Hytte til hytte tur på Dovrefjell

Sommerferien 2021 hadde nettopp satt i gang, og vår plan for de første dagene var klare. Vi kjørte hjemmefra fredag ettermiddag og overnattet på Dombås. På morgenen tok vi frokosten i bilen og kjørte til Norsk Villreinsenter på Hjerkinn. Der går bussen til DNT hytta Snøheim, som var vårt utgangspunkt for denne turen.

Målsetningen med turen var delt, vi hadde planer om å gå fra hytte til hytte på Dovrefjell, samtidig som vi skulle få med oss to kommunetopper i området, der den ene også var fylkestoppen i Trøndelag/Sør-Trøndelag.

Snøhetta (2.286 moh) fra Snøheim

Snøhetta er høyeste topp i Dovre kommune, som ligger i det tidligere fylket Oppland (som nå er en del av Innlandet fylke). Dette fjellet er det høyeste som ikke ligger i Jotunheimen, og tilgjengeligheten gjør at svært mange ta turen. Denne turen klarer de fleste som er vant til å gå i fjellet å ta.

Vi er klare for turen opp til Snøhetta. Været er perfekt.

Vi kom til Snøheim med den andre bussen som gikk, turen fra Norsk Villreinsenter hadde gått veldig greit med buss. Vi så flere som hadde tatt sykkelen innover, og det virker som en drøy tur hvis man i tillegg har tenkt å gå til toppen. Noen hadde også satt opp telt og overnattet i passende avstand til veien og Snøheim.

Siste delen av turen gikk vi i slushete snø.

Siden vi skulle på hytte til hytte tur, hadde vi med oss store sekker og relativt mye oppakning. Værforholdene på Dovre kan skifte fort, så det er viktig å ha med vind og vanntette plagg og varme klær i tilfelle det endrer seg. I tillegg hadde vi med oss mat for tre dager og en del “komfortkilo” (les: god drikke og godteri).

Bussen var ganske full, og vi ble forbigått av de fleste som hadde lettere oppakning enn oss. Det første stykket fra Snøheim går i relativt flatt terreng med svak stigning, helt til man kommer bort til foten av Snøhetta. Stien er godt merket og den er aldri over 27 grader bratt, men det er tungt å gå oppover med stor sekk. DNT har merket denne ruten hele veien, og jeg vil tro at det ikke er enkelt å gå her med dårlig sikt eller vær. Da ville jeg heller ventet til forholdene er bedre.

Høyeste topp i Dovre kommune

Vi hadde svært fint vær, og turen opp til toppen tok oss 2,5 time. Den siste delen gikk på snø, og stien var relativt hardpakket, men vi brøt igjennom i noen partier.

På toppen står det en mast fra Forsvaret, og det er helt utrolig fin utsikt til Rondane, Jotunheimen og fjellene mot Romsdalen og Trollheimen. Det var en gruppe som hadde satt opp telt på en snøflekk ved toppen. Denne toppen heter Stortoppen og er på 2.286 moh.

Etter en kort fotoseanse og påfyll av mat, gikk vi videre mot Åmotdalshytta.

Tips: Når du først har tatt turen til Snøhetta og kommet deg til toppen, kan vi sterkt anbefale å gå et stykke videre. De fleste går til toppen og blir stående der, men Snøhetta består av flere topper over 2000-meter. Det holder med å gå 100 meter videre og heller spise matpakken sin litt unna alle andre som står på toppen. Et annet alternativ er å gå videre til Midttoppen (2.278 moh), der utsikten skal være enda bedre. Turen dit er på ca. 1 kilometer og går langs ryggen. Den er ikke eksponert, men det kan kile litt i høydeskrekken hvis du har det.

Vanskelig ur å gå ned i fra Snøhetta til Åmotdalshytta

https://ut.no/turforslag/114510181/snhetta-2286moh – her er DNT sin beskrivelse av turen til Snøhetta fra Snøheim. Hvis du ikke har tenkt å ta en hytte til hytte tur, men ønsker å gå til Snøhetta på dagstur, anbefaler vi å ta en tidlig buss fra Norsk Villreinsenter på Hjerkinn og bussen tilbake på ettermiddagen etter en tur til et ikon av et fjell. Sjekk værmeldingen og ta denne turen en dag med fint vær, her kan det fort bli rufsete.

https://ut.no/turforslag/115647 – turen til Snøhetta kan også tas fra Kongsvold, som da blir en tur med to overnattinger på DNT hytta Reinheim.

