Galdhøpiggen fra Spiterstulen på sommeren

Vi var godt i gang med vår 4 ukers sommerferie, været var helt fantastisk og vi hadde kjørt mot Jotunheimen. På veien fra Øvre Årdal til Turtagrø kjørte vi forbi Store Skagatølstind. Dette fjellet er høyest i Sogn og Fjordane, og anses som “umulig” for meg å komme opp på grunnet min høydeskrekk. Men det er noe jeg jobber med.

Familien overnattet på DNT hytta Fuglesteg, som må ha en av de flotteste beliggenhetene i Norge. Utsikten er også helt sykt fin. Vi våknet tidlig, pakket sakene sammen og startet dagen med 600 høydemeter ned til bilen som sto parkert i Luster. Deretter kjørte vi igjennom Jotunheimen til Spiterstulen.

Spiterstulen

På Spiterstulen ligger det en betjent privat turisthytte, og det er veldig praktisk å bo her hvis du skal gå turen opp til Galdhøpiggen. Da kan du våkne opp etter en god natts søvn, spise frokost og sette avgårde tidlig.

Spiterstulen

Her er det også mulig å sette opp telt, det er ganske populært – så det kan sikkert være litt vanskelig å finne den beste teltplassen. Store telt er det nok vanskelig å finne plass til.

Det er parkeringsplass som man betaler noen kroner for å stå på.

Turen opp

Stien starter ved Spiterstulen og går bratt opp i terrenget de første høydemeterne. Galdhøpiggen er en av de mest populære turene å ta i landet vårt, og stien har til dels blitt tilrettelagt. Det er svært viktig at man holder seg på stien for å verne om terrenget i området.

Dagen som vi gikk må ha vært en av de beste i løpet av sommeren 2020, og vi var langt fra de eneste som tok turen fra Spiterstulen. Vi hadde med oss sekker med mye drikke og litt varme klær, temperaturforskjellen fra Spiterstulen og toppen er som regel veldig stor, og det kan blåse mye i høyden selv om det virker vindstille nede i dagen. Husk også at det ikke er uvanlig at det snør på toppen når det er litt kaldere vær. Gamasjer kan være en god ide, for deler av turen går over snø.

Nelly (17 år) er veldig fornøyd med å komme til topps på Norges tak. Utsikten er det ingenting å si på.

Det er svært få steder å fylle på vann etter den første bratte kneika opp fra Spiterstulen, så faren for å gå tom for vann er stor hvis du ikke har med nok.

Møter du på dårlig vær oppover, er vårt beste tips å snu. Galdhøpiggen ligger der, og den er best å oppleve i så bra vær som mulig.

Facebook gruppene er fulle av spørsmål om hvor gamle barna bør være før man tester ut denne turen. Her er det stor variasjon i svarene, og dette er vårt resonnement: Turen er ca 6 km hver vei, så det vil si at det er en lang tur for de minste. Spiterstulen ligger på 1100 moh, og det vil si at det er over 1450 høydemeter til toppen. UT.no har vurdert at turen tar 9 timer, og akkurat det er noe som er svært væravhengig, samt at din og resten av reisefølge sin form er med å påvirke hvor lang tid turen tar.

En strategi kan være at dere prøver og ser hvordan det går, og så snur dere i tide. Utfordringen med denne strategien er at det oppleves som svært krevende å gå nedover. Knærne får kjørt seg skikkelig. Barn takler som regel det lettere enn de voksne, men det er viktig å tenke på at det er de voksnes ansvar å holde stemningen oppe og ta vare på barna.

Våre barn var 9 år da de gikk turen, og de kan vel betegnes som veldig turvant. Er ikke barna vant til å gå lange og krevende turer, så kan man ødelegge mye turglede. Men det er også svært tilfredsstillende å komme seg opp på Norges høyeste fjell.

Galdhøpiggen (2469 moh)

Norges høyeste fjell er en flott tur, og på en klar dag er utsikten helt vilt vakker. På toppen ligger en hytte som har enkel servering, og de tar imot Vipps som betalingsmåte. Vi kjøpte noen pølser og et par brus, og la igjen noen hundrelapper. Mulig noen av de beste pølsene jeg noensinne har spist.

Rett før toppen møtes stien som går fra Juvasshytta, så det kan bli enda mer folksomt enn man tror på en god dag. Toppen av Galdhøpiggen myldret som en maurtue denne dagen vi var her, men vi har vært på topptur på ski i Mai og da var vi alene.

Å få blinkskudd til Instagram kan være en utfordring på grunn av alle menneskene, men ønsker du å være først – så kan du gjøre som Ingeborg og overnatte på toppen. Ta med sovepose, det hadde nemlig ikke hun med…

Veien ned

Du går ned samme vei som opp, og den største utfordringen er nok at det gjør vondt i knærne. Det kan være lett å tråkke over eller få andre skavanker når du sklir nedover partiene med snø.

På vei ned fra toppen, turen ned oppfattes av de fleste som slitsom

Det er ganske mange som har opplevd å bli overrasket av dårlig vær på vei ned, og noen av disse hendelsene har vært svært kritiske for de som har vært involvert. Gjør det du kan for å unngå dette, det er ingen vits å bøte med livet eller få frostskader resten av livet fordi du skulle til topps på Galdhøpiggen. Folk mister hverandre i tåka, mister stien og roter til det for seg selv.

Linker og annen informasjon

https://ut.no/hytte/101091/fuglesteg

https://ut.no/hytte/10733/spiterstulen

https://ut.no/turforslag/1115743/topptur-til-galdhpiggen-fra-spiterstulen

Turen kan også tas fra Juvasshytta, da trenger du brefører hvis du ikke er vant til det fra før og vet hva du driver mer: https://ut.no/turforslag/116788/galdhpiggen-2469-moh-til-topps-pa-norges-tak

https://www.fjellivettet.no/post/overnatting-p%C3%A5-norges-tak

Husk å ta med varme klær, uansett hvordan været er. I det minste en vindtett jakke og gjerne en fleece. Lue og votter bør du også ha i sekken, sammen med nok drikke og mat med mye energi. Er det mulighet for dårlig vær, legger du GPSen i sekken og sjekk at det er nok strøm i batteriene. Veldig mange tar joggesko på denne turen, men vi kan anbefale litt mer kraftig fottøy – enten lave eller høye turstøvler. Ta med gnagsårplaster og/eller sportsteip uansett om skoene er inngått, det er annerledes å gå en lang tur i bratt terreng.

Les om turen til Solvor og meg på vinteren, der jeg fridde på toppen: Galdhøpiggen

Sommerferie 2020

Podcast episode 7: Sommerferien 2020 – i denne episoden av podcasten vår kan du kanskje plukke opp noen tips for din neste Norgesferie?

2 Replies to “Galdhøpiggen fra Spiterstulen på sommeren”

  1. Pingback: Oppland - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.