Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen

De siste uken har vi fått fortgang på vårt nye prosjekt, nemlig kortreiste kommunetopper i Akershus. Det ser ikke ut som corona virusets påvirkning av samfunnet vil stoppe med det første, så målet er å ta så mange som mulig i ukene fremover. Så langt har vi tatt Svartåsen i Lørenskog, Barlindåsen i Rælingen, og Kohinor i tidligere Skedsmo kommune. Fra tidligere har vi tatt Fjellsjøkampen i Hurdal både på beina og på ski og Kjerkeberget i Oslo, som også er fylkestopper.

20200328_100144219_iOS
Vi har funnet blåstien og har fint tempo innover i skogen. Det lå endel snø i terrenget.

Prekestolen

Vi tok bilen til Lysdammen i Gjerdrum, og hadde med alle tekniske hjelpemidler. Å finne den riktige veien mot Prekestolen fikk vi til med litt flaks og bruk av kart og kompass. Turen starter nemlig ved lysløypene som går i 8-tall i området, så det var litt vanskelig å finne ut hvor vi var. Det står ikke skiltet mot Busterudvangen som er første mål på turen før man kommer til en skiarena som ligger noen hundre meter inn i skogen.

20200328_101502771_iOS
Her er et av stedene der stien går inn i skogen igjen etter å ha fulgt grusveien noen meter.

Fra parkeringsplassen følger det skiltet som det står “Natursti” på, ved Lysdammen holder du deg på venstre siden av vannet og følger den stien som går rett frem inn i skogen. Til venstre i første kryss, deretter til venstre inn naturstien igjen, det er ikke merket, men du ser skiltene med oppgaver. Etter noen få meter krysser du en skiløype eller vei, og kommer inn på skistadion. Her står det skilt, og du går rett frem i første kryss av skiløyper og følger løypa som de har lagt opp til snøkanoner noen hundre meter. Etter kanskje 400 meter tar du inn til høyre og finner blåstien i enden av denne delen.

20200328_103944367_iOS
Busterudvangen

Det var endel snø i terrenget når vi gikk denne turen, og det kunne vært lurt med brodder, men det hadde vi ikke med. Stien er veldig fin, og egner seg nok veldig godt til å stisykle. Stien krysser to grusveier/skiløyper og begge steder tar du til venstre og finner stien igjen etter 50-100 meter. Turistforeningen har satt opp skilt, så det er ikke noen utfordring å finne frem.

Busterudvangen

Dette er en tømmerkoie som tidligere har vært brukt som seter, og eies nå av Gjerdrum almenning. Det er servering her på søndager i skisesongen, ellers er den stengt. Tydeligvis har den tidligere ligget i skogen, men nå er det hugget rundt hytta og det er god sikt.

Vi kom frem hit på litt under 1,5 time. Det hadde gått fortere hvis vi hadde visst hvor vi skulle gå, så 1 time og 15 minutter er nok en god tid med barn.

20200328_105042111_iOS
Her er vi på stien mot Rotnes fra Busterudvangen

Videre fulgte vi skiltene mot Rotnes i Nittedal, og det lå enda litt mer snø i høyden. Heldigvis var det ganske mange som hadde gått før oss, så stien var lett å finne og siden det hadde vært minusgrader på natta sank vi ikke igjennom. Etter litt over en kilometer sto det et lite skilt med “Prekestolen” inn til venstre. Derfra var det kanskje 1,5 kilometer opp til toppunktet.

20200328_112352911_iOS
På toppen av Prekestolen!

Rett før toppen hadde trær blitt felt, og utsikten var det ingenting å klage på. Kunne se mot Skedsmokorset og ned til Lillestrøm by. Sulten gnagde i magen, så vi tok bare noen biler, så fort på utsikten og gikk tilbake mot Busterudvangen.

20200328_112522419_iOS
Solvor ved utsiktspunktet rett før toppen. Nyfelte trær i bakgrunnen sørger for enda bedre utsikt.

 

Lunsj

På Busterudvangen tok vi frem primusen og satte igang med å tilberede lunsj. Vi hadde med gulasjsuppe på boks, innkjøpt i Sverige. En favoritt hos jentene. Det var bare 6 varmegrader og vinden rusket litt rundt veggene på Busterudvangen. Jentene fikk trent på å fyre opp primusen, vi prøvde først på en av benkene ved siden av hytta og måtte evakuere til et sted i le i solveggen.

20200328_123033365_iOS
Deilig med varm suppe i solveggen

Suppe og brødskiver med smør gikk ned på høykant, og jentene fikk lekt litt før vi gikk tilbake mot Lysdammen.

Oppsummering

En veldig fin tur på beina, og et område som passer veldig godt til stisykling. Vi må vente noen uker før vi drar tilbake med syklene, men det står nå på listen vår.

Vi gikk til toppen av Prekestolen på akkurat 2 timer, deretter tok det oss ca. 30 minutter å gå tilbake til Busterudvangen hvor vi hadde lunsj. Derfra og tilbake til bilen tok ca. 40 minutter, og da holdt vi et “vanlig tempo” for en familie som er vant til å gå på tur. Totalt er det ca 6 kilometer hver vei, totalt 12 kilometer. Turen er fin å gå selv om det kanskje blir for langt til Prekestolen, med mulighet for å snu eller ta en runde på alle stiene og grusveiene som ligger i området.

Linker

Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen

Ekspedisjon med Fjellsjøkampen som mål

Kjerkeberget

https://ut.no/hytte/10305/busterudvangen

 

 

One Reply to “Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.