Utstyr og forbruk

Det er umulig å ha vårt nivå av friluftsliv interesse uten å ta investeringer i utstyr. I tillegg er ikke alle turene våre kortreiste. Det betyr at vi har langt over normalt forbruk av ting, og vi prøver å være beviste på miljøavtrykket som 19topper.blog etterlater seg. I dette innlegget beskriver vi vår virkelighet.

Kostnader

Jeg er en typisk “tilbudsjeger”, og vil si at det er av naturlige årsaker. For det første sitter ikke vår familie på en utømmelig pengebinge, akkurat som de fleste andre nordmenn. For det andre har vi blitt velsignet med tre barn, der to av disse fremdeles vokser ut av både klær og annet utstyr i en forrykende fart.

20190929_165047215_iOS
Solvor fyrer opp primusen på tur i Rondane. Gassen kommer vi ikke unna, men dette utstyret vil holde i mange år.

Nelly (16 år) har blitt vant til utsagn som dette: “Dette er det siste Gore-Tex settet du får av oss, neste gang du skal kjøpe skiklær, må du kjøpe det selv”. Litt rart egentlig, men betryggende å vite at alle barna våre kommer til å bli mer selvstendige i årene som kommer og forhåpentligvis ha gode verdier i forhold til både gjenbruk og kjøp av nye ting.

Det har alltid vært viktig for meg å ha utstyr til å kunne drive med fritidsaktiviteter, og som familie har vi brukt mye tid på å finne de produktene vi har, og det har gått med store summer til investeringene.

Vår holdning til forbruk

Utgangspunktet i forhold til å anskaffe utstyr, er at vi må tenke igjennom om det er nødvendig, spesielt hvis vi har tilsvarende produkter fra før, eller om det er mulig å kjøpe brukt, låne eller leie.

Som regel sitter jeg på lister over ting som vi må anskaffe for at alle skal få bli med på tur og ha utstyr som fungerer. Jeg kan sitte i flere måneder og undersøke hvilke produkter som er tilgjengelig, priser og sammenligne egenskapene med tilsvarende produkter. Som den tilbudsjegeren jeg er, så venter jeg da til anledningen til å spare noen kroner byr seg.

20190413_105549545_iOS
Oline kjører på! Her er vi på tur opp til Nibbi i Hemsedal. Skiene, feller og bindinger er fra Hagan.

Et eksempel var da jeg hadde lyst til å teste topptur på ski. Da kjøpte jeg brukte ski, brukt skredutstyr og tilfeldigvis nye skistøvler som var på megasalg (de kostet 500,-). Senere ble skiene og støvlene solgt, da jeg var bitt av basillen og gikk til anskaffelse av nytt utstyr.  Det nye utstyret kostet en formue, men jeg visste at det kom til å bli brukt opp. Jeg skal være helt ærlig på at vi har blitt litt mindre fokusert på å kjøpe brukt, og det har sin forklaring i at listene har blitt færre. Vi har rett og slett skaffet oss det meste vi trenger til vårt friluftsliv, pluss litt til.

Aktivitetene

Vi står på alpint, går på toppturer og turer med fjellski på vinteren. På sommeren går vi på turer og sykler på sti. Vi sover i telt når anledningen byr seg, uansett om det er sommer eller vinter. I tillegg tilbringer vi ganske mange døgn i året på DNT sine hytter. Det er egentlig ikke rom for å utvide spekteret av fritidsaktiviteter på dette tidspunktet i livet. Vi må ha fritid tilgjengelig til å kunne utøve aktivitetene rett og slett.

IMG_2901
Det er ikke så lite utstyr som må være med på tur. Her sykler vi på Nøtterøy og har med to telt, fem sykler og alt vi trenger for alt slags vær.

Vi har kommet til ett nivå der vi ofte velger å kjøpe nytt og bruke det til det enten ikke passer lengre, eller det må byttes ut fordi det er oppbrukt. Grunnen til dette er at utstyret blir brukt så mye og lenge at vi heller kjøper kvalitetsprodukter enn ting som går lettere i stykker. Er det utstyr som er vanskelig å få tak i brukt, venter vi gjerne på et tilbud og slår til når anledningen byr seg. Et eksempel på dette er pulker til transport, avanserte liggeunderlag som koster en liten formue og fjellski. Å finne brukt utstyr som dette på FINN.no handler mye om flaks.

Kvalitetsprodukter

Har vi valget, kjøper vi helst norske kvalitetsprodukter. Det store spørsmålet er hva er kvalitet?

For oss betyr kvalitet en kombinasjon av produktets egenskaper og pris. Det vil si at et rimelig merke kan ha svært høy kvalitet, hvis produktet fungerer som det skal, og prisen er lavere sammenlignet med andre produkter.

