Hardangerjøkulen

Hardangerjøkelen er den 6. største isbreen på fastlandet i Norge og fylkestopp i Hordaland. Det er også høyeste punkt i Ulvik kommune. Selve turen er ikke så overveldende, men du må ta toget til Finse for å bestige det høyeste punktet – ihvertfall hvis du har tenkt å ta korteste vei. Det gjør at turen krever litt planlegging.

Finse ligger på Hardangervidda, og været kan være særdeles ufyselig. Det er her mange drar for å trene til ekspedisjoner i Arktis og Antarktis, og det med god grunn. Vi har vurdert denne toppen mange ganger, men enten har vi ikke fått barnevakt, eller så har været vært elendig.

Finse

Vi sjekket muligheten til å ta toget fra Lillestrøm til Finse. Det ville kostet oss 5.000,- tur retur, så det var ikke en reell opsjon for en familie på fem. I stedet sto vi opp grytidlig på lørdag morgen og kjørte mot Geilo klokken 07. Da hadde vi god tid og kunne lade opp bilen og være klar til turen hjem.

Vi er klare til å dra fra Geilo stasjon

Toget gikk klokken 11.55 og da var vi på Finse klokken 12.32. Perfekt. Målet var å gå til toppen og rekke toget tilbake 18.19. (Sjekk togtidene før du drar, de kan godt ha endret seg). Det kostet omtrent 500,- for hele familien hver vei.

Hardangerjøkulen (1.861 moh)

På Finse satte vi fra oss en stor sekk med varme klær og soveposer. Vi hadde tatt med den i tilfelle vi ble sittende lenge å vente når turen var ferdig. Det var jo ikke gitt at vi skulle rekke det toget vi hadde tenkt å ta, så primusen og utstyr til å lage middag var tatt med også. Normalt kan man trekke inn på hotellet eller DNT hytta, men begge deler var stengt denne sesongen.

Her er vi snart ved Appelsinhytta.

Vi hadde valgt fjellski på denne turen, men jeg vil kanskje anbefale å ta randonne hvis forholdene er bra. Det hadde kommet 7 cm med pudderaktig styresnø den dagen vi gikk, og alt tydet på at nedkjøringen ville bli bra også. Ulempen for vår del er at vi føler ikke at fjellski er de beste skiene å kjøre hardt nedover.

Ruta til Hardangerjøkulen

Fra stasjonen gikk vi rett over vannet. Løypa er kvistet mesteparten av veien, og det er relativt flat stigning til vi kom til Appelsinhytta. Dette er et populært sted å spise matpakken, men vi duret på videre. Jentene hadde god fart, og etter Appelsinhytta blir det ganske mye brattere i kanskje 100 høydemeter. Været var helt fantastisk, og svetten piplet. Her er det mulig å gå rett opp med fjellski og kortfeller.

Her er vi på vei opp det litt brattere partiet. Det var vanskelig å gå rett opp med kortfeller og fjellski.

Vi fortsatte videre, og omtrent 200 høydemeter under Jøkulhytta kom litt vind, så vi tok på oss jakkene. I dette partiet ble det vanskelig å gå rett opp med fjellski. Det er ikke veldig bratt, men det hadde gått bedre med langfeller.

Jøkulhytta er en nødbu, og den holdes i stand av Røde Kors. Blir du overrasket av dårlig vær, er det litt ved og muligheter til å forberede seg på nedkjøringen eller overnatte i verste fall.

Jøkulbua

Fra Jøkulhytta til toppen er det litt over en kilometer. Mulig fjellet stikker frem her på sommeren, men nå var det bare en forhøyning på den snødekte breen.

Vi brukte 2 timer og 15 minutter til toppen uten lengre pauser, kun noen stopp for å justere bekledning og få i oss litt mat og drikke. Jentene startet med svært høyt tempo, så det kan nok være greit å beregne litt lengre tid.

Beste nedkjøringen vi har hatt på fjellski noen gang. Kunne gjerne hatt randonne skiene, da hadde det vært helt nydelig.

Veien ned tok vi samme som opp, og velger du randonne i stedet for fjellski får du muligheten til deilig nedkjøring hvis forholdene er riktige. Det er mulig å gå videre fra toppen  og ta dette som en runde, men da blir det noen kilometer lengre. Nedkjøringen skal da etter beskrivelsene være enklere.

Vi beregnet at det var ca 18 kilometer tur retur til sammen. For oss var det litt rare snøforhold med varmere snø i bunnen og nysnø på toppen. Da ble det deilige kladder og ising. Av den grunn hadde flere av oss gnagsår, og det var ikke noe poeng å gå lengre enn nødvendig.

Finsehytta var stengt på grunn av oppussing

Tok en tur innom Finsehytta på vei tilbake, og det hadde gått litt over 4 timer totalt. Da vi gikk turen var været helt fantastisk, omtrent 0 grader og blå himmel.

Linker og annen informasjon

Det er noen utløpssoner for skred på vei opp, men ingen av disse opplevde vi at var reelle farer den dagen vi gikk til topps. Skredfaren i området var 3 – betydelig. Vi hadde ikke med oss skredsøkere på denne turen, og heller ikke annet skredutstyr utover en spade.

Det er ingen steder du går opp som er brattere enn 30 grader så sant du følger samme rute som oss. Husk at du selv må ta en helhetsvurdering i forhold til sikkerheten på turen.

19 Fylkestopper – les om de andre turene våre til fylkestoppene.

https://ut.no/turforslag/1110156/hardangerjkulen-og-blaisen-ved-finse

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.