Kommunetopp i Nord-Fron: Heimdalshøe

Solvor hadde bursdag og ønsket seg topptur i presang. Vi satte kursen mot Beitostølen der vi hadde bestilt en campinghytte og hadde base hele helgen. Ringeklokken sto på 07.00, og vi kom oss relativt tidlig av gårde på lørdagsmorgenen og kjørte over Valdresflye mot Maurvangen.

Maurvangen er en campingplass som ligger i området rundt Gjendesheim, og i dette området er det mange flotte skiturer man kan ta. Parkeringen betales ved å Vippse noen kroner, og det er mulighet for å lade elbil her. Ingen hurtiglader, men kjekt å gjøre mens du er på tur. Både en vanlig lader og en som fungerer for Tesla sine biler.

Heimdalshøe (1843 moh)

Det var perfekt vær denne dagen. Solen skinte fra en skyfri himmel og det var noen få minusgrader. Vi var de første som kom på morgenen, fikk ordnet oss klare for tur og satte avgårde mot toppen klokken 09.15.

Her går vi opp i bekkedalen og holder til høyre oppover i bjørkeskogen

Vi valgte å gå igjennom området med hytter, og tok et skispor som var mye brukt opp igjennom bjørkeskogen på nordsiden av elven Mola. Denne turen har vi gått en gang tidligere også, og den gangen gikk vi på sørsiden av den samme elven. Ingen av rutene er noe hardere eller mer praktisk, så det er bare å velge et spor og tråkke på.

Forrige gang vi gikk var det 15-20 centimeter med pudder, og da gikk det litt tregere oppover i terrenget, men denne gangen var det relativt hardt med noen centimeter styresnø på toppen av det harde laget. 

En liten pause på vei opp. Besseggen kan skimtes i bakgrunnen

Vi fulgte det sporet som beskrives som 5.15.2 i boka “Toppturer i Jotunheimen” av Gjermund Nordskar. Det vil si at vi gikk over elva Mola når vi kom opp over tregrensa og holdt oss ut til høyre mot toppen. Her er det ganske slakt terreng for det meste, med noen hundre meter med et litt brattere parti. Når vi var over det litt brattere partiet satte vi kursen rett mot toppen.

Toppen

Det tok oss ca. 2 timer og 45 minutter til toppen – men da hadde vi et behagelig tempo, pluss at vi måtte stoppe noen ganger for å teipe gnagsår og ordne opp i småting.

Bedre bursdagsgave kan man knapt få! Se på det været!

Utsikten er helt utrolig i pent vær, og vi skuet utover Jotunheimen sør og fant de fjellene vi kjenner til. Litt mat og drikke, så var vi klare for nedkjøringen.

Nedkjøringen

Den ruta vi tok opp til Heimdalshøe ligger i skyggesiden, men den er eksponert for solen så sent på sesongen. Det brattere partiet ned fra toppen kan det være samlet fokksnø, eller den kan være mindre eksponert for sola enn endel andre topper i området. Dette kombinert med at det ikke er brattere terreng enn 25 grader, gjør at Heimdalshøe er en relativt trygg tur å gå.

Snøen kan være bedre enn endel andre alternativer i Jotunheimen sør, men skal du få en finere nedkjøring enn de andre, så er det som alltid viktig å være først.

Sina (10 år) kjører på i det litt brattere partiet ned

Vi hadde en deilig nedkjøring fra det litt brattere partiet og ned. Øverst på toppen var det vindblåst og ganske hardt, men ikke noe å klage over. Det gikk helt greit å komme seg ned til den gode snøen.

Cruising nedover ved siden av sporet, og vi ante et snev av misunnelse fra de som var litt senere ute. Det er noe ekstraordinært ved å ha førstesporet nedover en fjellside. En herlig følelse.

Vi brukte en halvtimes tid på vei ned, stoppen og tok pauser underveis for å få mest mulig ut av turen. Til sammen var vi på tur i 3,5 time.

Linker og annen informasjon

Skal du gå toppturer i denne delen av Jotunheimen, vil vi anbefale å kjøpe boka “Toppturer i Jotunheimen” av Gjermund Nordskar. Denne turen er beskrevet på side 346 i denne boka og kartet står på side 361.

https://www.friflytbestill.no/boker/toppturboker/toppturer-i-jotunheimen

Det er også mulig å gå til toppen fra Valdresflye, da parkerer du på samme sted som utgangspunktet for å gå til Høgdebrotet. Det er en parkeringslomme der, og det skal være enkelt å finne frem. Den ruta har vi ikke gått, og den er ikke beskrevet i boka til Gjermund. Jeg har inntrykket at det er en litt kortere tur, og den delen av fjellet er mer eksponert mot sola. Det kan være en fordel hvis du ønsker nedkjøring i slush.

https://19topper.blog/2020/05/01/jotunheimen-sor-heimdalshoe/ – Dette er innlegget fra forrige tur, vi kommer ikke til å blogge om hver tur til Heimdalshøe, men forholdene var ganske annerledes den gangen. Vi trodde ikke vi hadde kommet til toppen. 😀

https://19topper.blog/2020/05/02/jotunheimen-sor-rasletinden/ – Rasletinden er en annen tur du kan gå fra Valdresflye. Ikke var favoritt, men er klassiker.

https://19topper.blog/2020/10/29/oppland/ – her samler vi informasjon om ting vi har gjort i Oppland. Siden oppdateres fortløpende etterhvert som vi utforsker mer av denne delen av landet.

3 Replies to “Kommunetopp i Nord-Fron: Heimdalshøe”

  1. Pingback: Oppland - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.