Snøhetta til Åmotdalshytta

Vi hadde brukt 2,5 time fra Snøheim til Snøhetta, og normalt ville vi anslått at vi kom til å bruke omtrent den samme tiden på å gå til DNT sin hytte som heter Åmotdalshytta. Det var helt feil.

Terrenget er omtrent likt som turen fra Snøheim i forhold til både avstand og bratthet, men turen går på merket rute (les: det er ikke noen sti) igjennom ur. Uren er svært krevende å gå i, og det har nok mest med størrelsen av steinene. Vi har gått mye ur de siste årene, og denne var lite motiverende å gå. Det ble ikke noe lettere av å gå med relativt tung sekk.

Vi kan se Åmotdalshytta, men det virket som vi omtrent ikke kom noe nærmere i en lengre periode

Vi brukte mye energi på å se etter DNT sine røde merker, og det var vanskelig å manøvrere nedover – så farten gikk betraktelig ned sammenlignet med hva vi er vant til.

Da vi kom oss ned til Åmotdalshytta hadde vi brukt over 4 timer fra toppen, og det verket i hele kroppen. Totalt gikk vi 12,5 kilometer, og turen tok 7 timer inkludert en halvtimes pause på toppen.

Tips: Jeg ville vurdert å ta turen til Snøhetta fra Snøheim og tatt en overnatting på Snøheim før dere går en annen rute til Åmotdalshytta. Denne stien går mellom fjellene Store Langvasstinden og Larstinden og er ikke like krevende som den ruta vi tok.

Åmotdalshytta

Dette er en veldig fin DNT hytte som ligger idyllisk til ved Åmotsvannet. Her er det gode fiskemuligheter for de som ønsker å teste fiskelykken. Det er også mulig å sette opp telt ved vannkanten, da er man i god avstand til hytta og følger reglene i allemannsretten (les: du skal ikke slå opp telt nærmere enn 150 meter fra bebyggelse, dette gjelder også DNT hytter). Skal du bruke toalettet må du huske å betale for dagsbesøk hvis du ikke overnatter.

Åmotdalshytta

Det eneste som jeg har å utsette på Åmotdalshytta er at all maten hadde gått ut på dato for svært lenge siden. Det er ikke uvanlig at noe av maten har gått ut på dato, men her hadde det meste gått ut for over 5 år siden. Utvalget var ikke som vanlig på DNT sine hytter heller, og du skal være glad i fiskeboller og annen mat som ikke er så populært hvis du ikke har med det egen proviant eller har fiskelykken med deg.

Hytta er da selvbetjent og har plass til 34 personer, den står ulåst – så her er det ingen krise hvis DNT nøkkelen blir glemt igjen.

https://ut.no/hytte/101147/amotdalshytta – husk å booke hytta på forhånd.

Storskrymten (1.985 moh) fra Åmotdalshytta

Storskrymten er det høyeste fjellet i Sør-Trøndelag (og Trøndelag) og ligger i Oppdal kommune. Siden toppen er relativt utilgjengelig og ikke en 2000-meterstopp, så er den ikke like populær som mange andre topper i området.

Vi samler på fylkestoppene i de 19 gamle fylkene, og denne turen var for å rekognosere til en senere skitur til Storskrymten.

Vi er på vei opp mot Storskrymten etter å ha gått på sti fra Åmotdalshytta

Utfordringen med Storskrymten er at den ligger midt i mellom alt. Det er to vanlige veier til målet, og vår tur til Åmotdalshytta er nok den korteste. Et annet alternativ er å gå fra Frysja og overnatte på Saltjønnbua (dette er ikke en DNT hytte, se link lengre ned).

Første del av turen gikk på sti, og vi fulgte denne vestover mot stiskillet som er markert med en runding i kartet under. Her holdt vi oss litt for høyt i terrenget i starten, noe som ikke er nødvendig – for da ender du opp mot vannet som er markert med 1420 i kartet.

Den beste ruten får opp midt mellom vannene som er markert med 1406 og 1420, der man går opp et ganske bratt parti på ca 80-100 høydemeter før det flater litt mer ut. Det er ikke krevende, men du kjenner det selvfølgelig i beina.

