Kommunetopp i Lillestrøm: Bjørnholen

Lillestrøm kommune ble til ved en sammenslåing av Skedsmo, Fet og Sørum kommune i 2020. Vi anerkjenner ikke fylke- og kommunesammenslåinger her i 19topper, og klamrer oss fast til gamle geografiske holdepunkter i våre prosjekter for å gå opp på alle 19 fylkestoppene på ski, samt nå å ta så mange kommunetopper som mulig.

Bjørnholen

Tidligere denne uken tok vi turen til Kohinor sammen med tvillingene våre Sina og Oline på 9 år. Den gangen var vi ikke oppmerksomme på at høyeste topp i tidligere Sørum kommune ligger 550 i luftlinje fra hytta som kalles Kohinor, og dermed har toppen fått dette navnet også. Hadde vi visst det da, ville vi nok gått innom en tur til Bjørnholen.

Heldigvis gjorde vi ikke det, for Solvor og jeg skulle finne et sted å stisykle, og jeg tenkte at Bjørnholen virket forlokkende.

Bjørnholen MTB
Her er et skjermbilde fra MTBmap.no, og her kan du se den blå stien med gul utheving (som betyr at dette er en flytsti) som går opp til Bjørnholen. Kjør forbi Stampetjernet og parker ved Kopperud går (det plass til 3-4 biler der)

Parkering ved Kopperud Gård

Da vi gikk til Kohinor, parkerte vi ved Stampetjernet. Det er mye bedre å kjøre den ekstra kilometeren og parkere ved Kopperud gård. Her er det plass til 3-4 biler, og stien starter mellom to jorder.

20200401_153355065_iOS
Vi laster av ved Kopperud Gård, tørker av kjedene og smører litt før det er klart for avgang.

Stien

20200330_113747513_iOS
Solvor tråkker på i oppoverbakkene mot Bjørnholen. Strevet blir belønnet med deilig nedkjøring

Fra Kopperud Gård går stien i jevn stigning opp mot Bjørnholen. Jeg hadde fått en overbelastning av noen muskler i rumpa og baksiden av høyre lår etter overdrevet fysisk aktivitet de siste ukene. Starten av turen ble litt brutal for min del, men etter noen hundre meter i stigende terreng startet stivheten og smerten å avta noe, og jeg fikk litt mer kraft i tråkket. Solvor kjørte på og syklet mesteparten av stien, jeg trillet i større grad.

20200330_114558215_iOS (2)
Dette partiet gjør deg varm oppover, og glad nedover

Etter ti minutter var det teknisk pause, og vi fikk tatt av oss litt klær og var enige om at dette var en god start. Stien er litt varierende i bredde, og for det meste barnål og hardtråkket torv. Litt steiner og røtter alt mye mer interessant, og det er noen litt tekniske partier, men dette er en sti alle kan sykle.

Toppen

Et radiotårn på toppen av Bjørnholen indikerer at dette er høyeste punkt, vi befinner oss nå på 349 meter over havet. Opp hit har vi brukt ca. 45 minutter, og det er sikkert mulig å sykle endel fortere. Vi drikker litt vann og diskuterer om vi skal gjøre turen litt lengre. Jeg sliter med musklene i rumpe og lår, og vi blir enige om å komme tilbake og utforske området i større grad når forutsetningene er bedre.

20200330_121042603_iOS
“Hvordan skriver jeg 19topper.blog…?”

Ved å ta en sti mot øst, ser det ut som vi kan komme inn på nok en flytsti, og den skal utforskes neste gang. Da skal vi ha med mat og ta oss god tid. Vi kommer nok til å ta med oss barna på denne turen også, selv om det sannsynligvis blir litt mer trilling i oppoverbakkene.

Det henger et norsk flagg og litt gammelt lyng med et bånd i de norske fargene, en antydning på at vi er på en kommunetopp. Ingen utsikt å skryte av, men det er egentlig det samme – for vi tripper av glede til turen nedover.

Nedkjøringen

Jeg setter avgårde i et adekvat tempo, kjenner at det er lenge siden jeg har kjørt nedover på denne type stier. Her er det helt klart mulig å holde høy fart nedover for de som ønsker det. Vi kommer nok til å måtte kjøre stien noen ganger til før vi slipper helt opp, det er vel slik et ektepar i 40-årene sykler denne type stier. Frykten for å bomme helt på linjen i stien og ende opp med brukket kragebein eller verre, skygger for å slippe helt opp.

20200330_121546076_iOS
Deilig flyt! WoopWoop!

Vi tar noen bilder nedover, til Solvor sier: “Nå sykler vi bare, dette er for bra til å kaste bort på pauser hele tiden!”

Det er bare å tråkke på, og det er helt sinnsyk flyt hele tiden. Jeg gleder meg til å få syklet denne stien flere ganger, for dette er helt rått. Bli kjent med hver eneste teknisk parti, og komfortabel med å ha høy fart i alle partiene som tillater det.

Oppsummering

Sykt rått.

Vår 6. kommunetopp på 7 dager.

Linker

Kommunetopp i Fet: Minjarudkollen

Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen

Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen

Corona virus – 19 aktiviteter

 

2 Replies to “Kommunetopp i Lillestrøm: Bjørnholen”

 1. Hei

  Jeg ønsker å meddele til dere at jeg nesten druknet søndag den 11. Mai i en myr ved BJØRNHOLEN i Sørum. Jeg var på sykkeltur og dette lignede ikke en myr men bare litt vann samling på ca 2,5 meter i diameter, midt i gangstien. Da jeg sykkelet over vannet da sank hele min sykkel og jeg helt ned til brystet.

  Min 23 kg tunge elsykkel trak meg bare lengere og lengere ned i denne myr og min fod satt fast under syklen. Jeg trodde jeg skulle dø levende! Hadde det ikke vært for de to trestammer som lå en arms rekkevidde fra meg hadde jeg ikke vært her i dag. Jeg trak meg stille og rolig opp av myren å det var ikke lett. Jeg satte meg på de to trestammer og fikk pusten. Der etter trek jeg sykkelen opp av myren. Kun noen av bakhjulet var synlig å sykkelen føltes som 100 kg.

  Jeg beder deg om å advare andre for denne farlig myr. Dette sted skal merkeres og spares så ingen andre får oppleve det jeg har opplevd på denne flotte sykkeltur.

  Jeg bilder og gps koordinater for dette sted som jeg kan sende deg.

  Mvh David Guldager

  TLF.: 48608939

  1. Hei David,

   Denne hendelsen var jo virkelig dramatisk! Du kan enten sende informasjon til oss igjennom Messenger på Facebook (søk på 19topper.blog) eller en e-post til Jens.m.fossum@gmail.com, så skal jeg se nærmere på informasjonen du sender. Det enkleste for meg er om du markerer et bilde fra MTBMap, men GPS koordinater fungerer bra også.

   Godt å vite at det gikk bra

   Mvh Jens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.