19 Fylkestopper

Prosjektet som Solvor og Jens har startet med å gå på ski til alle de 19 fylkestoppene i Norge går sakte men sikkert fremover. Vi har ikke hastverk, men målsetningen er å ta “noen topper” hvert år. Vi har etterhvert kommet oss opp på 5 topper på ski, 1 topp på beina (Rondslottet) og 4 topper som vi ikke har kommet helt opp på.

På denne siden finner du linker til de turene vi har forsøkt oss på, og vi håper det inspirerer. Du kan også trykke på det interaktive kartet under og komme til artiklene på de turene vi har gått.

Gaustadtoppen (1882 moh)

Jens går opp mot Gaustadtoppen
Nydelig vær på vei opp til Gaustadtoppen

Dette var den første fylkestoppen vi tok, og er en av de mest tilgjengelige og fineste turene å ta. Høyeste topp i Telemark.

Senere tok vi toppen sammen med barna, og vi kommer sikkert til å ta den flere ganger.

Gaustadtoppen

Topptur med telt på Gaustadtoppen

Galdhøpiggen (2469 moh)

Norges høyeste fjell var stedet der Jens fridde til Solvor og fikk ja. Denne toppen ligger i Oppland.

Galdhøpiggen

Puttegga (1999 moh)

Puttegga
Alle var veldig glade for å komme til toppen. Turen tilbake skrev seg inn i minnet som den mest slitsomme vi har hatt så langt.

Toppen som er svært nær 2000 moh, ligger i Møre- og Romsdal og kan virkelig anbefales. Vi tok denne toppen med Nelly som den gang var 12 år. Vi gikk på randonne, den kan også gås på fjellski. Vi snakker enda om hvor slitne vi var.

Ekspedisjon: Puttegga

Fjellsjøkampen (812 moh)

20170226_144123253_ios
Sina og Oline sin første fylkestopp!

Høyeste topp i Akershus ligger i Hurdal og kan gås hele året. På denne turen hadde vi med Sina og Oline som den gangen var 6 år.

Ekspedisjon med Fjellsjøkampen som mål

Øksfjordjøkelen (1204 moh) – ikke nådd

IMG_2152
For en tur! Selv om vi ikke kom opp til Øksfjordjøkelen, har vi ingenting imot å komme tilbake. Vi kan bare håpe at været blir like bra neste gang vi drar hit.

Denne toppen forsøkte vi oss på i Mai 2016, men måtte snu. Neste gang skal vi bruke guide. Dette er det høyeste punktet i Finnmark og ligger ca. 2 timers kjøretur fra Alta.

Øksfjordjøkelen

Kjerkeberget (631 moh)

20170401_120825884_iOS
Ingen høydare, men vi har vært der!

Dette ble litt av en tur, skiføret var preget av sesongavslutning med dårlig snømengde, så mesteparten av turen ble tatt på beina. Vi kom oss opp, og var helt ferdige etter 15 kilometer anmarsj hver vei.

Kjerkeberget

Sæbyggjenuten (1507 moh) – ikke nådd

20180210_130008196_iOS
Jens viser pur skiglede og ingen kontroll nedover i pudderet

Vi forsøkte oss på denne toppen i Februar 2018, men måtte snu på grunn av dårlig vær. Denne gangen gikk vi fra Telemark, og neste forsøk vil være fra Aust-Agder. Dette er det høyeste punktet i Aust-Agder.

Fylkestopp i Aust-Agder: Sæbyggjenuten

Slavasshøgda (336 moh) – ikke nådd

img_0596
Jens trodde dette var toppen, men tok feil…

Ikke spesielt krevende tur, men en lang tur fra Lørenskog. Forøvrig så kan denne toppen bli en del av Akershus, og dermed er den ikke lengre høyeste topp i Østfold.

Fylkestopp i Østfold: Slavasshøgda

Vestfjellet (634 moh) – ikke nådd

20190317_154706501_iOS
Tur til Vestfjellet på ski krever perfekte Vestfold forhold, eller i det minste snø nok til å gå på ski

En topp som er utfordrende fordi den ligger i Vestfold. Dette fylket er jo kjent for godt skiføre…

Fylkestopp i Vestfold: Vestfjellet

Rondslottet (2178 moh) – kun på beina

20190929_104536902_iOS
Nesten fulltallig familie på Rondslottet

Vi hadde vært på rekognisering i Rondane i høstferien 2016, og planla å ta denne toppen på en helg. Det er viktig å ta hensyn til reinsdyrene som kalver i området. Høyeste topp i Hedmark.

I høstferien 2019 kom vi nok en gang til Rondvassbu. Denne gangen bodde vi i telt og gikk opp til Rondslottet med Sina og Oline (som var 8 år). En lang tur som vi var svært stolte av å fullføre.

Rondslottet

Fylkestopper vi ikke har forsøkt oss på enda

Det er mange topper å ta av, og vi har fremdeles endel igjen.

Folarskardnuten (1933 moh)

Høyeste topp i Buskerud, og det virker som en litt kinkig topp – kan nås fra to sider, og har partier som er svært bratte.

Hardangerjøkulen (1863 moh)

Dette er en flott topp, så flott at mange går opp til den på 17. mai i bunad! Toppen av Hordaland er tilgjengelig fra Finse, og dit må du tar tog, eller eventuelt gå et stykke på ski. Denne toppen har vi planlagt å ta et par ganger, men værmeldingen har stoppet oss.

Urdalsknuten (1433 moh)

Høyeste topp i Vest-Agder krever litt tid og planlegging når turen går fra Lørenskog. Ligger ikke spesielt godt tilgjengelig til.

Vassdalseggi (1658 moh)

Dette fjellet ligger i Rogaland, som også krever litt tid og planlegging. Har hittils ikke blitt diskutert, da det er nærmere alternativer på blokka.

Storen / Store Skagastølstind (2405 moh)

Denne toppen går det ikke an å stå på ski hverken helt til topps, eller fra toppen og ned. Ligger i Hurrungane og er et av de mest omtalte fjellene i området. Kanskje vi går på ski opp dit man må starte å klatre? Det kan være en utfordring i seg selv.

Vassdalseggi (1658 moh)

Høyeste topp i Rogaland, har ikke blitt planlagt noen tur hit i detalj enda.

Storskrymten (1985 moh)

19 km en vei. 12-14 timers tur. Tipper det blir minst en overnatting for å nå toppen av Sør-Trøndelag.

Jetnamsklumpen (1512 moh)

Dette fjellet har de lagt langt fra nærmeste vei. Tror det beste er å “angripe” fra Sverige. Nord-Trøndelag

Oksskolten (1915 moh)

Nordlands høyeste fjell er beskrevet som en lang og bratt tur.

Jiehkkevarri (1832 moh)

Her er det bare å sette av en dag på slutten av sesongen, for Troms høyeste punkt er ikke et barneskirenn. Her skal vi ha med guide, og vi skal være i god form.

Advertisements