Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen

Som jeg skrev om i går, så har corona viruset påvirket oss alle, og siden jeg har blitt permittert fra jobben, har jeg tenkt at vi kan gjøre endel turer som vi normalt ikke hadde tatt oss tid til. Vi starter med kommunetoppene som ligger i nærheten av Lørenskog der vi bor.

Svartåsen

I Lørenskog kommune finnes det svært mange flotte turer, og det er nok ikke så mange som valfarter opp til Svartåsen. Toppen ligger 361,5 meter over havet, og det er ikke langt å gå dit fra Losby Gård eller Losby Gods.

Losby Gods

Vi parkerte bilen ved Losby Gods, her var det temmelig tomt og når golfsesongen har startet vil det være viktig å ta hensyn til de som er for å golfe. Det er flere måter å komme seg til topps, og vi valgte å bruke MTBmap appen for å finne ut hvilke stier vi ønsket å følge. Denne appen bruker vi mest når vi skal stisykle, men det betyr ikke at den ikke har flere bruksområder. Det fine er at du vet akkurat hvor du er til enhver tid, så lenge det er mobildekning i området du befinner deg.

20200324_152917844_iOS
Oline (9 år) og Jens på vei oppover mot Svartåsen

Turen opp

Stiene var ikke av dekket av snø før vi nærmet oss toppen, og vi holdt et fint tempo oppover. Jentene hadde sittet inne på hjemmeskole hele dagen, og vi var alle klare for å bevege oss litt. Det var overskyet vær, og vinden blåste ganske godt.

Solvor hadde printet ut og laminert Tur Bingo fra Barnas Turlag i DNT. Vi hadde ikke med tusj til å merke av hvilke vi hadde funnet, så i stedet ble det tatt bilder av alt fra hundebæsj til blå turjakke.

20200324_153723813_iOS
Nelly (16 år) på toppen av Lørenskog!

Vi holdt et bedagelig tempo, og jeg målte ikke tiden nøyaktig, men tipper vi brukte ca. 40 minutter opp til toppen. Der står det et skilt og en liten varde, så det er ingen tvil om at du er på rett sted.

Middag

Jeg hadde planlagt at vi skulle spise når vi kom til toppen, men der var det ganske rufsete på grunn av vinden. Vi fortsatte også videre til et utsiktspunkt som er markert på kartet, og tråkket igjennom skogen der elgen tydeligvis liker å være. Det var spor av elg overalt, og jeg var litt spent på om vi kom til å møte skogens konge i småskogen.

20200324_154855399_iOS
Her er vi samlet ved utsiktspunktet, et sted vi kommer til å dra på overnatting i sovepose

Utsiktspunktet fant vi, og jeg tenkte at hit kan vi komme en kveld med pent vær og sove i soveposer. Det får vi ha i tankene utover våren, akkurat nå fristet det ikke akkurat.

20200324_155402054_iOS
Servering av pølser i termos. Perfekt!

Vi gikk noen høydemeter nedover i terrenget og fant et egnet sted for middag. Jeg dro frem termoser med trekte pølser og stemningen var veldig god. Alle var litt over middels sultne, og det smaker alltid godt med mat ute. På med boblejakker og sitteunderlag under rumpa.

Veien ned

I stedet for å gå samme vei ned som vi kom opp, gikk vi nedover mot 9 hulls banen på Losby.

20200324_161445423_iOS

Det er ikke sti, og det er bratt – så denne ruten er ikke å anbefale hvis du ikke skal være litt fjellgeit. Vi kom ned i god behold og gikk bort til bilen.

Svartåsen
Her er rundturen vi tok, startet ved Losby Gods, og fulge den blå stien på MTBmap, tok av til høyre to ganger opp til Svartåsen og videre igjennom skogen til utsiktspunktet. Deretter ned i bratt skog til “svak rød” løype og over til utslagsstedet på 9 hulls banen og tilbake til bilen.

Det er litt over en kilometer fra Losby Gods til Svartåsen, bra stigning hele veien og flott blåmerket sti på MTBmap som vi skal prøve å stisykle ved en senere anledning. Under linkene nedenfor kan du lese at en barnehage gikk til topps og brukte ca. 1,5 timer – så dette er en tur de fleste klarer.

Linker

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Svart%C3%A5sen_(L%C3%B8renskog)

https://www.rb.no/lorenskog/tur-til-lorenskogs-hoyeste-topp/s/1-95-7389415

Les om hvilke realistiske og urealistiske planer vi har i ukene fremover: Corona virus – 19 aktiviteter

Barn på tur

Christin Oldebråten i Friluftsglede.no har skrevet et innlegg om morsomme ting man kan gjøre på tur med barn: https://friluftsglede.no/2020/03/25/fa-med-deg-barna-pa-tur-og-tren-i-frisk-luft/#more-3795

One Reply to “Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.