Kommunetopp i Etnedal og Nordre Land: Spåtind

Spåtind har stått på listen vår over topper som kan tas hele året. Denne toppen kan tas fra flere sider, og det virker som de forskjellige opsjonene er omtrent like lange.

Vi valgte å ta turen fra Fjellsetra som er litt kortere enn flere av de andre alternativene.

Her er vi klare for å gå mot Spåtind fra Fjellsetra. 6 kilometer opp til toppen, en tur de aller fleste klarer å ta i godt vær

Fjellsetra

Vi brukte en kombinasjon av Google Maps og manuell navigasjon med Norgeskart for å finne frem til Fjellsetra. Det er begrenset med mobildekning i området, og vi kjørte igjennom et hytteområde med bompenger for å komme oss frem.

Ved Fjellsetra er det noen få parkeringplasser uten betaling. Det renner en bekk rett forbi, så vi fylte opp vannflaskene før avgang.

Spåtind (1.414,5 moh)

Første del av stien går bratt oppover på grusvei til den øverste hytten i området, og derfra går det bred og fin sti helt til toppen.

På dager med litt klarere sikt kan man se tårnet på toppen av Spåtind store deler av veien. Her er det bare noen hundre meter til toppen.

Det er mulighet til å fylle vann flere steder opp mot toppen, unntatt den siste biten (1-2 kilometer).

Da vi gikk oppover var det skyer og noe tåle, men på en dag med bedre sikt kan man se toppen store deler av turen.

Endelig på toppen av Spåtind. Denne turen har vi ønsket å ta lenge. Utrolig fin sikt.

På grunn av regn i løpet av natten var det noen våte partier av stien, men normalt tror jeg turen er ganske tørr og fin. Etter stien starter er det ikke lenge før man kommer over tregrensa.

På toppen av Spåtind er det en militær antenne med tilhørende bygg. Vi hadde gått i le mesteparten av turen og på toppen ble det ganske rufsete.

Toppunktet har en sikteskive som gjør at man på en dag med god sikt kan se kjente topper i Hemsedal og mot Hallingskarvet i det fjerne.

Vi gikk samme vei tilbake. Brukte omtrent 90 minutter opp og litt over en time tilbake til bilen.

Se Reels videoen til Spåtind

Linker og annen informasjon

Turen til Spåtind er nok veldig fin på ski. Jeg ville sjekket andre alternativ enn å ta turen fra Fjellsetra på vinteren. Mest på grunn av den første bratte bakken. Men det går sikkert helt greit å komme seg opp ved traversering eller fiskebein. De som har hytte må jo gå der.

Turen til Spåtind kan kombineres med kommunetoppen Djuptjernkampen som ikke ligger så langt unna. Men da bør man kjøre bil mellom startpunktene. Dette krever pent vær og god tid.

https://ut.no/turforslag/118514520/spatind-fra-fjellstra

Les om andre ting å gjøre og turer i Oppland her.

One Reply to “Kommunetopp i Etnedal og Nordre Land: Spåtind”

  1. Pingback: Oppland - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.