Ny ekspedisjonsbil: Audi e-tron

Da Solvor og jeg fikk vite for 9 år siden at vi skulle bli foreldre til tvillinger, måtte vi ta med den nesten nye Saab 9-3 stasjonsvognen vi hadde til nærmeste Babyshop. Der spurte vi om å låne en tvillingvogn og to barneseter. Nelly sitt barnesete ble satt i midten, og vi fikk ikke igjen sidedørene. Vogna ble lastet inn i bagasjerommet, og den døra gikk heller ikke igjen.

Ford S-Max

Vi ringte et vennepar som nettopp hadde fått tvillinger og dro på befaring av deres Ford S-Max. Bilen med tre fullverdige seter i bagasjen og så mye bagasjeplass at du kan sette tvillingvognen rett inn, og fremdeles ha plass til alt annet du trenger å med deg. Vi surfet 10 minutter på FINN.no og fant en hvit bil som hadde gått som demobil, og plutselig hadde vi stor flerbruksbil.

Tre år senere kom S-Max’en med 200hk, og jeg bestilte ny bil på e-post til forhandleren.

IMG_2901.JPG
Her er vi på tur til Tjøme. Bilen er helt full og vi har med 5 sykler, 2 telt, liggeunderlag og soveposer til hele stammen og 5-6 duffelbagger med utstyr.

Elbil og tanker som gror

Jeg startet i ny jobb i 2018 og skulle komme meg til jobb på Lysaker fra bostedet vårt på Lørenskog. De første månedene tok jeg toget, men det tok litt over 1 time hver vei, og jeg følte at livet ble brukt i stor grad i svært godt selskap av folk jeg ikke kjente på toget, samtidig som jeg ikke fikk jobbet mens jeg tøffet avgårde mellom jobb og hjem.

Vi klinte til og kjøpte den nye e-Golfen som kom samme år, og tenkte først at vi skulle kunne bruke den til hytta i Trysil, bare vi ladet den en gang på vei opp. Bilen ble utstyrt med takstativ til å frakte ski og sykler, og vi kjørte på med sykkelstativ til bakdøra. Innlegget om dette er faktisk ett av de meste leste over tid på bloggen.

20180626_134419686_iOS-2
Vi kjøpte både takstativ og sykkelstativ til bakluka. Bilen fraktet faktisk 5 sykler når vi skulle på tur, selv om det gikk hardt utover rekkevidden.

Det er mange gode grunner til å velge elbil, og vårt valg gikk først og fremst på det økonomiske. Jeg må kjøre inn i bomringen i Oslo fra både øst på vei til jobben og fra vest på vei tilbake. Det blir nesten 120 kroner dagen med fossil bil, i tillegg til drivstoff.

Audi e-tron

Vi vurderte aldri Tesla X, mest på grunn av måkedørene og det fakta at vi trenger å ha med oss 5 sykler og en drøss med ski på vinteren. Det finnes løsninger for dette, men vi synes bilen var dyr og det virket som en stor andel av Tesla eierne utviklet en lett hjerneskade til merkevaren.

Da Audi annonserte at de skulle utvikle en fullverdig elbil som ville være på størrelse med Q5, ble jeg interresert. Den ble først vist på noen bilmesser, og markedet spekulerte om dette ville bli noe av eller ikke.

20190513_090303244_iOS
Olalala! Vanskelig å beskrive følelsen av ny bil!

 

Lanseringen nærmet seg, og folk hadde ventet i tusentall på sine biler. Jeg beit rett på en annonse på Facebook og bestilte prøvekjøring en ettermiddag. Hentet Solvor på jobben, og vi dro avgårde til Erik Arnesen AS på Bryn. Der ble vi møtt av en smørblid selger, som etter en kort peptalk sendte oss ut i rush trafikken.

