Akershus hadde opprinnelig 22 kommuner, og var målsetning om å ta alle kommunetoppene startet når corona viruset kom i 2020. Så langt har vi klart 11 av disse toppene, den eneste vi hadde tatt fra tidligere var fylkestoppen Fjellsjøkampen.
Denne dagen var ganske grå og trist, men vi hadde bestemt oss for å ta Blekketjernshøgda uansett. Alle tok på seg regnklær, klok fra tidligere turer pakket vi også brodder i sekkene og dro avgårde til Nittedal jordstasjon.

Blekketjernshøgda
Toppen av Blekketjernshøgda ligger 613 meter over havet, og det gjør den til en av de høyere kommunetoppene i Akershus. Bilen parkeres ved Nittedal jordstasjon, som er umulig å bomme på nå som skogen har blitt hogget. Samlingen av digre parabolantenner er imponerende, og praten gikk om hva de egentlig brukes til. Selv ble jeg svar skyldig, men det var ikke viktig nok til å dra frem mobiltelefonen for å finne det ut.
Rundkollen
Denne toppen er turmålet for de fleste som går opp stien fra Nittedal jordstasjon. Rundkollen er 523 meter over havet, og når det er pent vær er jeg sikker på at utsikten er fremdragende. I dag derimot kunne vi se tåke og trær.

Stien opp mot Rundkollen er merket av som rød vanskelighetsgrad for de som ønsker å teste den ut til stisykling. Det er viktig å merke seg at den siste delen opp mot toppen av Rundkollen ligger i nasjonalparken og dermed ikke er lov å sykle. Stien er temmelig bratt, så enten må du være sykt godt trent eller glad i å trille sykkel. Nedkjøringen er sannsynligvis eneste grunn til å prøve seg på denne ruten.

Noen hundre meter etter vi kom opp i nasjonalparken ble det kaldere og snø og hardpakket is gjorde at vi tok på oss brodder. Det er for dumt å gå med brodder i sekken hvis man skulle ende opp med å skli og skade seg.
Fra Rundkollen og innover var det skiføre, men heldigvis har det vært kaldt i høyden, så snøen bar oss. Hvis det blir varmere i tiden fremover er det nødvendig med truger for å komme seg videre til Blekketjernshøgda.
Barna skrev seg inn i turboka, og vi gikk videre.

Blekketjernshøgda
Vi hadde lest en turbeskrivelse fra Romerikes Blad og visste at vi kunne følge stien videre innover, og den siste biten fra Blekketjern måtte vi gå igjennom skogen mot toppen.

Tåken var akkurat tynn nok til at vi kunne se de blå merkene av stien, men det var omtrent en meter med snø på de dypeste partiene. Heldigvis hadde noen gått stien før oss, så vi kunne i tillegg skimte sporene deres i snøen.
Vi kom oss til Blekketjern og jeg fisket frem mobilen. Det var dekning i området, og jeg brukte Norgeskart app’en for å finne den generelle retningen og navigerte meg igjennom myrterreng og tett skog. Av og til fant vi spor av en enslig eventyrer som hadde vært i samme ærend som oss, nemlig å kunne huke av Nittedal kommunes høyeste punkt.

Alle var svært glade for å komme oss opp til høyeste punkt. Midt i skogen på en liten forhøyning, og ingen tegn til at man står på et sted som har noen betydning.
Som et alternativ, tenkte vi opprinnelig å gå bort til høyeste punkt i Lunner Kommune. Den toppen heter Paradiskollen og ligger på 670 meter over havet. Men vi hadde hverken energi eller motivasjon til å utvide turen ytterligere. Ungene var slitne og sultne, og jeg kunne selv kjenne på lengselen etter å komme meg i hus hjemme.

Oppsummering
Turen tilbake gikk samme vei som vi kom, og det går alltid fortere å gå en vei som er kjent i stedet for å se etter turistforeningen sine blå merker og svake fotspor i snøen. Vi hadde brukt ca. 1 time fra Nittedal jordstasjon til Rundkollen og rundt 45 minutter fra Rundkollen og opp til høyeste punkt på Blekketjernshøgda. Tilbake til Rundkollen tok ca 30 minutter og kanskje 45 minutter tilbake til bilen. Totalt var vi på tur i 3 timer og 15 minutter.

Turen er ca. 5,8 kilometer hver vei, så det blir en ganske lang tur for de som har mindre barn enn oss, eller familier som ikke er så turvant.
Hvis dere ikke er opptatt av å sanke kommunetopper, vil vi anbefale å snu på Rundkollen eller teste ut stien videre til Paradiskollen. Siden utsikten er en av belønningene, vil vi også anbefale å ta turen en dag med litt bedre vær.
Linker
https://www.rb.no/lokale-nyheter/turbeskrivelse-blekketjernshogda/s/1-95-5185733
Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen
Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen
Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor
Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen – dette er en tur som er omtrent like lang som å gå til Blekketjernshøgda, men ikke like bratt og toppen er tilgjengelig på en mye bedre måte. Flott utsikt i tillegg gjør at vi anbefaler denne. For de som ikke orker å gå så langt, så kan man snu ved Busterudvangen.
Kommunetopp i Fet: Minjarudkollen
Kommunetopp i Lillestrøm: Bjørnholen – har du interesse av stisykling, så anbefaler vi å ta sykkelen til høyeste punkt i Lillestrøm kommune. Akkurat passe krevende oppover og herlig flyt tilbake til bilen.
Kommunetopp i Ås: Bollerudåsen
Kommunetopp i Oppegård: Tårnåsen
Kommunetopp i Ski: Tømmerås – denne turen er en av de fineste så langt i dette prosjektet og anbefales på det sterkeste.
Ekspedisjon med Fjellsjøkampen som mål