Oppland

På denne siden vil vi samle informasjon om Oppland, som nå er en del av fylket Innlandet. Siden er langt fra komplett, og vi kommer til å legge inn informasjon til andre sider med informasjon og innhold til inspirasjon. Gi oss gjerne en tilbakemelding hvis det er noe som du føler mangler.

Oppland har svært mye å by på, og vi har ikke vært så mye på tur i dette området før i senere tid. Solvor og jeg hadde vårt første topptur til en fylkestopp på Galdhøpiggen som er det høyeste fjellet i Norge og i dette fylket, og vinteren 2020 tok vi vår første tur til Valdresflye og sov i telt for første gang samtidig som vi gikk toppturer på ski. Dette har vi gjentatt og vi tror at Jotunheimen blir et sted vi drar til både sommer og vinter i årene som kommer.

I denne oppsummeringen av våre turer til Oppland, har vi delt inn i geografiske områder og vi anbefaler å se igjennom og la deg inspirere av våre opplevelser, samt innlegg fra andre som vi har latt oss inspirere av.

Jotunheimen

Vi har vært noen turer i Jotunheimen, og kommer til å utforske dette området mye mer i årene som kommer både på vinteren og sommeren. Grunnen til at vi har ventet er vel primært at vi har ventet på at barna skal bli litt større, og at vi har lagt et godt grunnlag med turer i andre områder.

Skal du til Jotunheimen på vinteren og gå toppturer på randonne ski, så anbefaler vi på det sterkeste å kjøpe boken “Toppturer i Jotunheimen” fra Fri Flyt.

Galdhøpiggen (2.469 moh)

Galdhøpiggen – Norges høyeste topp tok vi i 2015 på ski. En fantastisk tur fra Spiterstulen som vi kunne tenke oss å gjenta. Det toppet seg med at Jens gikk ned på kne og spurte Solvor om hun ville gifte seg!

Det er enklere å ta med hele familien til Galdhøpiggen på sommeren. Vår sterkeste anbefaling er å ta den når været er fint. Vi hadde en fantastisk tur sommeren 2020 som du kan lese om i innlegget under.

Glittertind (2.452 moh)

Glittertind er Norges nest høyeste fjell, og vi tok dette dagen etter vi var på Galdhøpiggen i sommerferien 2020.

Jotunheimen Sør

For oss er Jotunheimen Sør det området som går fra Beitostølen og over Valdresflye til Bessheim Fjellstue og området rundt. Dette er samme inndeling som brukes i boken “Toppturer i Jotunheimen” av Gjermund Nordskag, som vi anbefaler å kjøpe hvis du skal gå på toppturer i Jotunheimen på vinteren.

Bitihorn (1.607 moh)

Innlegg og link kommer.

Synshorn (1.475 moh)

Kort og fin tur, jeg ville ikke tatt denne under krevende forhold (snøskredfare 3 eller høyere, når det er isete og jævlig, mye vind og lignende). Helt knall utsikt.

Rasletinden (2.105 moh)

Dette er en klassiker i Jotunheimen Sør. Vi gikk i fra teltplassen vår ved Valdresflye og opplevde litt ruskete vær på vei opp.

Høgdebrotet (2.226 moh)

Har du bare tid til en topp i dette området på ski, da tror jeg dette er beste alternativet. Enkel 2000-meters topp med deilig skikjøring hvis forholdene er bra.

Heimdalshøe (1.843 moh)

Høyeste fjellet i Nord-Fron kommune, og en “trygg topp” å gå når skredfaren er stor.

Jotunheimen Sør: Heimdalshøe – vi hadde vært på Heimdalshøe en gang tidligere, men trodde vi ikke hadde nådd toppen. Det hadde vi faktisk. Litt rufsete vær på toppen denne dagen.

Besseggen

Høydeskrekk og Besseggen er en dårlig kombinasjon. Jens sliter med litt over normalt høydeskrekk og klarte med gradvis mer eksponering i sommerferien 2020 å komme seg opp Besseggen med Nelly som “fjellfører”.

Langsua Nasjonalpark

Denne nasjonalparken var helt ukjent for oss, frem til vi skulle på tur en helg og fant ut at vi kunne teste en helgetur og gå fra hytte til hytte. Dette området har svært mye å by på, og vi anbefaler på det sterkeste å sjekke det ut nærmere. Vi har tatt en kort hytte til hytte tur her på en helg, og valgte en lengre tur i høstferien 2020. Planen er å komme tilbake og gå på fjellski i dette området også.