Det ble en kort tur, og vi tenkte som følger: “Hva om vi selger både S-Max’en og e-Golfen, starter å pakke to boksershortser når vi skal på tur i stedet for fem, kan dette være bilen for oss?”

e-tron har mindre bagasjeplass enn vi har blitt bortskjemt med i S-Max’en. Men den har rekkevidde nok til at vi kan kjøre til hytta uten lading, og den ser rett og slett fantastisk ut.

Å bestille bil blir enkelt med “fast track” løsningen til Erik Arnesen: “Vil dere har store lettmetallfelger eller enda litt større? Svart eller grå?”

Jeg har tenkt litt på urettferdigheten i at vi fikk bilen vår ganske fort, sammenlignet med endel andre som fremdeles venter på sin egenspekkede bil. Men så tenker jeg også, de som har fått spesifisert bilen sin helt selv, kan skryte til slike som oss at vi kanskje gikk for litt vel mye utstyr, og at vi dermed har et større verditap over tid enn de vil oppleve.

Planen fremover

Allerede til helgen skal vi på den første “ekspedisjonen”, denne reisen går til hytta i Trysil, og det blir en syretest for hvordan eierskapet av e-tron’en blir fremover. Jeg skal rundt omkring på møter med bilen, så vi må sannsynligvis stoppe og lade på vei oppover. Fem sykler skal med, så vi kjører samme oppsett som på S-Max’en. Tre sykler bak på hengerfestet og to på taket.

Til sommeren skal vi på en roadtrip uten like. Vi skal på tur i fire uker og starter med en tur fra Hirtshals i Danmark til Amsterdam. Fra Amsterdam tar vi ferje til Newcastle, så skal vi rundt i Skottland for å stisykle og bestige ett og annet fjell. Vi drar blant annet til Fort Williams der det er sykt bra sykling, og videre til Isle of Skye.

20190513_090247847_iOS
Vi må få av takboksen og på med sykkelfestene, for til helgen skal vi til Trysil og sykle!

Et par netter i Edinburgh på vei sørover, før vi sykler litt i nordvest England og deretter drar nedover til verdens beste veier og sykler i fantastiske Wales. På dette tidspunktet kommer nybil lukten til å være erstattet med stanken av sure sokker og “ekspedisjon”. Hadde den lukten vært en Wunderbaum ville ingen kjøpt den.

Deretter skal vi ta ferjen fra Dover til Calais og sykle i Belgia, ta en natt på luksushotell i Luxenburg (passer ikke det da?) og videre opp til Nederland, Tyskland og Danmark.

Vi jobber med å kartlegge “antatt rekkevidde”, bestille abonnement på ladestasjoner og finne ut hvor de ligger hen i hver område vi skal til. 25 meter skjøteledning skal være med, og vi kjører bilen helt inntil bostedene vi har valgt hvis det blir nødvendig. Bilen har jo offroad modus…

Det blir sikkert noen situasjoner på vei, og vi må bli enda bedre på å pakke enn vi er fra tidligere, men jeg gleder meg til å ta med den flotte nye bilen på tur.

S-Max’en er fremdeles ikke solgt, hvis du er interessert…

Linker

Sykkelstativ til e-Golf

Pakkelister

Planlegging av ferie og turer

 

5 Replies to “Ny ekspedisjonsbil: Audi e-tron”

 1. Først – gratulerer med ny bil!! Blir spennende å følge dere. Vår erfaring med e-tron så langt er 😄😄😄👍👍👍 Riktig god tur!!

  1. Takk!

   Vi gleder oss til å ta den i bruk. Spent på hvor mye plass vi har i bagasjen sammenlignet med det vi er vant til.

 2. Fantastisk godt skrevet. Kos dere på tur og gratulerer med ny familie bil. Mvh Mr. Skoda

  1. Takk Mr. Skoda,

   Jeg tror jeg har lest at Skoda slenger seg på med en eller flere modeller på samme plattformen som Audi/VW forøvrig har utviklet nå. Vi skal ha første test med masse utstyr til hytta i helgen, og vi gleder oss til dette.

   Mvh Jens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.