Akershus

Akershus er fylket vi bor i, og naturligvis det området i Norge vi har gjort mest aktiviteter. Familien bor i Lørenskog kommune, som ligger rett ved Østmarka og alle de mulighetene som finnes der. Nå har Akershus blitt en del av Viken Fylke, men her i 19topper.blog forholder vi oss til de 19 opprinnelige fylkene.

Denne artikkelen er lang, og omfatter de områdene og turene som vi har hatt i Akershus – det vil si at det sikkert finnes en rekke perler og mye gråstein som vi ikke har testet.  Vi beskriver områder for stisykling, toppturer og gåturer, skiturer og teltplasser.

Nederst er det også linker til sider som vi bruker til inspirasjon.

Stisykling

Det er svært mange områder vi kan anbefale i forhold til stisykling i Akershus. Dette er ikke en fullstendig guide, og vi mottar gjerne tips til dine favoritter.

Østmarka

Østmarka er et temmelig stort område, og det finnes flere knutepunkter for flotte turer inn i marka. Det beste tipset vårt er å bruke app’en MTPmap eller nettsiden deres.

Ekerud

Skal dere teste ut stisykling i vår bakhage, så anbefaler vi å kjøre til parkeringen på Ekerud ved Vallerud. Her finner dere en rekke flytstier med blå vanskelighetsgrad. Det betyr at det er god stisykling for hele familien. De fleste stiene går på høydedrag som går fra nord til sør, så det kan være nødvendig med litt trilling oppover før dere kan nyte flytstiene. Stiene vest for Røykås er helt magiske, og egner seg godt til å sykle på vinteren også med piggdekk.

Dette er turen vi tar midt i uka når ungene er på trening, i helgene og egentlig hele tiden:

Ekerud
Bildet er tatt fra MTBmap.no

Under kan du se en Instagram post fra Gorr Hysa i 2022. Deilig sti i flott terreng.

 Losby

I området ved Losby er det mange fine stier, som du kan se på kartet under. Det enkleste kan være å parkere ved Sørlihavna og sykle til stiene derfra, eller å parkere ved Losby Gård.

Losby
Bildet er tatt fra MTBmap.no

Vi har ikke syklet så mye i dette området, men har startet å utforske det, kommer til å beskrive dette senere i egne artikler. Da vil linkene legges inn her.

Drettvannet mot Mariholtet

Dette er en annen av våre favoritter, men vi tar den ikke så ofte fordi det er ca 1 mil å sykle hjemmefra for å komme til der stien starter. Vi pleier å bruke ca 40 minutter på den distansen. Et alternativ er å parkere sykkelen på Losby Gård og sykle forbi Mønevann derfra.

Drettvannet mot Mariholtet 2

Stien starter litt forbi Ryenseter (se kartet over) og det er den blå flytstien som er grunnen til at vi liker stien så godt. Her er det litt kupert, men klopper og herlig flyt på noe av det beste Østmarka kan tilby. Husk å holde til venstre, det sorte partiet på den første stien er ikke spesielt bra å sykle for den som ikke trives med downhill. Ta til høyre ved neste stiskille, eller eventuelt fortsett ned til Skytten. Det er veldig mange alternativer for å komme deg tilbake, men tenk på at dette området er ganske kupert. Vi pleier å sykle mot Knuttjern og tilbake via Langåsen. Senere vil det komme en mer detaljert turbeskrivelse, og da vil vi legge inn linken her.

Bysetermosen

Ett av våre absolutte favorittsteder å sykle. I dette området er det mange stier, og de er ganske flate og enkle, men samtidig mulig å få skikkelig god flyt i syklingen.

Bysetermosen ligger i Enebakk, og ligger omtrent 30 minutters kjøring fra Oslo Sentrum.

Grønmo

Fantastisk terreng for stisykling. Dette ligger i Oslo, så vi vil beskrive dette i en egen artikkel. Link vil legges inn her. Inntil videre er det beste å bruke MTBmap for å planlegge og gjennomføre turer.

Leirsund

Dette området har vi ikke fått utforsket så godt vi ønsker, men vi har syklet det som vi tror er en av Romerikes beste stier opp til Bjørnholen, som er Lillestrøm kommunes høyeste punkt. Fine bakker å bli skikkelig svett på vei opp, og helt fantastisk nedkjøring.

Fetsund og Sørumsand

I området rundt Fetsund og nordover mot Sørumsand er det mye bra stisykling å velge mellom. Sykkelklubben har tilrettelagt og det er lett å finne frem hvis du har med en mobiltelefon og f.eks MTBmap app’en.

Dette er en runde vi har tenkt å teste på sykkel, det krever kun bæring opp en trapp ved demningen ved Heiavannet og muligens et par litt mer tekniske partier. Beskrivelse av turen kommer når vi får testet den.

