Kommunetopp i Vestre Toten: Lauvhøgda

Vi var på vei hjem fra vår vinterferie i 2022, og hadde besøkt broren til Solvor og hans familie som har campingvogn på Hafjell. Det var nydelig vær og vi så igjennom notatene våre og fant ut at kommunetoppen i Vestre Toten kommune ville være en perfekt tur.

Turen starter rett ved E4, det tar bare 5 minutter å kjøre dit fra hovedveien, og turen er kort og tar under en times tid hvis man går på ski.

Vårt beste tips er å bruke Google Maps og legger inn “Prestemarka”. Link ligger også på DNT sin beskrivelse som ligger under “Linker og annen informasjon” lengre ned.

Det er bom som koster 50,- og som bør betales på portalen til betalingsformidleren umiddelbart etter turen for å unngå faktureringsgebyr. Vi hadde nesten 7 meter lang bobil, og måtte kjøre videre innover grusveien mot Rørmyra (dette er en populær parkeringsplass og utgangspunkt for mange turer i dette området), snu der og kjøre tilbake og parkere langs veien. Ønsker du å unngå bom avgiften er det parkering et par hundre meter lengre ned i veien før bommen. Da bør du være oppmerksom, for det er automatisk gjenkjenning av skilt, så kjører du for langt må du betale uansett.

Lauvhøgda (722 moh)

Denne toppen er svært enkel å ta, sannsynligvis like enkel på sommeren som på vinteren. Vi parkerte langs veien, tok på oss fjellski og gikk oppover den brøytede grusveien som går vestover. Det gikk greit for oss å gå på ski hele veien, men du får se an om det ligger mye grus der du skal gå.

Første del av turen går på brøytet grusvei, ikke noe problem å gå på ski når vi tok turen – men det kan være en utfordring under andre forhold.

Etter omtrent en halv kilometer går veien mot nord, og etter ca 200 meter er det ikke lengre brøytet. Vi fulgte allerede oppgåtte spor og kom etterhvert inn i det preparerte skisporet som gikk til toppen.

På toppen står det et branntårn, og utsikten er selvfølgelig upåklagelig.

Vi tok samme vei tilbake, og var tilbake ved bilen omtrent en times tid etter avgang.

Linker og annen informasjon

Skal du ta denne turen på vinteren, er området veldig populært i forhold til å gå på truger. Å komme seg til toppen på denne måten er nok et veldig godt alternativ til å gå på ski. Last gjerne ned et kart i forkant (vi bruker Norgeskart.no sin tjeneste som koster 100,- per år), så du slipper å gå i sikk sakk til toppen. Det virker som spor er tråkket opp mesteparten av tiden.

Ta gjerne med niste og annet, noen hundre meter nedenfor toppen er det en flott gapahuk som kan brukes.

Les mer om andre ting å gjøre i Oppland:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.