Kommunetopp i Vestby: Høyåsen

Vi har målsetning om å gå til de høyeste punktene i alle kommunene i tidligere Akershus. Det var til sammen 22 stykker, og nå var det på tide å komme seg til Vestby kommune og opp på Høyåsen.

Høyåsen

Toppunktet er på 140 meter over havet, og det er så langt den laveste toppen vi i 19topper har vært på, der punktet har noen betydning vel å merke. I etterkant har jeg sjekket, og det er faktisk bare 15 kommunetopper i Norge (etter kommunesammenslåingen i 2020) som er lavere enn Høyåsen.

IMG_0589
Bilen er parkert og vi er klare for tur i det flotte været

Internett bugner ikke over av turbeskrivelser til Høyåsen, noe som kanskje ikke er så rart. Jeg brukte da www.norgeskart.no til å finne ut hvor Høyåsen ligger og peilet ut et området der det går stier til toppen, eller i nærheten ihvertfall.

Google maps hjalp oss med å finne frem til området vi skulle gå fra, men i mangel på bedre parkeringsmuligheter klemte jeg bilen ned i grøfta ved hogstfeltet som er temmelig nytt. Derfra var planen å finne stien.

IMG_0593
Stien er funnet, et skeivt hus som har stått gjemt inne i skogen preger landskapet mer enn det sikkert var ment opprinnelig

Vi gikk over hogstfeltet og fant stien ved skogkanten, og fulgte den videre. Etter noen hundre meter fant vi ruinene av et bygg i betong som har hatt kjeller under bakken. Vanskelig å si hva det kan ha vært, bygget er langt og det har sannsynligvis vært noe over bakken også. Jeg vet ikke nok om bygg til å vite når man startet å bruke betong, men i Norge startet produksjonen i 1890 og det ble bygget endel militære bygg frem til 1905 som skulle brukes til ammunisjonslagere. Vel, kanskje noen kjenner lokalhistorien bedre enn meg og kan gi svar på dette?

IMG_0594
Det gamle bygget fikk oss til å undre hva det har blitt brukt til. Noen som vet?

Etter en kort fotoseanse gikk vi videre inn i skogen, blåveisen og hvitveisen presset seg opp av skogbunnen og temperaturen var fantastisk.

IMG_0601
Bygget er ganske langt. Vanskelig å si om det har vært bygget noe av treverk på toppen.

Kort tid etter bøyde vi av fra stien og satte kursen i luftlinje mot toppunktet i Vestby kommune. Den befinner seg på en høyde som er noen meter høyere enn landskapet ellers, og er markert med et skilt og flagg for å markere at dette er et sted som skiller seg ut fra resten av terrenget.

IMG_0613
Toppunktet ligger oppe på steinen du kan se til høyre

Stormende jubel over å ha tatt kommunetopp nummer 13, nå er det kun 9 som gjenstår.

Linker

Corona virus – 19 aktiviteter

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen – denne toppen ligger litt utilgjengelig til. De fleste går til Bjønnåsen og Ramstadslottet i stedet, der begge stedene har fin utsikt. Vi kan anbefale å ta turen til Barlindåsen bare for å kunne skryte av at du har vært der!

Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor

Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen – dette er en tur som er omtrent like lang som å gå til Blekketjernshøgda, men ikke like bratt og toppen er tilgjengelig på en mye bedre måte. Flott utsikt i tillegg gjør at vi anbefaler denne. For de som ikke orker å gå så langt, så kan man snu ved Busterudvangen.

Kommunetopp i Fet: Minjarudkollen

Kommunetopp i Lillestrøm: Bjørnholen – har du interesse av stisykling, så anbefaler vi å ta sykkelen til høyeste punkt i Lillestrøm kommune. Akkurat passe krevende oppover og herlig flyt tilbake til bilen.

Kommunetopp i Ås: Bollerudåsen

Kommunetopp i Oppegård: Tårnåsen

Kommunetopp i Ski: Tømmerås – denne turen er en av de fineste så langt i dette prosjektet og anbefales på det sterkeste.

Kommunetopp i Nittedal: Blekketjernshøgda – en lang tur. Hvis du ikke er så interessert i å samle på kommunetopper, er turen til Rundkollen veldig fin. Har du kommet dit kan du vurdere å gå videre til Blekketjernshøgda. Det er ikke sti hele veien, men du finner nok frem.

Ekspedisjon med Fjellsjøkampen som mål

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.