Test av e-tron til Trysil

Vi har nettopp investert i ny ekspedisjonsbil, nemlig en Audi e-tron. Det var 17. Mai, og vi hadde planlagt å dra til Trysil for å sykle etter alle formalitetene var unnagjort.

Nasjonaldagen

På morgenen dro Solvor og jeg til skogs i Østmarka med syklene i Gorr Hysa. Været var ypperlig, og vi tok en drøy times runde. Deretter ble det brunsj for alle. Hele familien dro til Skårer Gård på Lørenskog der barnetoget skulle gå.

Etter noen timer med feiring av nasjonaldagen, dro vi hjem og pakket inn i den nye bilen vår. Vel, i den lånte Audi e-tron’en som vi hadde fått fra Erik Arnesen på Bryn.

Jeg hadde kjøpt ekstra takstativ til bilen, vi hadde fått heist opp under taket i garasjen og jeg var klar å montere på sykkelstativet på hengerfestet. Problemet var bare at jeg fant ikke noe hengerfeste i bilen. Det så heller ikke ut som det var noe sted å feste et avtagbart hengerfeste heller.

Da tok jeg kontakt med selgeren av bilen, og det viste seg at jeg ikke hadde fått med meg at hengerfestet skulle ettermonteres. Flere muligheter ble utforsket, og hun tilbød oss å låne en demobil over helgen.

Problemer er til for å løses, og da ble det tur med Audi e-tron for oss allikevel.

Ekspedisjonsbil

Vi satte på takstativet, monterte sykkelstativer på det, fikk på hengerfestet og sykkelstativet bak. Alt gikk egentlig veldig greit, som du kan se i videoen under.

Siden vi bare skulle være borte en helg, var det ikke så mye greier vi skulle ha med oss til Trysil. Men det ga en indikasjon på hvordan bilens totale lastekapasitet for bagasje er.

Ved å kjøpe e-tron, slår vi sammen egenskapene til en Volkswagen e-Golf og en Ford S-Max, og Audien blir noe i midten av disse to bilene som vi hadde tidligere.

Bagasjerommet er selvfølgelig ikke like stort som vi var vant til på Forden, og det er ikke noe poeng å sammenligne dette med e-Golfen. Men det er mulig å legge endel bagasje som ikke trenger å være lett tilgjengelig under gulvet i bagasjerommet bak. I oppbevaringsrommet foran vil vi ha ledninger til lading, så der er det fullt.

Løsningen til lengre ekspedisjoner som krever mer utstyr, blir å redusere pakkelistene og pakke så kompakt og smart som mulig. Vi har allerede diskutert endel ting som vi kan droppe og ta med oss.

Luftmotstand og rekkevidde

Bilen var pakket og vi dro avgårde med fulladet bil. Audi anbefaler å lade bilen til 80% til vanlig, og heller fylle batteriet helt når man skal på lengre turer.

Syklene som står bak på bilen fører ikke til noen merkbar økt luftmotstand, men de på taket gjør definitivt det. Vi var veldig spent på hvordan det ville gå med rekkevidden med dette oppsettet.

20190517_131441846_iOS
Bilen er klar for pakking. 2 sykler på taket og 3 bak på hengerfestet.

På turen opp beregnet vi at det ville være ca. 5 mil igjen av batterikapasitet på bilen når vi kom frem. Vi fikk ikke testet det, for vi var nødt til å innta mat. Dermed stoppet vi og spiste, mens vi ladet samtidig på vei oppover. Da var det selvfølgelig ikke noe problem å komme helt frem uten rekkeviddeangst.

En “utfordring” er at fra Lørenskog til der veien tar av mot Trysil er det enten 100 eller 110 sone. Noen elbil sjåfører velger da å legge seg langt under fartsgrensen, men det er ikke min stil.

Når jeg satt cruise kontrollen på 120 km/t i 110 sonen, regner jeg med at vi lå et par kilometer over fartsgrensen, når korrigering på speedometer og litt fratrekk for kjente blir beregnet. Da lå forbruket på 42,5-43 kW per 100 km. Jeg tror dette var litt høyere enn det som var reelt, men det er uansett betraktelig mye mer enn vanlig. Når jeg kjører frem og tilbake fra jobb, ligger jeg på ca. 23-25 kW.

Senker vi farten til 100 km/t, går forbruket ganske mye ned, og i 80 km/t kommer vi sikker mye lengre, det tar bare litt mer tid.

e-tron og lengre turer

I sommerferien skal vi kjøre til Skottland for å sykle, selv om vi kommer til å ta ferger, blir det noen lengre strekninger som skal dekkes på en dag. Vi har startet planleggingen, og booket overnattinger for alle fire ukene som vi skal være borte. Da vi gjorde det, hadde vi ikke planlagt å kjøpe e-tron, så det er nok et par dager vi ville tatt noen andre valg i forhold til avstander hvis vi skulle planlagt turen igjen nå.

Ladenettet i de landene vi skal til er ikke like bra som i Norge, så vi har brukt endel tid på å finne de hurtigladerne som finnes på veien vi har valgt.

Turen blir dokumentert i detalj, så det er bare å følge med på bloggen, Facebook og Instagram.

Lenker:

Ny ekspedisjonsbil: Audi e-tron

Stisykling Lørenskog: Gorr hysa

Planlegging av ferie og turer

Pakkelister

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.