Kommunetopp i Enebakk: Vardåsen

Dagen før hadde vi tatt Bergsåsen, som er høyeste topp i Asker Kommune – deretter dro vi til Bærumsmarka og sov i telt på Østernvannet. Vi våknet til skinnende sol, og bestemte oss for å ta høyeste punkt i Enebakk på vei hjem.

Vardåsen

Med sine 374 meter over havet, er Vardåsen en topp som ikke krever mange høydemeter for å nå, men det er bratt nok til å få opp pulsen skikkelig.

20200410_100327809_iOS (2)
Her er vi klare for tur, litt ømme i kroppen etter mye turgåing de siste ukene.

Vi kjørte mot gården Veng Vestre, der vi parkerte bilen noen hundre meter unna bommen. Ved innkjøringen til veien som fører til gården står det DNT skilt som blant annet peker mot Flyktningeruten.

Solen varmet ganske godt, og vi satte avgårde på veien mot Vardåsen. I følge en turbeskrivelse vi fant på nett var den beste ruten å gå til Kølabonn (Kolbotn på http://www.norgeskart.no) og ta stien bratt opp til venstre for det gamle huset som ligger her. Vi tok denne ruten opp mot toppen, og det er skikkelig bratt.

20200410_103941134_iOS (2)
Her er vi ved Kølabonn, stien går rett opp gressbakken til venstre for huset. Tipper det kan være litt vanskeligere å se den når gresset er høyt.

Stien er delvis grodd igjen, og når man er litt over halvveis mistet vi den på grunn av trær som har veltet. Det var mobildekning, så jeg brukte Norgeskart app’en for å finne retningen. Terrenget er veldig fint å gå i, men ønsker du en enklere rute, kan du ta traktorveien som går til høyre rett opp bakken mot toppen noen hundre meter før du kommer til Kølabonn. Vi tok denne på vei ned, og det er ikke noe mindre bratt, men litt enklere å komme seg frem.

20200410_105228210_iOS
Solvor skuer utover Østmarka denne flotte dagen

Ved Kølabonn fant vi stien til venstre for huset, og etter noen høydemeter stoppet vi opp for å ta av oss litt mer klær. Dette er ikke en tur for de som har problemer med bratt stigning. Flott skog med mosegrodde stubber og trær som ligger strødd etter uvær, gjør det veldig interessant å gå på tur her.

20200410_105622464_iOS
Fint oppover mot toppen, her har vi “mistet” stien

På vei opp til toppen hang den en gammel bærepose på et tre, sannsynligvis for å markere at dette var riktig vei. Vi stoppet ved et krokete tre og tok noen bilder før vi gikk de siste meterne opp til toppen.

20200410_110321131_iOS (2)
Et krokete tre fungerer som sitteplass for Sina og Oline (9 år)

Det er mulig utsikten fra toppunktet har vært bedre i gamle dager, men nå er det tett skog og man kan skimte punkter av interesse. Femti meter unna toppen er det et utsiktspunkt, og det er ingen tvil om at vi er litt høyere opp en de fleste åsene i området.

20200410_111219145_iOS
Her er vi på utsiktspunktet noen meter fra toppen.

På vei ned fulgte vi traktorveien ned og videre langs den samme veien vi fulgte på vei opp.

Linker

http://enebakk-historielag.no/publikasjoner/vardasen-374-m-0-h-enebakks-hoyeste-punkt/

Corona virus – 19 aktiviteter

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen – denne toppen ligger litt utilgjengelig til. De fleste går til Bjønnåsen og Ramstadslottet i stedet, der begge stedene har fin utsikt. Vi kan anbefale å ta turen til Barlindåsen bare for å kunne skryte av at du har vært der!

Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor

Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen – dette er en tur som er omtrent like lang som å gå til Blekketjernshøgda, men ikke like bratt og toppen er tilgjengelig på en mye bedre måte. Flott utsikt i tillegg gjør at vi anbefaler denne. For de som ikke orker å gå så langt, så kan man snu ved Busterudvangen.

Kommunetopp i Fet: Minjarudkollen

Kommunetopp i Lillestrøm: Bjørnholen – har du interesse av stisykling, så anbefaler vi å ta sykkelen til høyeste punkt i Lillestrøm kommune. Akkurat passe krevende oppover og herlig flyt tilbake til bilen.

Kommunetopp i Ås: Bollerudåsen

Kommunetopp i Oppegård: Tårnåsen

Kommunetopp i Ski: Tømmerås – denne turen er en av de fineste så langt i dette prosjektet og anbefales på det sterkeste.

Kommunetopp i Nittedal: Blekketjernshøgda – en lang tur. Hvis du ikke er så interessert i å samle på kommunetopper, er turen til Rundkollen veldig fin. Har du kommet dit kan du vurdere å gå videre til Blekketjernshøgda. Det er ikke sti hele veien, men du finner nok frem.

Kommunetopp i Vestby: Høyåsen – et turmål for spesielt interesserte. 140 meter over havet.

Kommunetopp i Aurskog Høland: Sommerfjøstoppen – litt utenfor allfarvei, men må tas hvis alle toppene skal kunne krysses av.

Kommunetopp i Asker: Bergsåsen – bratt og fin tur, fantastisk utsikt.

Ekspedisjon med Fjellsjøkampen som mål

 

2 Replies to “Kommunetopp i Enebakk: Vardåsen”

  1. Pingback: Oslo - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.