Sykkeltur med piggdekk

Til jul ønsket vi oss piggdekk til stisyklene våre, og det fikk vi. Vi kjøpte en svært romantisk julegave til hverandre – like sykkelsko på tilbud! Ikke den store overraskelsen på julaften, men gleden var stor.

Vi har kikket på en del ulike vintersykkelsko, og det finnes lite å velge i under 2.000 kroner paret. Da disse var på tilbud til 699 kroner på XXL, slo vi til og var spent på om de skulle klare å holde kulda ute. Det er nytt for oss og sykle på vinterstid, men vi har syklet i Trysil når det har vært rundt  0 grader med vanlige sykkelsko, og det har vært bunnfrosne tær som resultat.

Jens har vært ute på en testtur med nye sko og piggdekk, men kun på grusvei, og vi ville gjerne teste nytt utstyr sammen på sti. I slutten av Januar merker vi at det blir litt lysere om ettermiddagen. I går kastet vi oss rundt, og dro ut etter jobb. Det har som kjent vært mye holkeføre de siste to ukene, så vi var spente på hvordan stiene så ut.

Vi startet hjemme på Finstadjordet og syklet inn på Losbyveien. Vi tok inn på Haugerveien (der det ligger en hestegård), der vi fortsetter til høyre og tar til høyre igjen der veien deler seg i et t-kryss (ved Vestereng). Deretter er det en 100m sti som går opp til lysløype og etter 500m kommer vi der hvor stien som er vist som “bakveien” starter. Denne runden kaller vi for Gorr Hysa. Det er mange stier i dette området, og appen MTBMap viser stiene og vanskelighetsgrad. Vi har syklet en del her tidligere, og var spent på hvordan de kjente stiene var på vinterføre.

solsykk12

Vi var begge litt tilbakeholdne på partier med is, og fant etterhvert ut at det er tryggere å sykle over med piggdekk enn å gå ved siden av sykkelen med sykkelsko. Sykkelskoene har to kraftige pigger foran, men skoene egner seg allikevel ikke til å gå på is. Det har vi nå testet. De kraftige piggene i front er mer en sikkerhet hvis man plutselig må hoppe av sykkelen på vinterføre, eller tråkke opp bakker med løsere is eller snø.  Vi måtte bære sykkelen i en del bakker med is, men ellers gikk det fint og sykle over de fleste partier.

solsykk3
Solvor trillet over her.
solsykk4
Jens fant ut at det var best å sykle over

solsykk5

solsykk2
Dokumentasjon på at vi har syklet her

På de fleste stiene var det lite som minnet om vinter, og det gikk fint å sykle slik vi er vant til. På andre partier var det nødvendig å ta det rolig, for ikke å sette liv og helse i fare.

Etter halvannen times tur var vi veldig fornøyd etter testtur med nytt utstyr, og det frister absolutt til gjentagelse på samme føre, men også hvis det kommer litt snø.

Utstyret

Jens har 27,5″ dekk og kjøpte sine på XXL, de er av type Schwalbe Ice Spiker Pro Raceguard og kostet 579,- per stykk. Disse dekkene har 378 pigger, inkludert pigger i midten av dekket.

Solvor har 26″ dekk og XXL hadde ikke piggdekk til henne, så det bestilte vi på Bikeshop.no. Hun fikk Kenda Klondike XT piggdekk med 368 pigger. På disse dekkene er det ikke pigger på midten av dekket, men det virket bra og blir muligens mindre støy når man sykler på asfalt.

Vintersykkelskoene kjøpte vi på XXL, og de var av typen Diadora Polaris. Vi kjøpte disse til 699,- og førprisen var oppgitt mye høyere. Disse fungerte svært bra når det var -1 grad. Vi hadde skisokker av ull i skoene.

Ellers brukte vi vanlig sykkelbukse innerst, ullundertøy og vanlig skallbekledning (jakke og lang bukse), vinterhansker, lue under hjelmen og buff.

 

2 Replies to “Sykkeltur med piggdekk”

  1. Tøffinger! Kult at dere får utnyttet ettermiddagen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.