PS. Dette er et veldig populært turområde, så ta ekstra hensyn til gående.

https://ut.no/turforslag/114306541/heiarunden

Gåtur og topptur til fots

Normalt går vi ikke så mye på tur i Lørenskog, som regel tar vi enten ski eller sykkel. Det endret seg helt når corona viruset kom i 2020. Da kunne vi ikke planlegge lengre ekspedisjoner lengre, og kommunetopper i nærmiljøet ble vårt nye prosjekt. Opprinnelig var det 22 kommunestopper i Akershus, og vi har så langt tatt 18 av disse.

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen

Barlindåsen er Rælingen kommunes høyeste punkt, les om turen vår her:

Bjønnåsen

Turen til Bjønnåsen er sannsynlig er den mest populære toppturen i området i på Nedre Romerike. Fra Bjønnåsen har du på en klar dag sikt til Gaustadtoppen.

Vi har sovet i telt på Bjønnåsen, dessverre ble det ikke laget noe blogginnlegg fra denne turen. Det er ikke mye å feste teltplugger i her oppe, så det er viktig med noen alternative løsninger, som tau eller tunge steiner. Bålplass er det, så ta gjerne med ved. Her er det også flere som har tatt med hengekøye og sovet. Utsikten under soloppgang skal være fantastisk.

20200325_124227103_iOS
Solvor på toppen av Bjønnåsen

Marikollslottet (370 moh)

Marikollslottet i Rælingen kommune er den 7. høyeste toppen i Østmarka. Turen kan tas i kombinasjon med Bjønnåsen som ligger ca 500 meter unna, og på denne måten kan du se store områder av Akershus og Oslo med fine utsiktspunkt.

Parker ved Sandbekken (ved fotballbanen), gå innover veien parallelt med fotballbanen mot Sandbekken / Blystadhytta og derfra er det godt merket opp til toppen av Marikollslottet.

Fantastisk utsikt mot Øyeren fra Marikollslottet. Her er vi på toppen i August 2021

Fylkestopp: Fjellsjøkampen

Fjellsjøkampen ligger i Hurdal, og er Akershus’ høyeste topp. Toppen er på 813,2 meter over havet, og er en tur som egner seg best på sommeren. Fra parkeringen går det en fin med ganske bratt sti opp til toppen. På toppen er det et branntårn, så utsikten på en fin dag er det ingenting å utsette på.

Vi har vært på Fjellsjøkampen både på sommeren og vinteren. Les om turen vår på vinteren her:

Kommunetopp i Nittedal: Blekketjernshøgda

En litt utilgjengelig topp, men virkelig verdt å gjøre et forsøk. Hvis du synes turen blir for lang, kan du snu på Rundkollen som er et veldig populært turmål i området.

Kommunetopp i Ski: Tømmerås

Dette er en av de fineste turene vi har tatt i jakten på kommunetoppene i Akershus. Stien er kupert og fin, og for de som ikke orker å gå i litt krevende terreng, så kan man også gå mesteparten på grusvei. Utsikten er også fantastisk.

Kommunetopp i gamle Skedsmo kommune: Kohinor

Turen starter enten ved Stampetjernet eller ved Kopperud gård i Leirsund. Vi anbefaler å ta turen opp til Bjørnholen først, som er høyeste punkt i Lillestrøm kommune. Deretter gå bort til Kohinor og tilbake. Å starte fra Kopperud gård er best.

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen

Kanskje ikke en topp som frister på grunn av utsikt, men skal du opp på kommunetoppene i Akershus, bør du også ta denne. Turen starter ved Losby Gård.

Tonekollen i Enebakk

Tonekollen ligger i Enebakk, og denne turen kan man ta fra Bysetermosen eller Losby. Vi tok den fra Losby og sparte oss for en lengre kjøretur fra Lørenskog der vi bor.

Kommunetopp i Fet: Minjarudkollen

Et utrolig utsiktspunkt, turen starter fra Myrer i Lillestrøm kommune. Vurder en annen rute opp, da det har vært skogsarbeid i området i Mars 2020.

Heiarunden i Fet

Dette er en kjempefin og enkel tur som de fleste turvante skal klare. En ypperlig tur å ta med barn som skal trene på å gå litt lengre. Runden er ca 5,9 km fra parkeringsplassen ved Heiavannet.

https://ut.no/turforslag/114306541/heiarunden

Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen

Dette er en veldig fin tur, og flott utsikt fra toppen. Blir kanskje litt for langt for de minste barna, men er verdt et forsøk. Det er ikke en skam å snu.

Kommunetopp i Asker: Bergsåsen

Dette er en fin og ganske bratt tur for de som ønsker å komme seg til Asker’s høyeste punkt. Anbefales, spesielt på grunn av fantastisk utsikt.

Bærum kommune

Vidvangshøgda – høyest i Bærum (552 moh)

Vi tok denne turen på sommeren, og kombinerte den med en overnatting på DNT hytta Presthytta. Det høyeste punktet på Vidvangshøgda ligger i Ringerike, så det er greit å ta med seg GPS på denne turen.

