Helge-ekspedisjon i Oslomarka

Meterologene, med god støtte fra journalister og folk flest som er opptatt av vær og vind hadde spådd ekstremvær denne andre helgen i August. Vi var ikke helt sikre på dommedagsprofetenes budskap, og bestemte oss for å planlegge en tur som skulle vare fra fredag til søndag. Planleggingen skjedde på kort tid, og vi har gode rutiner på å sjekke hvilke DNT hytter som er tilgjengelige. Ønsket var egentlig å finne to hytter vi kunne gå mellom, men den ambisjonen ble for stor i forhold til tiden vi hadde til disposisjon.

Først fant jeg ut at Jørgenhytta som ligger i området Bærum og Sollihøgda var ledig, så jeg booket den til Lørdagen, og deretter fant jeg ut at Halvorsenhytta ved Sem i Asker var ledig fra Fredag til Lørdag. Plutselig var planen for helgen lagt, nå var det bare å finne frem en pakkeliste og få utstyret i orden. Torsdag kveld pakket vi og var klare til helgens ekspedisjon.

Halvorsenhytta

Vi dro avgårde i rushen på fredag ettermiddag, og kjørte alle snarveier og omveier for å slippe å stå i kø. Kom frem til utfartsparkeringen ved Sem rundt klokka 18, og været som skulle snu verden på hodet glimret med sitt fravær.

Halvorsenhytta ligger litt over 4 kilometer fra parkeringen, og turen opp tok oss 1 time og 10 minutter. De første 3 kilometerne går på grusvei, og vi hadde gleden av å se Mikkel Rev sprinte over veien til stor glede for store og små.

Det er fullt mulig å gå på grusvei hele veien opp til hytta, og for den som liker å sykle i oppoverbakker er det bare å sette seg på setet og tråkke opp. Solvor og jeg hadde makset ut på komfortkiloene og hadde temmelig tunge sekker på vei opp. Det hadde ikke vært et alternativ å ta sykkelen denne dagen.

IMG_3908
Sina og Oline (7 år) går det siste stykket til Halvorsenhytta

Hytta ligger på en åpen plass med flott utsikt til Oslofjorden. Det er mye sauer i området, noe vi ble ganske overrasket over. Den er selvbetjent med 9 sengeplasser.

IMG_3915
Alltid kult å låse opp døra til en ny DNT hytte! Dette er vel hytte nummer 27 som vi er på.

Siden hytta ligger der den gjør, er det også 220V der og full mobildekning, veldig komfortabelt og fint. Komfyren er topp moderne med induksjon, noe vi heldigvis fant ut før vi svidde middagen.

IMG_3923
Hytta hadde spillet Rummy som virkelig falt i smak. Det skal bestilles!

Middagen ble burgere, og vi spilte noen runder med brettspill før roen senket seg over hytta.

Vi hadde booket inn senger på begge soverommene på Halvorsenhytta. Det store soverommet (Rom 2 når du bruker bookingssiden til DNT) var det lagt ut en lapp om at det dessverre var lukt etter muselort som ligger mellom laften på hytta og ytterpanelet. Dette skal utbedres. I følge hytteboka var det flere som skrev at de ikke hadde merket lukten, men vi synes den var ganske markant når vi var der. Vi valgte derfor å legge barna på Rom 1 sammen med oss. Mitt tips er å sjekke med DNT om dette er utbedret, eller holde reservasjonen til Rom 1 (to små barn kan ligge i den ekstra sengen som er der). Gi oss gjerne beskjed om dere har vært her og problemet er utbedret, så får vi slettet denne kommentaren.

IMG_3933
Vi er klare til å gå ned til bilen igjen, hytta ser enda finere ut i sola

Morgenen etter var det strålende sol, og etter frokost gikk vi ned til bilen og fortsatte ekspedisjonen. Det er mulig vi kommer tilbake til hytta på vinteren, regner med at det er greit å gå på ski hit.

https://www.ut.no/hytte/3.2564/

IMG_3954

Jørgenhytta

Etter en stopp i Sandvika med oppfylling av proviant og samme mengde komfortkilo som dagen før, kjørte vi til Sundvollen og videre opp til Kleivstua der vi parkerte bilen. Det koster 30 kroner i bommen, som tar kort.

IMG_3960
Nye tursko krever litt forebyggende tiltak. Her gir Solvor litt ekstra sportsteip til Oline mens Sina plukker blåbær

Fra Kleivstua er det 3,9 kilometer sti til Sørsetra (det står 3,1 kilometer på UT.no, som ikke stemmer). Denne stien er ganske kjedelig og går der hvor skiløypa til Sørsetra går om vinteren, så vi anbefaler å ta turen om Kongens Utsikt, den stien er bedre. Når vi kom til Sørsetra stoppet vi og tok litt å drikke før vi slang på oss sekkene og gikk de siste 300 metene til Jørgenhytta. Stemningen var veldig god.

IMG_3974
Oline låser opp hytte nummer 28!

