Oppland

På denne siden vil vi samle informasjon om Oppland, som nå er en del av fylket Innlandet. Siden er langt fra komplett, og vi kommer til å legge inn informasjon til andre sider med informasjon og innhold til inspirasjon. Gi oss gjerne en tilbakemelding hvis det er noe som du føler mangler.

Oppland har svært mye å by på, og vi har ikke vært så mye på tur i dette området før i senere tid. Solvor og jeg hadde vårt første topptur til en fylkestopp på Galdhøpiggen som er det høyeste fjellet i Norge og i dette fylket, og vinteren 2020 tok vi vår første tur til Valdresflye og sov i telt.

Jotunheimen

Vi har vært noen turer i Jotunheimen, og kommer til å utforske dette området mye mer i årene som kommer både på vinteren og sommeren. Grunnen til at vi har ventet er vel primært at vi har ventet på at barna skal bli litt større, og at vi har lagt et godt grunnlag med turer i andre områder.

Galdhøpiggen (2.469 moh)

Galdhøpiggen – Norges høyeste topp tok vi i 2015 på ski. En fantastisk tur fra Spiterstulen som vi kunne tenke oss å gjenta.

Galdhøpiggen fra Spiterstulen på sommeren – det er enklere å ta med hele familien til Galdhøpiggen på sommeren. Vår sterkeste anbefaling er å ta den når været er fint.

Nelly (17 år) på vei opp til Galdhøpiggen i sommerferien 2020. Bedre vær og utsikt skal du lete lenge etter

Glittertind (2.452 moh)

Glittertind er Norges nest høyeste fjell, og vi tok dette dagen etter vi var på Galdhøpiggen i sommerferien 2020: Glittertind fra Glitterheim

Jotunheimen Sør

For oss er Jotunheimen Sør det området som går fra Beitostølen og over Valdresflye til Bessheim Fjellstue og området rundt. Dette er samme inndeling som brukes i boken “Toppturer i Jotunheimen” av Gjermund Nordskag, som vi anbefaler å kjøpe hvis du skal gå på toppturer i Jotunheimen på vinteren.

Bitihorn (1.607 moh)

Innlegg og link kommer.

Synshorn (1.475 moh)

Kort og fin tur, jeg ville ikke tatt denne under krevende forhold (snøskredfare 3 eller høyere, når det er isete og jævlig, mye vind og lignende). Helt knall utsikt.

Jotunheimen: Synshorn

Rasletinden (2.105 moh)

Dette er en klassiker i Jotunheimen Sør. Vi gikk i fra teltplassen vår ved Valdresflye og opplevde litt ruskete vær på vei opp.

Jotunheimen Sør: Rasletinden

Høgdebrotet (2.226 moh)

Har du bare tid til en topp i dette området på ski, da tror jeg dette er beste alternativet.

Jotunheimen Sør: Høgdebrotet

Høgdebrotet. Bildet er tatt fra Heimdalshøe i April 2021. Bedre forhold enn dette kan du nesten bare drømme om i Jotunheimen

Heimdalshøe (1.843 moh)

Høyeste fjellet i Nord-Fron kommune, og en “trygg topp” å gå når skredfaren er stor.

Kommunetopp i Nord-Fron: Heimdalshøe

Jotunheimen Sør: Heimdalshøe

Besseggen

Høydeskrekk og Besseggen er en dårlig kombinasjon. Jens sliter med litt over normalt høydeskrekk og klarte med gradvis mer eksponering i sommerferien 2020 å komme seg opp Besseggen med Nelly som “fjellfører”.

Besseggen med høydeskrekk

Her er vi på vei mot Besseggen. Dette er en tur vi kan anbefale for de som ikke har høydeskrekk. Har du høydeskrekk kan du lese litt om Jens sin opplevelse før du tar en beslutning.

Langsua Nasjonalpark

Denne nasjonalparken var helt ukjent for oss, frem til vi skulle på tur en helg og fant ut at vi kunne teste en helgetur og gå fra hytte til hytte. Dette området har svært mye å by på, og vi anbefaler på det sterkeste å sjekke det ut nærmere.

Hytte til hytte tur i Langsua Nasjonalpark

Etter den første helgeturen i Langsua, ble vi enige om en lengre tur i høstferien 2020.

Langsua Nasjonalpark: Hytte til hytte tur

Vi kommer nok til å teste dette området på fjellski når anledningen byr seg.

Dovrefjell

Dovre kommune ligger i det som tidligere var Oppland fylke, og Snøhetta er det høyeste punktet i denne kommunen.

Her er vi på vei opp til Snøhetta i sommerferien 2021.

Vi tok blant annet Snøhetta på beina på en av våre hytte til hytte turer på Dovrefjell, kombinert med topptur til høyeste punkt i Oppdal kommune og Sør-Trøndelag.

Hytte til hytte tur på Dovrefjell

Linker og annen informasjon

Ingeborg er hekta på fjell og bloggen hennes “Fjell i vettet” vil gi deg mye inspirasjon til å oppsøke Oppland og spesielt Jotunheimen. Hennes mål er å gå til topps på alle 2000-meters toppene i Norge. Hun har ikke dårlig tid, men sanker flere titalls topper hver sesong.

https://www.fjellivettet.no/

Ingeborg Mjanger sitt andre hjem er Jotunheimen. Innlegg med linker til det vi snakker om ligger her:
Podcast episode 9: Ingeborg Mjanger og Fjell i Vettet

4 Replies to “Oppland”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.