Barn på tur

Vi får endel spørsmål om hvordan vi får med oss barna på turene våre, og det enkleste svaret er nok at barna våre ikke får velge. Har du en “foreldrestrategi” som i stor grad handler om at barna skal ta valget selv, er det stor risiko for de velger det bort og heller vil være inne og drikke kakao.

!IMG_5213
Sina og Oline danner fortroppen på vei til Stallen i Losbymarka

Men det svaret blir for enkelt, for utfordringen med barn på tur er mye mer kompleks enn som så. I denne artikkelen skal jeg beskrive noen av de viktige tingene du må tenke på for å bli litt mer aktiv med barna.

Inspirasjon

På denne bloggen kan du finne over 200 innlegg om våre turer, utstyr og tips. Ønsker du å finne en tur der vi har hatt med barna kan du finne det ved å bruke søket på denne siden.

Å dra på tur handler i stor grad om å være motivert og finne inspirasjon. Hvis du selv kjenner at turer med barna er slitsomt, da blir det som regel en selvoppfyllende profeti. De vil ganske fort plukke opp om du har troen på konseptet eller ikke. Den som må være mest motivert er nemlig deg, for du kommer til å møte situasjoner og motstand blant familiens medlemmer. Starter du med et overkommelig vanskelighetsnivå og med ambisjoner som ikke er for spenstige, vil det nok gå veldig bra.

IMG_2024
Sina, Nelly og Oline på Blefjell. En slitsom tur der barna klagde over at de var slitne omtrent fem minutter før dette bildet ble tatt

På nettet finnes det en rekke innlegg som beskriver ting som du kan gjøre sammen med barna. Utfordringen ligger i å tolke hvilket ambisjonsnivå disse tipsene ligger på. En journalist som ikke har samme referanser som deg, kan tolke en tur rundt Sognsvann i dårlig vær til å være helt ekstremt. En far som meg, kan komme med anbefalinger til turer som du synes er helt uansvarlig å ta med barna på. Det gjelder å lese seg opp med egne referanser som rettesnor, du kjenner barna dine best.

Derfor er det første tipset vårt å starte med turen rundt Sognsvann i stedet for å dra med hele familien over Hardangervidda og drepe turgleden før den har fått mulighet til å spire. Det kan også være en god ide å legge de første turene til dager med pent vær, så det er større mulighet for at det blir en suksess.

Les mer om hvordan jeg planlegger ferier og turer her:

Planlegging av ferie og turer

Vi startet tidlig med pakkelister, det er nemlig skikkelig kjipt å komme ut på tur og viktig utstyr ligger igjen hjemme. Her kan du få noen tips:

Pakkelister

UT.no

Det finnes utrolig mange turtips på ut.no. Denne siden er helt fantastisk, bare du lærer deg å bruke den på riktig måte. Her finner du både tips til turer og informasjon om de over 550 DNT hyttene som finnes i Norge.

Hyttene og turene er delt inn i geografiske områder, og turene er delt inn i vanskelighetsgrad.

20180708_105403365_iOS (2)
Sina (7 år når bildet ble tatt) er ferdig med 14 kilometer med stisykling.

Når det står at en tur er “krevende” og tar 6 timer, så betyr det at denne turen er krevende for en mann på 30 år som går med en ryggsekk som veier 10 kg, og det vil ta 6 timer for han. Uten pauser. Med andre ord, ikke en tur du tar med deg ungene på uten å planlegge godt ihvertfall. Du kan legge til 25% på tiden med barn, enda mer hvis de er veldig små.

Vårt beste tips er å starte med de enkle turene og få erfaring på hvordan din familie fungerer på tur sammen.

DNT har også Barnas Turlag, som er et veldig godt tilbud til familier med barn. I feriene er det ofte egne aktiviteter på noen av de mest populære destinasjonene, og DNT sine lokallag har ofte egne tilbud i nærmiljøet rundt der du bor. Vi kan anbefale å tegne et familieabonnement hos DNT, som er en god måte å gi din støtte til en av de viktigste organisasjonene innen friluftsliv. I tillegg for dere reduserte priser på DNT hyttene og en rekke andre medlemsfordeler hos deres samarbeidspartnere.