Jørgenhytta ligger på en åpen plass med gjerde rundt for å holde sauene borte, veldig greit – så slipper du å tråkke i sauebæsj. Hytta er stor og fin, og er selvbetjent med 7 sengeplasser. Med solskinn og vindstille forhold var det ingen tvil om at vi skulle bli ute en stund før middagen skulle lages.

Gassbluss med 3 brennere skulle hjelpe oss å få klar middagen, men først trengte vi vann. Det ligger en brønn noen hundre meter bort, men den hadde tørket ut i sommervarmen. Andre besøkere hadde også tips om en bekk, men den var også tørket ut. Heldigvis har Sørsetra elektrisk vannpumpe og de hjelper til med vann.

Sørsetra stenger normalt klokka 16.00 – så det er en lur ide å komme hit tidligere enn dette hvis utfordringen med inntørket brønn vedvarer. (For de som leser dette i etterkant var sommeren 2018 svært varm og alt av vann tørket ut.)

IMG_3976

Vi koste oss med medbrakt snacks og drikke i solen i noen timer, og var i ferd med å starte på middagen da en kjentmann dukket opp i døråpningen. Det var fetteren min Kaj, som hadde slengt seg på sykkelen fra Sollihøgda på overraskelsesbesøk. Han hadde med seg egne komfortkilo og gleden var stor. Den type overraskelser er de beste!

20180811_193435216_iOS
Kaj må dra før det blir for mørkt! Veldig hyggelig med overraskende selskap!

Barna lekte mer ute, mens vi voksne satt og skravlet til Kaj måtte dra. Det var ikke lenge til lyset var helt borte, og han kunne ikke sykle i mørket. Vi ga hverandre en god klem, og håper han kan bli over natten neste gang han overrasker oss på samme måte.

Dagen etter våknet vi til tromming på taket og sildring i vann fra takrennene utenfor. Det var ingen tvil om at det regnet. Peisen brant og det var koselig inne, men vi hadde pakket med oss det vi trengte og satte avgårde i regnet mot Kongens Utsikt.

20180812_080008741_iOS
Vi er klare for litt trasking i regnet

På med regntøy og ut i duskregnet, etter noen hundre meter måtte vi ta en teknisk og ta av oss regnbuksene. Jentene har nye fjellsko og fikk gått inn disse på turen, Solvor og jeg gikk med joggesko og det surklet i skoene ved hvert skritt.

Ved et lite myrområde skulle vi balansere over en trestokk, og plutselig hylte jeg ut i overraskelse. Jeg så ned på leggen min, og der var det en vepsejævel som sikkert hadde søkt ly i gresset. Den sto i spenn og hadde kjørt brodden inn i skinnleggen på meg igjennom ullsokken. Jeg feide den av og ba en stille bønn om at jeg ikke er allergisk mot veps. Etter kort tid kunne jeg konstantere at jeg ikke er det.

Kongens Utsikt

Kongens Utsikt ligger 1.5 kilometer fra Kleivstua og har fått sitt navn fordi Kong Karl Johan var her i 1832. Ingen i turfølget trodde vi kom til å se noe som helst, for det var temmelig tåkete i skogen.

20180812_094301471_iOS
Kongens Utsikt er verdt å få med seg!

Gleden var stor når vi hadde superbra utsikt, og det ble enda bedre stemning når Solvor fisket frem en sjokoladeplate til belønning.

Vi vil anbefale å ta turen om Kongens Utsikt på vei til Jørgenhytta uansett – og ta gjerne stien som er merket mot Sørsetra eller Jørgenhytta.

Oppsummering

Denne helgeturen krever selvfølgelig bil, men begge hyttene kan nok kombineres med rundtur til andre hytter – det krever litt planlegging og sannsynligvis bør du booke inn hyttene en stund i forveien.

Som regel har vi forsøkt å få plass på begge disse hyttene når vi ønsker å ta en tur i helgene, men vi starter ofte planleggingen noen dager før og da er alt opptatt. Det må være flaks at dette lot seg gjøre denne helgen så kort tid før avreise.

Elisabeth som har bloggen http://www.globetrotterelisa.com/ har vært på begge hyttene, og vi lot oss inspirere av hennes innlegg:

http://www.globetrotterelisa.com/halvorsenhytta/

http://www.globetrotterelisa.com/jorgenhytta/

Trikset hennes er å dra midt i uka, noe ikke alle har anledning til, men som er en god ide.

2 Replies to “Helge-ekspedisjon i Oslomarka”

  1. Heisann! Jeg blir så glad når jeg leser at noen følger mine tips – og selvfølgelig selv liker turene jeg anbefaler. Jørgenhytta er nok en av mine favoritter blant markahyttene. Selve hytta er så lun og koselig og stien via Kongens utsikt er en fin tur. Veldig koselig å se at dere fikk besøkt 2 fine hytter på denne utflukten 🙂

    1. Takk, vi håper vi inspirerer, og vi lar oss inspirere. Det mangler jo ikke turmål, og det er greit å finne annen info enn det som står på Ut.no

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.