På høyeste punkt i Oppdal kommune og i Sør-Trøndelag (og hele det nye fylket Trøndelag)

Terrenget mot den toppen som er markert med 1753 på kartet er greit å gå i, men etter dette blir det litt mer krevende ur. Ikke like krevende som turen ned fra Snøhetta til Åmotdalshytta, men nesten.

Det går merket rute omtrent fra 1753 til toppen, men denne fant vi ikke før vi hadde kommet et stykke opp. Høydemeterne den siste delen opp til toppen går greit, og det føltes helt fantastisk å endelig komme opp til Storskrymten som vi har snakket om å gå til så mange ganger de siste årene.

Her er ruten vi anbefaler å ta til toppen av Storskrymten fra Åmotdalshytta

Tilbake til Åmotdalshytta gikk vi samme rute.

Turen ble ca. 24 kilometer tur retur fra Åmotdalshytta til Storskrymten, og vi brukte ca. 8 timer til sammen. Det tok oss ganske nøyaktig 4 timer å komme til toppen. Dette er ikke en tur vi anbefaler å gå hvis været er dårlig eller du ikke er turvant.

Vi overnattet en natt til på Åmotdalshytta.

Åmotdalshytta til Reinheim

Den opprinnelige planen var å gå fra Åmotdalshytta til Reinheim og overnatte der. Men turen fra Åmotdalshytta tar ikke mer 3-3,5 timer, og vi bestemte oss for å heller gå videre til Snøheim fra Reinheim og ta bussen tilbake til bilen.

På toppen av Leirpullskardet. Enkel klyving opp og ned på andre siden.

Det er ganske nøyaktig 1 kilometer fra Åmotdalshytta til stiskillet der vi tok stien som går mot Reinheim (dette er stien til venstre når du kommer fra Åmotdalshytta). Stien går igjennom deler mer myr og bløtt terreng, noe ur og mesteparten god sti.

Stien vi valgte går om Leirpullskardet, der det er ganske bratt med litt enkel klyving kanskje 100 høydemeter, men stien og ruten er enkel å finne. På andre siden av skardet går det bratt nedover igjen, men dette er ikke krevende å gå.

Alternativt kan dere ta stien i midten ved stidelet en kilometer fra Åmotdalshytta og gå om Larsurda. Det ser ut som denne ruten er bedre å ta hvis du vil unngå den enkle klyvingen.

Reinheim

Reinheim

Reinheim ligger veldig fint til, og er nok midt i smørøyet hvis du ønsker å gå på leting etter moskus. Hytta er selvbetjent og passer derfor godt som et utgangspunkt for de forskjellige kombinasjonene man har for en hytte til hytte tur i området. Hytta er låst med DNT nøkkel, og har plass til 36 personer.

Vi spiste lunsj og gikk videre mot Snøheim.

https://ut.no/hytte/10918/reinheim

Reinheim til Snøheim

Turen fra Reinheim til Snøheim tar bare 2 timer og er ca. 5 kilometer. Stien er godt merket og går oppover i ur fra Reinheim. Vi hadde noen partier der stien var snødekt, og når vi kom opp i terrenget går stien i delvis ur hele veien frem til Snøheim.

Nå er det ikke langt igjen til Snøheim

Vi kom til Snøheim i god tid før bussen skulle gå, og fikk pustet ut og slappet litt av før vi dro tilbake til bilen.

Linker og annen informasjon

Vi brukte 3 dager på denne turen (2 overnattinger), og hadde opprinnelig tenkt å overnatte en natt til på Reinheim. Dropper du turen til Storskrymten kan denne turen tas på en helg, men det krever litt logistikk og blir kanskje mer stress enn det som er hensiktsmessig.

https://www.inatur.no/hytte/5a27ebb4e4b0130df774d6b1 – her er link til Saltjønnbua / Salhøtjønnbue som er et bra sted å overnatte på vei til Storskrymten fra Lesja. Merk deg at det kun er plass til 4 personer i denne lille bua, og at du må bestille plass på forhånd.

http://www.globetrotterelisa.com/viewpoint-snohetta/ – virker en tur til Snøhetta litt omfattende, kan vi anbefale en tur til Viewpoint Snøhetta.

Les mer om andre opplevelser og ting vi har gjort i Oppland her: Oppland

Les mer om andre opplevelser i Sør-Trøndelag her: Sør-Trøndelag

One Reply to “Hytte til hytte tur på Dovrefjell”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.