Valdres

Valdres er et dalføre i Innlandet (tidligere Oppland fylke) og består av 6 kommuner:

  • Nord Aurdal
  • Sør Aurdal
  • Øystre Slidre
  • Vestre Slidre
  • Etnedal
  • Vang

https://www.valdres.no/valdres-natur-og-kulturpark/kommunesider

Etnedal kommune

Etnedal kommune er en av de 6 kommunene i Valdres. Den grenser i øst mot Nordre Land, i sør mot Sør-Aurdal, og mot vest og nord mot Nord-Aurdal. Kommunen er den østligste i landskapet Valdres. Det bor litt over 1.400 mennesker i Etnedal kommune.

Spåtind (1414,5 moh) – Kommunetopp

Turen til Spåtind der virkelig en perle, og denne kan gås fra mange forskjellige utgangspunkt. Turen er mulig å ta både på sommer og vinter. Toppen er høyest i Nordre Land kommune også.

Landskapet Land

Landskapet Land ligger ved Randsfjorden i Innlandet (tidligere Oppland) og består av kommunene Nordre og Søndre Land.

Nordre Land kommune

Nordre Land er en kommune i Innlandet. Den grenser i nord til Nord-Aurdal og Gausdal, i nordøst mot Lillehammer, i øst mot Gjøvik, i sør mot Søndre Land, i sørvest mot Sør-Aurdal, og i vest mot Etnedal. Kommunen hører til landskapet Land.

Kommunetoppen i Nordre Land kommune er Spåtind (se link over på Etnedal kommune).

Lunner kommune

Lunner kommune ligger ca. 50 minutters kjøretur unna Oslo sentrum på en dag uten trafikk, og kommunetoppen Paradiskollen er en fin tur som de fleste klarer uten problemer. Det er flott utsikt fra toppen og ta gjerne med litt mat og sjekk utsikten fra toppen.

Vestre Toten kommune

En relativt liten kommune i tidligere Oppland med ca. 13.000 innbyggere.

Ringebu kommune

Denne kommunen har ca. 4.500 innbyggere og ligger flott til i Gudbransdalen og strekker seg østover mot Østerdalen.

Muen (1.424 moh) – kommunetopp

Muen er en svært karakteristisk topp, og den er beskrevet i boka “Norges beste kremtopper” av Innerdal og Lund. I denne boka går de en lengre runde, der Muen er en av flere topper som besøkes. I området rundt ligger toppene Gråvorden (1.390 moh), Søre Bølhøgda (1.258 moh), Nørdre Bølhøgda (1.365 moh) og Svarthammaren (1.182 moh).

Vi merket oss Muen for første gang når vi besøkte et vennepar på deres hytte på Kvitfjell, der sukkertoppen ser svært innbydende ut i godt vær.

I April 2021 fikk vi tatt turen til Muen på ski, men vi måtte gå den siste biten til toppen på beina.

Sina (10 år) får en velfortjent klem av mamma på toppen av Muen. Tidligere på dagen hadde vi vært på topptur i Oppdal på Storhornet. En flott topp å ta i fint vær på vei hjem.

Dovrefjell

Dovre kommune ligger i det som tidligere var Oppland fylke, og Snøhetta er det høyeste punktet i denne kommunen.

Her er vi på vei opp til Snøhetta i sommerferien 2021.

Vi tok blant annet Snøhetta på beina på en av våre hytte til hytte turer på Dovrefjell, kombinert med topptur til høyeste punkt i Oppdal kommune og Sør-Trøndelag.

Linker og annen informasjon

Ingeborg er hekta på fjell og bloggen hennes “Fjell i vettet” vil gi deg mye inspirasjon til å oppsøke Oppland og spesielt Jotunheimen. Hennes mål er å gå til topps på alle 2000-meters toppene i Norge. Hun har ikke dårlig tid, men sanker flere titalls topper hver sesong.

https://www.fjellivettet.no/

Ingeborg Mjanger sitt andre hjem er Jotunheimen. Innlegg med linker til det vi snakker om ligger her:
Podcast episode 9: Ingeborg Mjanger og Fjell i Vettet

6 Replies to “Oppland”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.