Lys til sykkel

Jeg skal ikke påstå at sykkelen blir brukt veldig mye på vinteren, men jeg ønsker å ha muligheten til å ta meg en tur når det passer, og da må utstyret være i orden.

Sykkelen min er en vanlig stisykkel, og jeg har kjøpt sykkelsko for vinter og piggdekk, les mer om dette her.

Jeg hadde forhørt meg med en kompis, og han ga meg tipset om å ha en sterk lykt på sykkelstyret, og en på hjelmen. På denne måten vil du alltid ha lys fremover, og kunne se deg omkring ved å vri på hodet. Han brukte lykter fra Magicshine, som er XXL sitt eget merke.

Budsjettet vårt er ikke uendelig stort, så jeg fulgte med på tilbudene som kom i XXL sine nyhetsbrev og klinte til med å kjøpe 2 lys med 1600 lumens til 299,- per stk. Lumens er målestyrken på lyset fra lykten, og jo høyere de er, desto sterkere lys. Det finnes ulike metoder å måle lysstyrken på, det kan du lese mer om her. Som regel oppgir ikke produsentene hvordan de har målt lysstyrken, og jeg mistenker at noen av merkene tar seg litt friheter.

Disse lysene fra Magicshine har eksterne batterier, det er en fordel på vinteren, for da kan de gjemmes i sekken der det er litt varmere, og batteriene varer lengre. Forlenger kabel følger med og det er relativt enkelt å montere de på hjelmen når man kjøper et GoPro feste (dette kan forøvrig også brukes til andre sykkellykter). Egen hodestropp følger også med, så vi bruker disse som hodelykter når vi er på ekspedisjon på ski i mørket også. Har til gode å teste de når jeg kjører nedover på ski.

Magicshine er nok ikke det råeste man får, men prisen var latterlig lav når XXL kjørte tilbud, ulempen var at lampene og batteriene ikke fungerte som de skulle, og jeg måtte et par ganger tilbake til butikken for å bytte før alt var i orden. Betjeningen byttet uten å mukke og jeg lot meg ikke irritere. Det var en risiko jeg hadde tatt ved å kjøpe rimelige lykter.

Lys til styret

Det er sykt mange lykter å velge mellom til styret, og jeg vegret meg for å bruke en formue på dette utstyret. Du kan få lykter til tusenvis av kroner, men der er jeg nok temmelig kjip. For de fleste holder det med noe som lyser litt mindre eller har litt mindre batterikapasitet.

20171218_182735844_iOS
Lykten fra Trygg Polaris er enkel å feste til styret

Valget falt på Trygg Polaris 4500 lumens, som du kan kjøpe på Bikeshop.no til 899,-. I den store sykkellys testen i Terrengsykkel #71 (07/17, fra Desember 2017) kom Trygg Polaris 2000 lumens best ut blant de rimeligste lyktene til under 1.500,-. Den versjonen koster 549,- er nok et veldig godt alternativ for den som ønsker å teste ut lys på styret.

20171218_182844112_iOS
Batteripakken passet veldig bra til min sykkel

Å feste lykten til styret var ikke noe problem på min sykkel, og jeg stroppet fast batteripakken til rammen. På min 2013-modell Scott Genius satt den som et skudd og rikket seg ikke i løpet av turen. Dette kan være en utfordring med andre batteripakker. Husk å ha lang nok ledning så styret kan beveges fullt ut.

Hvordan fungerte det?

Den første testturen gikk hjemmefra på Lørenskog til Mønevann innenfor Losby i Østmarka. Halve turen gikk på grusvei med belysning, og resten i mørket. Jeg startet turen uten å ha tent på hodelykten, og satte lykten på styret til minste lysstyrke (begge lyktene har tre lysstyrker pluss blinkende lys).

Da jeg kom inn i det mørke partiet, tente jeg på lykten på hodet – og jeg satte Trygg Polaris lyset på full guffe. Det lyste opp veien veldig godt, og jeg følte at jeg blendet de stakkarene som kom gående og på ski, med eller uten hunder.

20171218_175215227_iOS
Her er begge lyktene på, hodelyktens hoved nedslagsområde kan sees som et lysere punkt noen meter foran sykkelen.

Turen tok bare en time, så jeg fikk ikke testet ut batterikapasiteten. Vi sykler sjelden lengre enn et par timer, så jeg tror dette utstyret passer godt til vårt behov.

Langs bilvei er det viktig å skru ned lyset og rette det lengre ned i bakken så du unngår å blende biler, men lyset er ikke sterkere enn vanlige billys uten blending – det er mer at vinkelen på lyset kan gjøre det skjemmende.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.