IMG_9959
Oline og Sina (8 år) i Innerleithen i Skottland. Begge har heldempede sykler fra Rocky Mountain. Hjulene er nå 24″ og kan senere byttes ut med 26″. Det vil si at disse syklene kan de ha til de blir 12-13 år. Når vi er ferdig med dem, vil de selges på FINN.no

Vi har noen foretrukne merker til ulike formål, men holder oss ikke 100% til disse heller. Begge teltene våre er fra Helsport, og begge er kjøpt på salg. Det samme gjelder soveposer fra samme merke. Klær til de minste barna har variert mellom mange ulike merker av forskjellig kvalitet, det viktigste har vært at det er ganske vanntett og at de har god nok plass til forskjellige lag, slik at klærne kan tilpasses vær og temperaturer.

Dette er første sesongen at Sina og Oline har fått Gore-Tex til det ytterste laget, og det er nødvendigvis ikke noe de må ha. Men siden vi går på toppturer og har fjellski til alle, kan det være bra med klær som er vannavstøtende, vindtette og ventilerer ut fuktighet.

Standardisering

Vi har ikke så mange hobbyer som krever standardisering, men stisykling er ett unntak. Siden vi sykler ganske mye i sommerhalvåret, går det en haug med slitedeler. Derfor har vi standardisert på ett sykkelmerke til de største og ett til barna. Sina og Oline sliter ikke ut deler på samme måte som Solvor, Nelly og meg – men det vil endre seg over tid.

20190708_140939864_iOS (2)
Her er vi i Skottland på sommerferie i 2019, Sina og Oline har Rocky Mountain og vi andre har “standardisert” på Scott.

Når vi drar på tur, har alle samme kassett, kjede, bremseskiver og klosser, slanger, dekkdimensjoner, felger og så videre. Vi har alltid med en boks med verktøy og slitedeler, og bytter alt vi kan selv. Når jeg bestiller nytt på nett, vet jeg hva vi trenger og bestiller til lageret vårt.

I praksis gjør dette at vi ikke trenger å dra innom en sykkelbutikk i hver dal vi besøker, hvis ikke det er noe spesielt som vi ikke klarer å fikse selv. Det vil ikke si at vi holder oss unna spesialistforretningene, for det ryker både eiker, heve/senke pinner og mye annet som vi ikke fikser selv.

Reiser

I forhold til reise, synes jeg temaet er vanskelig. Greta Thunberg vekker opp en del av befolkningen og irriterer vettet ut av mange andre. MDG forteller oss hvordan vi skal leve livene våre, og det virker som de ønsker at vi for det meste skal holde oss i ro. En og annen tur i skog og mark er lov, men da må vi komme oss til denne marka med kollektivt.

Bil

Vi har kjøpt oss elbil, som svært mange andre – og gikk bort fra vår Ford S-Max som gikk på diesel til en Audi e-tron 55. Skal jeg være ærlig, så hadde jeg fulgt med på utviklingen av denne første SUV’en som skulle gi Tesla X en reell konkurranse. Bilen ble ikke kjøpt med tanke på miljøet. Man kan spekulere i hvor miljøvennlig en bil er med et batteri som bruker kilovis med kobolt til produksjonen. Men når bilen er ferdig produsert, skal jeg innrømme at det føles godt å kjøre forbi bensinstasjoner og innbille meg at all strømmen jeg bruker er av den absolutt reneste kvalitet.

20191001_083505467_iOS
Vår nye ekspedisjonsbil er både dyr og tilfredstiller ikke 100% behovet vårt, men vi bruker takbag og vurderer å kjøpe transport tilhenger for å få med oss alt utstyret.

Det er ikke lite bilkjøring som må til, siden vi bor på Lørenskog og de fleste toppturer finnes 5-6 timer unna. Vi kjører hele Europa rundt, og har nok ikke tenkt å slutte med det.

Tog

Jeg skulle gjerne brukt tog til våre ekspedisjoner, og vi kommer nok til å bli bedre på det etterhvert. Utfordringen når vi skal på topptur eller andre aktiviteter med mye utstyr, så føles det helt håpløst å drasse med seg pulker, digre sekker, telt, skiutstyr, 5 sykler og alt annet på toget. Min planlegging rundt bruk av tog strander når jeg åpner opp OneNote og skal finne frem pakkelisten.

20190708_144258246_iOS
Flere av stedene vi har syklet, som her i Boreraigh på Isle of Skye i Skottland, er det faktisk ikke et alternativ å bruke kollektiv transport.

Det neste hinderet er faktisk prisen. Å ta tog fra Lørenskog til Åre med alt vi trenger til en ski- eller sykkelferie koster alt for mye. Sammenligner jeg kostnaden på å ta tog og det avsnittet over som jeg kan kategorisere som “plunder og heft”, så blir jeg enda mer motløs. Det handler vel egentlig om motvilje, og det går det an å jobbe med, tenker jeg.

Det tredje og siste hinderet jeg skal komme med, er rett og slett hvor mye mer praktisk det er å pakke tingene i bilen og fyke avsted. Ingen rutetider å ta hensyn til, jeg bestemmer faktisk selv. Skal ikke undervurdere følelsen av å bestemme over egen fritid.

