Pakkelister

Når ferien er planlagt (se eget innlegg om planlegging her) og dagen for avreise er nært forestående er det på tide å pakke.

Å pakke til en svipptur med jobben eller lang-weekend er ikke spesielt utfordrene, men skal du pakke til en lengre eller kortere tur der det skal være med endel utstyr blir det mye mer komplisert.

Det er ikke uten grunn at svært mange blogger inneholder innlegg om hva man pakker i sekken på korte og lange turer. Å glemme viktig utstyr kan bli en fare for gjennomføringen, eller du blir nødt til å kjøpe utstyr du allerede har på turen.

Pakkelistene

Vi startet med pakkelister høsten 2015, og de har blitt svært detaljert over tid. Alle pakkelistene lagres i Microsoft OneNote og gjenbrukes når vi skal på lignende turer.

OneNote bilde pakkelister
Dette er et eksempel på pakkelisten for sommerferien 2018

Vi har nå kommet så langt med våre pakkelister at vi har merket alle bagene våre med nummer (f.eks Helly Hansen duffelbag I til IV) og skrevet ned hva vi har i hver enkelt bag. På turen pakker vi ofte dette om flere ganger, men systemet er bra for oss slik at vi vet hvor mange bager vi trenger å ha med basert på hvilke aktiviteter vi skal gjøre.

I OneNote bruker vi “To Do Tags” (hurtigtast Ctrl + 1) som gjør at vi kan huke av etterhvert som vi pakker. Det er ofte slik at et plagg henger til tørk, og vi kan gå igjennom listen før avreise og sjekke at vi har alt vi trenger.

Må vi stoppe på veien, og lurer på hvilken bag eller sekk klærne til barna ligger i, så kan vi sjekke i OneNote på mobilen og finne ut at dette er i Helly Hansen bag III 95L. Da slipper vi å rote rundt i alle bagene, noe som kan være greit hvis det er kaldt, regner eller mørkt.

Når vi skal ha med oss telt, soveposer, sykkelklær, mat, liggeunderlag og masse annet – er det en sterk begrensning av hvor mye “vanlige klær” vi får med oss. I denne pakkelisten får vi med oss 5 truser/underbukser, 5 korte sokker, 1 lang sokk, 2 shortser, 3 topper/t-skjorter/piquet og så videre. Vi baserer oss på å skylle møkkete klær og vaske når det er mulig. I tillegg må vi ha med oss regntøy, sko til å gå turer, sekker til ulike behov og så videre. Bruker noe batterier, som for eksempel hodelykter og lommelykter sjekker vi dette mens vi pakker. Det er dumt å stå midt i skogen for å slå opp telt, så viser det seg at du ikke har nok lys.

Klær pakker vi i vanntette poser eller i andre poser i stoff (f.eks slike som du kan kjøpe på Kiwi), da er det lettere for alle å holde orden på sine klær. Skittentøy legges for seg selv.

Pakking av bilen

Vi har en relativt stor bil som brukes til ekspedisjonene. Vår Ford S-Max har 700 liter bagasjerom (eller 2200 liter hvis Solvor og jeg drar alene).

På vinteren har vi takboks som brukes til ski og staver, og setter vi denne på siden av takstativet får vi festet våre to pulker på siden av takboksen.

IMG_1843
Her er vi med S-Max’en på tur til Gaustadtoppen. Hvis dere legger merke til mengden bagasje, så har vi nok av plass på denne turen. Pulkene har vært festet ved siden av takboksen. Legg også merke til den sammenleggbare lille stigen som er veldig grei å ha med seg så du kommer til alt i takboksen.

På sommeren har vi også mulighet til å ha takboks, men vi bruker takstativet til å ha sykler på. Vi kan klemme på 4 sykkelstativ (vi har 3) på taket, men det er som regel en utfordring med at styrene og setene kommer inn i hverandre. Skal vi ha 3 sykler på taket setter vi stativet i midten andre veien, så unngår vi at det blir krøll med seter og styrene.

IMG_2901
Her er vi på tur en langhelg på Tjøme. To sykler på taket og tre på stativ på hengerfestet. På denne turen er bilen stappet helt full.

Vi har også et Thule sykkelstativ til å ha på hengerfestet med plass til 3 sykler. Dette kan vippes bakover slik at man kommer til bagasjerommet. Man kan også få disse til 4 sykler.

Syklene fester vi med stropper, pluss at vi låser de fast så de ikke skal bli stjålet når vi må parkere.

Med en systematisk pakking er det helt vilt hvor mye man får plass til med 700 liters bagasjerom.

S-Max’en har lastenett som festes i taket og kroker på gulvet i bilen. Dette bruker vi alltid når vi er på tur. Ved en frontkollisjon kan dette redde livet til barna i baksetet, og det er også viktig å unngå flyvende objekter ved en oppbremsning.

Andre lignende blogginnlegg

Planlegging av ferie og turer

Sykkelstativ til e-Golf

Lesertur til Portugal med Fri Flyt (handler blant annet om å pakke sykler når du fly)

Ønsker du en pakkeliste?

Send oss en mail eller ta kontakt på Facebook, så sender vi deg gjerne et eksemplar av pakkelistene våre. Det er bra om du forteller oss hva dere skal, for da kan vi plukke ut en som passer til turen.

2 Replies to “Pakkelister”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.