Ta hensyn til årstid og vær

En enkel tur på sommeren kan bli et sant helvete under feil værforhold. Jeg har skrevet et innlegg om å sove i telt med barn: Barn i telt

De enkleste tipsene er å bruke app’er som beskriver værmelding, og bruk gjerne flere. Jeg bruker Storm, som også sammenligner sin værmelding med yr.no. Sannheten om hvordan det blir ligger som regel et sted i midten mellom hva disse spår. Husk at værmeldingen er basert på prognoser, med andre ord; det som er mest sannsynlig basert på tidligere målinger.

20170720_112226899_iOS
Sina (6 år) sitter på toppen av Slogen.

Sjekk også når solen går opp og ned, dette er veldig enkelt å få til, og det er dumt å legge ut på en tur der resultatet er at dere må gå siste biten i mørket. Husk ihvertfall å ta med hodelykter og ekstra batterier.

Skal du på topptur med barn, velg turer som ikke har bratt terreng og der skredfaren er minimal.

En annen ting er å ha med det nødvendige utstyret som turen krever. På topptur med ski må i det minste barna ha skredsøker. De må også lære seg å sjekke at den fungerer. Ikke regn med at dine barn klarer å finne deg hvis ulykken skal være ute.

Få barna vant til å dra på tur

Det beste turterrenget ligger rett utenfor boligen din. Har du ønske om å få barna til å bli med på lengre turer, bør du starte med å gå frem og tilbake til barnehagen eller skolen med de. Små barn har tilsynelatende enorme mengder energi, samtidig som de temmelig raskt går fra å være motivert til å være helt tomme. Derfor er det viktig å kjenne de minste og kunne forutsi om de klarer å gå lengre eller om det er en bedre ide å gi seg mens leken er god.

20180421_125949749_iOS
Gaustadtoppen er en fin tur å ta med barna. Toppen ser du helt fra parkeringsplassen og utsikten er det ingenting å utsette på.

Vi har hytte i Trysil, og turistnæringen i den kommunen har kommet opp med enkle turer som små barn enkelt kan gå, all info ligger på nettet. Pakk med niste og sjokolade, og få turene til å bli en positiv opplevelse. Overalt i Norge er det gjort tilsvarende tiltak som gjør det enklere å komme seg ut.

På sommerhalvåret er en fin aktivitet å gå på stolpejakt. Last ned app’en, ta på regntøyet og gå ut og let etter disse stolpene som står gjemt over hele landet vårt.

Forbered barna

Barn ønsker forutsigbarhet, og det får de gjennom repetisjon. Vi voksne ønsker gjerne variasjon, derfor ønsker vi å teste ut nye turer hele tiden. Våre barn stiller gjerne spørsmål om hvor langt vi skal gå, hvor lang tid det tar, og ikke minst det spørsmålet som lett kan tolkes feil: “Er det langt igjen?!”

Spørsmålene stilles fordi de trenger å danne seg sitt eget bilde, og svaret blir ikke noe enklere ved at små barn har null begrep om avstand eller tid. Derfor er vårt beste tips å være så nærme sannheten og gjerne si at det er ganske langt igjen. Spør om barnet er sliten, følg på med et spørsmål om det er på tide med en pause og litt og spise. De trenger ikke å få sjokolade ved hver anledning, for det gjør at blodsukkeret går som en berg- og dalbane. Kjør på med en halv brødskive, litt drikke og skryt – det gjør som regel susen.

img_5687
Her er gjengen på vinterferie i Åre

Et annet tips vi ofte bruker når vi sykler, er å si at vi tar en pause på toppen av neste bakke. Det er ikke noe motiverende å ta en velfortjent pause og så er det rett på en krevende stigning. Blodsmak i munnen, dårlig stemning og puls som dundrer i ørene.

Den kritiske halvtimen

Det kan oppleves som brutalt for barna å sette i gang med en aktivitet. For vår del starter turene med en overgang fra en komfortabel og varm bil, de må ofte stå ute og kle på seg, gjerne i litt rufsete vær.

