Aurlandsdalen

Aurlandsdalen er en av de fineste turene man kan ta i Norge, og vi hadde den på ønskelisten vår over ting å gjøre i sommerferien. Vi overnattet på campingsplassen i Aurlandsvangen, og booket buss fra Vassbygdi til DNT hytta Aurlandsdalen turisthytte (denne het tidligere Østerbø turisthytte) der turen starter.

Klokka er snart 10 og vi er klare for å sette av gårde fra Aurlandsdalen turisthytte

Vi kan virkelig anbefale en overnatting på Aurlandsdalen turisthytte, og starte turen der etter frokost. Det mest praktiske er nok å parkere bilen på Vassbygdi, så du slipper å vente på buss tilbake til DNT hytta. Et annet alternativ er å ta taxi.

Aurlandsdalen

Som de fleste andre turer, så er Aurlandsdalen best å ta i fint vær – spesielt fordi turen er kjent for sine vakre omgivelser. Vi startet i lett skyet vær som klarnet opp i løpet av turen.

Terrenget er fint å gå, med noen eksponerte partier som gikk greit med min høydeskrekk

Fra Aurlandsdalen turisthytte til Vassbygdi er det 19 kilometer, og turen går i svak helling hele veien siden dette er en dal. Men det betyr ikke at turen ikke er kupert. Turen starter 820 moh og ved Vassbygdi er man 85 moh, så det blir noen høydemeter både opp og ned. En stor del av turen går langs Aurlandselvi som skaper en magisk stemning. Det finnes en rekke støler rundt stien, og noen av disse kan man stoppe ved. Flere steder må man gå på smale bruer over bekker med fossende vann og da vi gikk hadde det regnet en god del i dagene i forveien. Den en broen fosset vannet over, og det var svært spennende å komme seg over.

Oline (9 år) og Solvor kommer seg over et litt krevende parti

Det fosser og bruser rundt oss på alle kanter, det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det er.

Bjørnstien

Skal du gå turen om Bjørnstien i stedet for å følge den vanlige ruten, bør det ikke være vått og sliter du med høydeskrekk kan det være lurt å la være å gå her. Vi hadde med oss barna på 9 år på denne turen, og jeg har en god dose høydeskrekk, så det var ikke noe alternativ å velge denne opsjonen. Dermed kan vi ikke beskrive denne delen av ruta. Denne stien er beskrevet som sort (ekstra krevende).

Solvor i ett av partiene som er litt eksponert, men det er mulig å holde seg fast i vaieren som er lagt ut

Vetlahelvete

Dette er en kort avstikker fra stien, og anbefales på det sterkeste. Denne jettegryta er den største jeg noensinne har sett, og det er et imponerende skue.

Vetlahelvete

Sinjarheim

Denne seteren er et perfekt sted å ta en rast, og det er spennende å utforske de gamle bygningene. Flere av de er åpne og du kan ta en titt. Etter Sinjarheim går det ganske bratt nedover i enkelte partier, så det er greit å fylle på med litt mat og drikke.

Vi starter på nedstigningen etter Sinjarheim.

Oppsummering

Denne turen er på 19 kilometer, og turfølget bør være vant til å gå på tur i mange timer i lett kupert terreng. Stien er av DNT klassifisert som rød (krevende), og her er det ikke mulig å korte ned turen på noen måte. Vi brukte i underkant av 5 timer på turen, med det vi vil si var et normalt tempo. Vi hadde da et par pauser underveis, men ingen av disse var lange. Når vi er på tur blir våre stopp ganske korte av den grunnen at vi fort blir kalde og stive hvis vi stopper over lengre tid.

Både Solvor og jeg hadde våre 42 liters sekker, og det er viktig å ha med seg vind- og vanntette klær, for været kan fort slå om og det blir en tøff tur hvis man blir våt og kald. Har du dårlige knær, så anbefales det å ta med staver. Store deler av turen er uten mobildekning.

2 kilometer igjen, Sina (9 år) er veldig klar for å komme frem til bilen

Linker og annen informasjon

https://ut.no/turforslag/1114917/aurlandsdalen-historisk-vandrerute

Frem til 1935 var deler av denne ruten gjort farbar med stiger som var festet i sprekker i fjellveggen over elva som fosset av gårde noen meter nedenfor. Med min høydeskrekk hadde dette vært helt uaktuelt.

https://ut.no/sted/144274/nesbgalden

Her er et gammels bilde av stigene som man brukte. Kilde: Wikipedia.no

Aurlandsdalen starter ved Finse, så det er fullt mulig å gå hele veien fra Finse og ned til Vassbygdi. Denne turen er 50 kilometer lang og tas over 3 dager.

https://ut.no/turforslag/1111848/tredagers-tur-ned-aurlandsdalen-fra-finse

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.