Jotunheimen: Synshorn

Vi hadde base på Beitostølen og første topptur til Heimdalshøe var unnagjort i kjempefint vær. Barna ble kjørt tilbake til hytta vi hadde leid og Solvor og jeg hadde lyst til å gå en topptur til før vi ga oss for dagen. Beina og kroppen generelt var ganske mør, så det måtte bli en relativt kort tur.

Valget ble gjort og vi bestemte oss for å dra til Bygdin og gå opp til Synshorn. Denne toppturen er beskrevet i boka “Toppturer i Jotunheimen” av Gjermund Nordskar, og vi anbefaler å kjøpe boka hvis dere skal til Jotunheimen og gå toppturer. Denne turen står beskrevet på side 318.

Synshorn (1.475 moh)

Av alle toppene rundt Beitostølen og Valdresflye er Synshorn en av de lettest tilgjengelige toppene og en flott tur å ta når man ikke har så god tid. Toppen er godt synlig fra veien, og det er parkering ved Fagerstrand på Bygdin. Det koster 80,- å parkere og pengene Vippses til nummeret som står lett synlig på plakater.

Turen har 200 meter anmarsj før det går relativt bratt oppover i terrenget. Det er ikke en helt trygg tur, så jeg ville ikke valgt denne når skredfaren i området er høyere enn 2. Som du kan se på kartet under, så er det flere skredutsatte områder, disse er for det meste enkle å se – og det er de bratte områdene der du ikke vurderer å stå på ski. Men det er store deler av normalruta som kan være i utløpssoner for skred. Med dette mener vi at naturlig utløste skred eller fjernutløste skred kan komme ned i traseen som du går opp eller kjører ned.

De mørkeste områdene er steder der det kan gå skred, og de litt svakere stiplede områdene kan være utløpssoner (der skredet går). Normalruta går omtrent der sommerstien er. Kilde: NVE temakart (Aktsomhetskart snøskred)

Ut fra hva jeg har fått med meg går det vanligvis ikke skred her, men denne sesongen (2020/2021) har det vært vedvarende svake lag i store deler av Jotunheimen. Sjekk derfor på Varsom/RegObs om det er meldt inn tegn på skred før du går. Akkurat her er det mobildekning, så du kan sjekke i app’en før du går på tur også.

Jeg skal innrømme at jeg trodde turen opp til Synshorn skulle være enkel og grei. Med en tur i beina fra tidligere på dagen og en kropp som hadde roet seg ned, ble det litt tøffere enn jeg hadde trodd. Det er maks 25 grader på det bratteste, og derfor mulig å gå rett opp.

Solvor i starten av turen. Bitihorn i bakgrunnen

Svært mange velger å gå til toppunktet som er sør for selve toppen til Synshorn, og vi var på god vei dit selv, før jeg sjekket kartet og så at vi var på feil vei. Det har selvfølgelig ingenting å si, men jeg hadde lyst til å komme opp på det riktige toppunktet.

Denne dagen var det knallvær. Null skyer og noen plussgrader. Vi startet på turen i 14.30 tiden, og da hadde solen myknet opp snøen. Det var ikke slush føre, men myk og deilig snø som tillot oss å dra på ganske bra nedover. Det var så mange som har stått ned fra Synshorn den siste tiden, at det minnet om et skianlegg i påsken på slutten av en travel dag.

Vi er klare for å kjøre ned. Solvor hadde bursdag og to toppturer på en dag ble en perfekt gave.

Går man turen tidligere på dagen på denne tiden, vil det gjerne være hardt hvis det er minusgrader på natten. Så en ettermiddagstur passer bra, men da er også snøskredfaren større enn på morgenen.

Turen ned tok vi samme vei som vi kom, det finnes en alternativ nedkjøring i en renne (rute 5.3.2 i boka til Gjermund Nordskag), men det er helt uaktuelt for oss som kjører på et “normalt” nivå og ikke ønsker å ta noen sjanser.

Vi brukte 1 time og 15 minutter opp, og ganske kort tid ned. Valgte litt brattere terreng på vei ned, og det var herlig å få kjørt på litt for en gangs skyld. Det er 420 høydemeter totalt. Turen passer for barn som er vant til å gå på topptur, men jeg ville latt være å ta med de aller minste på denne toppen. Det kan bli litt for bratt for langrennski, selv om de har feller.

Linker og annen informasjon

Oppland – denne siden oppdateres fortløpende ettersom vi får utforsket området. Se delen om “Jotunheimen Sør” for informasjon om turer i samme området.

Kommunetopp i Nord-Fron: Heimdalshøe – vi tok denne turen på morgenen, og Synshorn er en fin tur å ta på vei tilbake til Beitostølen hvis det er deres base.

One Reply to “Jotunheimen: Synshorn”

  1. Pingback: Oppland - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.