Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor

Vi har startet et nytt prosjekt på grunn av corona viruset. Planen vår for 2020 var opprinnelig å ta inntil 3 nye fylkestopper på ski, men det ser ut som vi må vente med det til neste skisesong. Da er det greit med kommunetopper i tidligere Akershus fylke. Det er mange å ta av og vi har så langt tatt Lørenskog og Rælingen.

20200327_125858114_iOS
Oline (9 år) har funnet seg en spaserstokk

Sammenslåing av kommuner og fylker anerkjennes ikke i denne sammenheng, og nå valgte vi ut det høyeste punktet i vår tidligere hjemmekommune Skedsmo. Solvor og jeg har bodd på Skjetten, og jeg skal innrømme at jeg aldri har tenkt på hvilket punkt som er høyest før nå.

20200327_131020933_iOS
Her er det “fri-gåing” i de dype skoger i Lillestrøm kommune

Heldigvis finnes svaret på internett, og planleggingen var relativt enkel.

Kohinor

Toppen av Skedsmo ligger på 347,1 meter over havet, og det ligger en hytte som etter informasjon jeg fant på www.oysteingsturside.no er oppkalt etter diamanten Kohinoor, som forøvrig er den 90. største diamanten i verden. Valget av navn skal visstnok være fordi de som bygde den opprinnelige hytta synes den var veldig fin.

20200327_133119195_iOS
Ulendt terreng, men moro å gå uansett

Vi kjørte ut til Leirsund, og parkerte ved Stampetjernet, et sted jeg ikke har vært siden russetiden i -94. Her er det ingen mobildekning, og det er heller ikke skiltet til Kohinor noe sted. GPSen hadde ikke Kohinor som et geografisk punkt, og da ble jeg nødt til å bruke kart og kompass til å finne ut hvor vi skulle dra.

Vi satte avgårde på østsiden av Stampetjern og tok stien opp en bratt bakke til høyre etter ca. 150 meter. Stien gikk inn på et jorde, og der mistet vi den. Vi fant den igjen litt lengre opp, og etter å ha sett på kart og andre hjelpemidler startet det som kom til å bli strategien på denne turen, nemlig å kjøre på igjennom skogen i det som jeg antok kom til å være luftlinje til Kohinor. Stiene i området går i sikk sakk, og det finnes ingen rak vei til målet. Vi tok denne toppen en ettermiddag, og det er nok smart å følge stiene hvis du har litt mer tid enn det vi hadde satt av.

20200327_134707127_iOS
Kohinor! Sina og Oline setter opp tempoet den siste biten

Terrenget er ganske kupert, og det ble viktig å finne ut hvor den smarteste ruten gikk. Mengden av spor etter elg var utrolig, og vi fulgte ferske dyrespor igjennom myr og vanlig skogsterreng.

Når vi kom litt høyere opp i terrenget fikk jeg mobildekning igjen. Da brukte jeg både MTBmap og Norgeskart.no til å manøvrere. Kompassretningen i appene er ganske nøyaktig, så jeg hadde god kontroll hele veien.

Hytta

Jeg klarte ikke å finne ut hvem det er som eier denne hytta, men den ligger ihvertfall perfekt til på høyden, med flaggstang og delvis utsikt. Den er ny, og bygget på samme sted som den opprinnelige hytta sto.

Vi tok noen bilder, drakk litt vann og spiste litt sjokolade før vi satte avgårde tilbake til bilen. Jeg vurderte et øyeblikk om vi skulle følge stien, men besluttet at vi bare skulle kjøre på igjennom skogen.

20200327_135023776_iOS
Målet er nådd, vi er på toppen i gamle Skedsmo kommune

Oppsummering

Kohinor hytta ligger veldig flott til, og det er fint terreng å gå. For de som er litt mer tålmodige vil jeg anbefale å bruke stiene, selv om det sannsynligvis vil føles som du går den lange veien for å komme frem. Det finnes mange stier som kan sykles her, og det er ingen tvil om at vi kommer tilbake for å teste ut disse.

Når jeg nå sitter og blogger om denne turen, fant jeg ut at den høyeste toppen i tidligere Sørum ligger omtrent 500 meter fra Kohinor. Den heter Bjørnholen som også er 347 meter over havet, men noen centimeter høyere enn Kohinor. Hadde jeg visst det før vi dro avgårde, hadde vi gått innom det punktet også for å få med begge deler, men det betyr vel bare at vi kommer tilbake.

Linker og informasjon

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen

https://ut.no/turforslag/1113369/skogstur-fra-kopperud-til-bjrnholen-kohinor-og-smatjerna

https://www.vandrern.com/Webside/72/72_Skogstur_fra_Kopperud_til_Bj%C3%B8rnholen_Kohinor_og_sm%C3%A5tjerna

https://oysteinsturside.no/turblogg-2/oysteins-turblogg/kohinor

https://no.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rnholen

https://www.skiforeningen.no/marka/bilder/?id=24327

https://peakbook.org/no/tour/120159/Diamanten+Kohinor.html

One Reply to “Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.