Fly

Jeg synes begrepet flyskam passer dårlig til min holdning til denne transportmetoden, som er langt fra miljøvennlig. For meg er det viktigere å ha et bevisst forhold til det å fly.

De minste barna har ikke flytt på ferie på 3 år nå. De tror de aldri kommer til å oppleve en badeferie i Spania igjen. Nelly har som regel flydd en vei de siste årene, av den enkle grunn at hun er skilsmissebarn og skal på ferie med moren sin og familien også. Solvor fløy til Skottland sommeren 2019, av den enkle grunn at jeg har flere feriedager til rådighet og dro i forveien med barna. Vi fløy også til Canada for å stå på ski vinteren 2019, for det var ikke et reelt alternativ å seile.

IMG_7130 (2)
Denne pudderdagen i Whitewater i Canada hadde ikke latt seg gjøre uten en flytur.

Vi flyr ikke på ferie hvis ikke det er nødvendig, men når det er det eneste reelle alternativet, gjør vi det uten å skamme oss. Vi betaler ikke for ekstra miljøkvoter heller, et konsept som virker helt “bonkers” for meg. Skal vi til Troms for å gå Jiehkkevarri, skal jeg love deg at vi flyr opp. Sånn er det.

Konklusjon

Vi er nok ikke mer eller mindre miljøbeviste enn de fleste nordmenn. Vi bor i et hus som bruker masse strøm, vi sliter ikke ut alle klærne våre før vi kjøper noe nytt. Vi gir bort eller selger det vi ikke bruker. Familien er på tur omtrent nesten hver eneste helg, og vi kjører bil for det meste.

Jeg elsker å gi bort ting på FINN.no, av den enkle grunn at det er en flott måte å begrense forbruket i samfunnet vårt. Det jeg liker enda bedre er å kjøpe eller få ting på FINN.no, fordi da er det noen som har tenkt at “dette er det noen andre som trenger mer enn meg”, selv om hensikten kanskje er å kjøpe noe som er nyere.

IMG_8676
Nelly (16 år) koser seg med stisykling i Skottland, og tenker nok ikke så mye på den lange reiseveien. Vi prøver etter beste evne å være miljøvennlige. Det går et skjæringspunkt mellom å være hysterisk og prøve å tilpasse seg etter beste evne.

Vi kommer kanskje til å bli bedre på delingsapp’er på ting også. Det finnes sikkert mange smarte løsninger som vi ikke har satt oss inn i enda, og flere blir det. Hvis det er ting som jeg ikke bruker ofte, er det da noen vits å eie det selv?

Jeg lever kun dette livet, og jeg ønsker å gjøre det beste ut av det, samtidig som jeg prøver å være miljøbevisst. Mitt tankesett er nok veldig egoistisk, og jeg er bevisst på det. Ungene mine kommer sikkert til å stille spørsmål om vi ikke kan gjøre mer for miljøet, og jeg vil ikke alltid ha gode svar. For ofte er trangen stor til å få en ny Norrøna jakke i en fin farge, selv om jeg har en i skapet som fungerer like bra som når den var ny for 7 år siden. Men jeg juger litt til meg selv, og tenker: “Den nye jakka skal jeg bruke i skianlegget og på topptur, den gamle skal jeg bruke når vi skal bo i telt, brenne bål og sånt”. Jeg er vel ikke den eneste som ikke klarer å holde på prinsippene? Den jakka er fin, og jeg har faktisk allerede kjøpt den. Den blir min julegave dette året.

IMG_7420
Etter en kald natt i telt, karret vi oss opp på en topp i Hemsedal. Disse øyeblikkene ønsker vi ikke å være foruten.

Før jeg  begynner å den nye jakken, har jeg bestemt meg for å gi bort minst 2 sett med skijakke og -bukse til UFF. I mitt stille sinn tenker jeg at det ene settet er brukt helt opp, og jeg håper ingen vil bruke det videre, men at den blir til vaskefiller. Men det andre settet er fint, og jeg burde ha gitt det bort for mange år siden.

Ett tips jeg vil gi, er å bruke blogger som denne for å finne ut om turen du planlegger er verdt det. Det er heldigvis ikke så ofte vi skriver innlegg og anbefaler å droppe destinasjonen, men gjør vi det så er det ofte av en god grunn. Dessverre har jeg selv latt meg inspirere av informasjon som er skrevet av folk som har helt andre referanser enn meg, i de tilfellene blir jeg oftest skuffet.

God tur!

Linker

Vi anmelder ikke så mye utstyr, men her er et knippe av ting som vi har anbefalt og noen artikler om å dra på tur som kan gi tips i forhold til å sørge for å ha med seg det rette stæsjet.

Test av e-tron til Trysil

Ny ekspedisjonsbil: Audi e-tron

Pakkelister (unngå å kjøpe noe du allerede har ved å bruke gode pakkelister, det er mye utstyr som har blitt kjøpt inn fordi man har glemt å ta det med)

Planlegging av ferie og turer

Rocky Mountain Reaper 24 (stisykler til barn)

Lys til sykkel

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.