Glittertind fra Glitterheim

Vi hadde vært på sommerferie i over 3 uker og gått opp på Galdhøpiggen dagen før. På vei ned fra Norges høyeste fjell foreslo jeg at vi kunne ta Glittertind i samme slengen, og vi var alle enige om at det var en god ide.

Toppunktet til Glittertind er 2.452 meter over havet uten breen, og det er noen få meter lavere enn Galdhøpiggen på 2.469.

Etter en overnatting på Randsverk sto vi opp tidlig og kjørte innover mot parkeringen der vi satte fra oss bilen og tok syklene inn mot Glitterheim. Denne DNT hytta er et godt utgangspunkt for turen opp til Glittertind, og det er jo mulig å sove der før eller etter turen, eller begge deler.

Pen og overskyet vær ved parkeringen. Vi hadde med egne sykler og brukte de til Glitterheim. Har du barn, bør nok egen sykkel tas med

For vår del så meldte værmeldingen at det kom til å være bra vær frem til ettermiddagen, så ville det slå om til regn og ruskevær. Vår strategi var derfor å komme oss inn til Glitterheim så tidlig som mulig, gå opp til Glittertind og kose oss med en tre retters middag og en god natts søvn.

Glitterheim

Dette er en betjent DNT hytte, så her er det mulig å overnatte og nyte et godt måltid. Utenfor sesongen er det en selvbetjent hytte her også, men den er ikke mulig å bruke under høysesongen.

Terrenget inn til Glitterheim er veldig fint å sykle i. Vi brukte nok en drøy halvtime inn

Fra parkeringen er det 8 kilometer å gå eller sykle inn til hytta. Vi tok bagasjen i de vanlige tursekkene våre på rundt 40 liter og satte nesa mot Glitterheim. Beina var sure etter turen til Galdhøpiggen dagen før, men det var pent vær og stemningen var god.

Det er mulig å leie sykler, og ønsker du å få bagasjen kjørt fra parkeringen til Glitterheim (eller tilbake), er det fullt mulig mot en kostnad. Lurt hvis du har tenkt å drasse med deg mye. Turen fra parkeringen til hytta går i relativt flatt terreng, så det er ingen utfordring å sykle for barn som er vant til det. Har du veldig små barn er det mulig å låne sykkelvogn, men da bør du nok ha med bæremeis hvis du har tenkt å få de med til topps på Glittertind.

Ved Glitterheim er det også teltplasser, og akkurat som på Galdhøpiggen kan du være heldig å få en av de bedre hvis du er tidlig ute.

Turen opp

Vi dyttet i oss litt mat og satte avgårde mot toppen av Glittertind med en gang vi kom til Glitterheim. Kroppen var varm og klar for nye utfordringer etter sykkelturen, og selv om det var overskyet vær, så vi ingenting til ruskeværet som skulle komme.

Vi nærmer oss toppen. Glittertind er et vakkert fjell!

Turen opp mot toppen følger sti hele veien, men når man nærmer seg breen er det ganske store steiner som man går på, og det er ikke alltid like enkelt å se merkene og de små vardene som viser veien.

Når man har godt sikt som vi hadde, så er det ingen fare for å gå feil – du ser hvor du skal omtrent hele veien. Turen til toppen er 6 km, og det er grei stigning hele veien.

Glittertind (2.452 moh + litt snø)

De siste par hundre meterne går du på snø eller bre, det er ingen fare for bresprekker – og vi kan anbefale å ta på gamasjer når du skal ta denne turen. Å gå her i knallvær er nok helt fantastisk, og vi var så heldige at skyene plutselig skillet på seg og vi fikk en liten dose sol akkurat når vi var på toppen.

God stemning på toppen, vi har tatt de høyeste fjellene i Norge på to dager

Å komme opp mot Glittertind er nok noe av det mest spektakulære vi har opplevd, det er noe magisk med hvordan fjellet er formet, der det går rett ned mot nord og breen skråner mot sør og gjør en kontrast i forhold til det harde fjellet og steinene du har gått på de første fem kilometerne.

Det er viktig å ha respekt for brekanten som ligger utover stupet ved toppen. Pass på barn og hunder, og husk at bruddkanten på en skavel er inntil 45 grader. Det vil si at du kan stå ganske langt inn på skavelen og samtidig bli med et eventuelt brudd. Da vi var her var toppunktet markert med en pinne.