For både barn og voksne tar det omtrent en halvtime før kroppen er varm og du starter å fungere optimalt. Dette er grunnen til at det er viktig med oppvarming. Når vi drar på tur er oppvarmingen den første delen dere går. Ha dette i bakhodet, og legg gjerne inn en “teknisk pause” etter 15 minutter der alle får mulighet til å ta av seg de varmeste klærne, justere på sekken, ta litt og drikke og få tisset.

Snakk også med barna om den kritiske halvtimen, så får de selv et bevisst forhold til dette. Det krever bare repitisjon.

MTV

Vi har lært barna våre om MTV, som står for Menneske, Terreng og Vær. Dette er en teknikk for å kartlegge hvordan en gruppe har det, og forutsetningene for turen. Denne metoden brukes av mange guider, og det er bra å få barna vant til at dette skal gjøres før og under turen. Hensikten er å redusere risikoen for at noe skal gå galt.

Vi starter som regel med å spørre hvordan alle har det, og siden vi har med barn blir det ofte fokus på snørr i nesa, grums i halsen og litt vondt her og der. Da stiller vi et par avklaringsspørsmål og finner fort ut om det er noe som må tas hensyn til eller ikke. Er det noe alvorlig galt som kan øke risikoen under turen, må dette komme frem her. Da har vi dekket M’en.

Ta gjerne en MTV ved frokostbordet, gjenta denne i bilen og gjerne når du tar den tekniske pausen i løpet av den kritiske halvtimen.

20170701_014034934_iOS
I 2018 startet vi sommerferien med en natt ute på hytta i Trysil. Viktig å smøre seg med myggolje. Heldigvis var det litt vind, så myggen ble ikke en utfordring.

Deretter snakker vi om terrenget (T), og har du med et kart er det en god ide å vise det til barna. Har du ikke kart og du har dekning på mobilen, prøv www.norgeskart.no, en genial app og nettside. Pek på ruten og fortell hvor det blir brattere, at vi kan se etter en bekk eller en kraftledning. Spør om de kan veien hvis dere har vært der før. Da pleier motivasjonen å gå opp et par knepp. De fleste barn elsker å vise vei.

Et viktig punkt å nevne angående terreng når dere skal gå på topptur på ski, er å

Til sist snakker vi om været (V), og her gjelder det å se seg rundt. Dette er en mye viktigere del av turen enn man ofte tror, for det gjelder å være som Tobias i tårnet og se seg rundt mens turen varer. Har alle på seg nok klær, hva gjør vi hvis det plutselig begynner å regne? Er det mørke skyer i horisonten? Kan du se at det blåser på toppen (se etter snøføyke)?

Avrunding av turen

Ta en de-brief med barna når de har fått hentet seg inn etter at turen er ferdig. Det kan være smart å vente til dere er fremme ved overnattingsstedet eller i bilen på vei hjem. Hvordan var det å være på tur, ble dere slitne underveis? Bygg videre på felles referanser som dere kan bruke til neste gang dere var på tur.

Nelly på toppen
Nelly på toppen av Puttegga.

For Nelly, Solvor og meg hadde vi en tur til Puttegga der vi alle sammen var helt i kjelleren. Nelly var vel 12 år, og hun har aldri vært så sliten hverken før eller etter. Blir vi slitne på tur, sier vi ofte: “Men jeg er ikke Puttegga sliten!”

Det vil være mange inntrykk for barna, og de må ha lov til både å være slitne og synes at ting har vært kjedelig. Ofte er ikke minnene fokusert på dette over tid, for barna har en tendens til å være mer positive enn oss voksne, og de skiller ut de gode opplevelsene.

Oppsummering

En fin tur starter med planleggingen, selv om det kun kan handle om å finne ut hvilke av de faste turene dere skal på, eller om det krever nitidig planlegging over lengre tid. Lær deg å kjenne både barna og deg selv på tur. Lag noen regler som gjelder for deres familie. Blir det bare sutring hvis været ikke er bra, så dropper dere turen når regnet pøser ned.

Hvis du ikke selv er klar for å dra på tur, så er det stor sannsynlighet for at barna heller ikke lar seg motivere. Alle kan være med og skape god stemning, men det er de voksne som har ansvaret.

Linker

Planlegging av ferie og turer

Pakkelister

www.ut.no

https://www.stolpejakta.no/#/

Ekspedisjon: Puttegga

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.