Andre turer i Bærum

Bloggeren “Fantastiske Marka” har beskrevet 10 turer med utsikt i Bærum. Blant annet utsiktspunktet på Kolsås. Det er ingen tvil om at Vidvangshøgda som er Bærums høyeste punkt har mange topper som overgår høyden med en flott utsikt!

https://fantastiskemarka.no/10-flotte-turer-med-utsikt-i-baerum/

Kommunetopp i Enebakk: Vardåsen

Dette er også en veldig fin tur, les turbeskrivelsen vår i linken under – det er flere alternativer på vei opp og ned.

Kommunetopp i Enebakk: Vardåsen

Tonekollen (368 moh)

Dette er en fin tur som kan tas fra Bysetermosen, eller fra Losby i Lørenskog som vi har gjort. Det er noen korte partier som krever enkel klyving, noe vi sjelden må i Østmarka.

Fra Bysetermosen: https://ut.no/turforslag/1112154937/topptur-til-tonekollen-i-stmarka

Tonekollen fra Losby

Solvor velger å klyve over noen falne trær på vei opp til Tonekollen

Kommunetopp i Eidsvoll: Skreikampen

På grunn av fantastisk utsikt, bør dere ta denne turen en dag det er fint vær.

Kommunetopp i Eidsvoll: Skreikampen

IMG_0812 (2)
Vi var ikke så heldige med været når vi dro til Skreikampen i Eidsvoll kommune – men det ble en fin tur uansett

Andre kommunetopper i Akershus

Kommunetopp i Ås: Bollerudåsen

Kommunetopp i Oppegård: Tårnåsen

Kommunetopp i Vestby: Høyåsen

Kommunetopp i Aurskog Høland: Sommerfjøstoppen

Kommunetopp i Nes: Ursknappen

Ski

Akershus har sine bortgjemte skisentre, men flere av de er ikke åpne lengre. Hurdal, Varingskollen og Marikollen er vel våre beste tips. Nå er også SNØ i Lørenskog et alternativ, for de som ønsker å stå på ski innendørs.

20181216_093645857_iOS
Her er vi på vei til DNT hytta Stallen. Den ligger i Losby marka og er en ypperlig hytte å ta en fredagskveld.

Langrenn er en helt annen sak, vi pleier for det meste å gå innover mot Losby fra Sørlihavna. Vi kan anbefale en overnatting på Stallen.

Topptur på ski

Akershus har lite å tilby når det gjelder topptur på ski, men Fjellsjøkampen er alltids et alternativ for den mest ivrige.

Varingskollen

Når hele landet ble stengt under corona viruset, ble vi tipset om å gå på randonne ski i Varingskollen. Her er det godt tilrettelagt for dette, og vi kan virkelig anbefale å ta turen. Husk å Vippse noen kroner så det gode frivillige arbeidet blir opprettholdt.

Bjønnåsen i Rælingen

Vi er vel litt miljøskadet, og på grunn av dette hadde vi drømt om å teste Bjønnåsen på randonne. Dette er en tur for spesielt interesserte.

Topptur til Bjønnåsen i Rælingen på randonne

Annet

DNT har mange hytter i Oslo-området, det inkluderer selvfølgelig Akershus også. Vi har bodd på de fleste nå.

Noen favoritter er Vikkelihytta, Bekkestua, Stallen og Huldreheim.

http://www.globetrotterelisa.com/kortreist-hyttetur-spikertjernhytta/ – denne hytta er lett tilgjengelig og ligger fint til på Romeriksåsene.

http://www.globetrotterelisa.com/halvorsenhytta/ – dette er også en hytte vi har vært på. Den er relativt enkel å komme til, og kan tas på en fredag etter jobb.

Teltplasser

I dette innlegget har vi nevnt noen teltplasser som er enkle å komme til: Barn i telt

Det kommer egen side med forslag til teltplasser i området rundt Oslo, da vil link legges inn her.

Linker og annen informasjon

https://www.rb.no/tur/ferie/romerike/topper-og-turer-for-store-og-sma/f/5-43-527761 – i denne artikkelen er det mange gode forslag til turer

Kommunetopp i Nes: Ursknappen

Kommunetopp i Eidsvoll: Skreikampen

Kommunetopp i Enebakk: Vardåsen

Kommunetopp i Asker: Bergsåsen

Kommunetopp i Aurskog Høland: Sommerfjøstoppen

Kommunetopp i Vestby: Høyåsen

Kommunetopp i Nittedal: Blekketjernshøgda

Kommunetopp i Ski: Tømmerås

Kommunetopp i Oppegård: Tårnåsen

Kommunetopp i Ås: Bollerudåsen

Kommunetopp i Lillestrøm: Bjørnholen

Kommunetopp i Fet: Minjarudkollen

Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen

Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen

Corona virus – 19 aktiviteter

Ekspedisjon med Fjellsjøkampen som mål

Desembertur til Stallen

Huldreheim

Stisykling med barna på Lørenskog

Høsttur i Lørenskog på stisykkel

Stisykling Lørenskog: Gorr hysa

5 Replies to “Akershus”

  1. Pingback: Oslo - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.