Utsikten var ikke noe å skryte av denne dagen, men vi fikk sett store deler av Jotunheimen. Tåke og skyer drev forbi og vi ble omtrent salige av hvor fint det er å være på tur i dette flotte landet vi bor i.

Turen ned

Siden man går samme vei opp og ned, var det ingen overraskelser for vår del. Mange låner med seg rumpeakebrett fra Glitterheim og rutsjer på vei ned, men vi var vel litt passivisert av en tøff tur til Galdhøpiggen dagen før og tok heller beina fatt.

Nelly (17 år) har 20 kilo ekstra i sekken, men et minne hun kan ha resten av livet

Nelly fant en diger kvarts stein som hun kunne tenke seg å ha med hjem, og puttet denne i sekken. Denne lå rett ved starten av breen og skillet seg ut fra de vanlige grå steinene i området. Nå ligger denne steinen som sikkert veier 20 kilo på rommet hennes og minner henne om denne flotte turen til Norges nest høyeste fjell.

Vi fikk et par timer i solveggen på Glitterheim før været slo om og himmelen åpnet seg. Det er sjelden jeg har synes synd på folk som sover i telt, men akkurat da var jeg svært glad for at jeg var innendørs der jeg så at regnet hamret mot teltdukene til de som som utenfor. En grei påminnelse på at været i Jotunheimen slår om fort.

Nelly så meg inn i øynene og sa: “Pappa, jeg er sikker på at du klarer å ta Besseggen også. Du har jobbet med høydeskrekken din, og det går fint!”

Da ble det slik, vi dro videre og tok Besseggen også.

Dagen etter var det skikkelig møkkavær når vi skulle sykle tilbake til bilen. Motvind og regn er ikke en optimal kombinasjon. Det er sjelden vi er så glade for å komme tilbake til bilen.

Tips til turen

Facebook gruppene er fulle av spørsmål om turen til Glittertind, spesielt i forhold til hvor gamle barna bør være for å komme seg opp til toppen og ned igjen. Her er det som vanlig du som forelder som kjenner dine barn best.

Er været fint, er ikke denne turen noe krevende for barn som er vant til å gå på tur. Det er 12 kilometer til sammen, og Glitterheim ligger på omtrent 1400 meter over havet. Det vil si at turen til toppen er mer enn 1200 høydemeter, og det kan være tøft både for store og små. Du som er voksen har ansvaret for god stemning og sikkerheten underveis, så det er viktig å ha med godt med mat og drikke. Det er ingen mulighet for å fylle på vann underveis, så ta med deg mer enn du tror du trenger. Ta med ekstra klær selv om det er superfint på Glitterheim, temperaturen kan være veldig forskjellig på toppen og det kan blåse mye selv om det er vindstille når du setter avgårde. Snu og gå tilbake hvis været slår om, toppen er der til et senere forsøk.

Våre barn var 9 år når vi gikk denne turen, og de er godt vant til tur. For mindre barn er det nok best å overnatte på Glitterheim både før og etter turen, så slipper dere at kreftene blir brukt opp på syklingen fra parkeringen. En syretest for turen er vel at barnet ditt ihvertfall må kunne klare å sykle de 8 kilometerne fra parkeringen til hytta uten å gå fullstendig i oppløsning.

Turen er enklere enn Galdhøpiggen, og en av fordelene er at du kan se toppen eller ihvertfall omtrent hvor dere går hele veien.

Ikke ta denne turen uten at værmeldingen er bra, og sjekk med de som driver Glitterheim før du setter avgårde. Det er ikke mobildekning her, og du kan ikke stole på værmeldingen fra dagen før.

Linker og annen informasjon

https://ut.no/hytte/10583/glitterheim

https://ut.no/turforslag/116787/topptur-til-glittertinden-fra-glitterheim

Turen kan også tas fra Spiterstulen: https://ut.no/turforslag/112630/topptur-til-glittertinden-fra-spiterstulen

Ta gjerne en tur til Galdhøpiggen mens dere er i området. Det kan være en ide med en hviledag, og ikke nødvendig å ta de etter hverandre slik som vi gjorde: Galdhøpiggen fra Spiterstulen på sommeren

Trenger du tips til sommerferien, sjekk ut disse linkene:

Podcast episode 7: Sommerferien 2020

Sommerferie 2020

Oppland

One Reply to “Glittertind fra Glitterheim”

  1. Pingback: Oppland - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.