Lesertur til Portugal med Fri Flyt

Solvor og jeg har snakket endel om hvor kult det hadde vært å dratt på kjærestetur til Portugal og stisyklet utenfor den normale norske sesongen. Til sommeren har vi planlagt å legge sommerferien til Tyrol i Østerrike, og kjører ned til området rundt Innsbrück med sykler til hele familien på bilen. Der gjentar vi fjorårets suksess i sommerferien med stisykling (både heisbasert og vanlige turer), toppturer til fots og slike vanlige ting folk gjør i sommerferien (les: grilling og bading).

20170716_135951161_iOS
Her er et bilde av bilen fra sommeren 2017. Tre sykler bak og to på taket, samt stappfull bil av telt og annet utstyr gjør at familien på fem kan boltre seg i ukesvis. Dette bildet er fra parkeringen før vi gikk til Måsvassbu i Romsdalen.

Fri Flyt arrangerer leserturer, noe du kan lese mer om her. Hvis du ikke ønsker å være din egen turoperatør, kan vi virkelig anbefale å henge deg på en av disse turene. Foreløpig er det toppturer, skredkurs og stisykling som står i programmet – og vi har tro på at dette tilbudet blir utvidet med mer moro etterhvert som konseptet blir utviklet videre. Fri Flyt har jo også andre magasiner for de som liker å gå på tur (f.eks på fjellski), klatring og sykle landevei.

Portugal

Terrengsykkel skrev i mars 2017 om stisykling i Portugal, og denne artikkelen inspirerte meg til å finne ut mer om mulighetene rundt å gjøre noe lignende. Men det skal litt til for oss å få til noe slikt, og det var veldig hyggelig å finne ut at Fri Flyt arrangerer en tur til området rundt Lisboa nå i Januar.

Jeg startet bearbeidingen av Solvor med å sende en link til arrangementet, uten at det ga synlig resultat, forsøkte å snakke litt med henne i bilen på vei til hytta – men ingenting nyttet. Først da det litt drastiske “jeg lurer på om jeg drar til Portugal på stisykling med Fri Flyt” ble nevnt i en bisetning fikk jeg hennes oppmerksomhet. Hun trodde dette kun var en av mine utallige dagdrømmer, og at vårt mantra om at drømmer er gratis var i grunnen til at jeg snakket om det. For en gang skyld har jeg mulighet til å dra, og vi ble enige om at Solvor skulle sjekke med sin arbeidsgiver om hun kunne være med.

Påmeldingen hadde egentlig gått ut, så jeg sendte en e-post til Fri Flyt og vi fikk skvist oss inn på turen. Han som er ansvarlig for turen ringte meg opp og spurte om jeg hadde sett følgende video, og om vi fremdeles var gira på å bli med. (Du må klikke på linken, jeg fikk ikke til å embedde den i innlegget).

Vi gjorde en analyse av filmen og ble enige om at stiene ser sykt kule ut, og at de tre som sykler har et tempo som er svært imponerende, er flinke til å hoppe og få dette til å se sykt ut. Det ser kanskje ikke like imponerende ut når vi kommer hausende i nedoverbakkene – men stiene skal vi klare å sykle. Kontaktpersonen i Fri Flyt forklarte at det hadde vært andre grusrittere som hadde sett videoen og ombestemt seg.

Videoen over er til inspirasjon, dette er selskapet som arrangerte turen som Terrengsykkel skrev om i mars 2017.

Barnevakt til småpøblene ble ordnet og vi bestilte tur og flybilletter. Flyselskapet TAP flyr direkte, og er en del av Star Alliance – så her er det bare å samle bonuspoeng i Eurobonus. Du kan bruke bonuspoeng hvis du ønsker også.

Forberedelser til turen

Syklene står i garasjen med piggdekk på, så vi er nødt til å legge om dekkene og få den lokale sykkelreparatøren til å sjekke at ting er i orden. Får vel frakte syklene til bensinstasjonen på Robsrud og vasket de i hallen deres, noe som ikke er så enkelt når det er minusgrader ute.

Vi har også kjøpt et par sykkelkofferter for frakting av syklene på fly.

Evoc har de beste sykkelkoffertene på markedet, og vi fant tilfeldigvis noen som skulle selge to stykker på FINN.no. Hvis du ønsker å kjøpe de nye, så selger VPG.no de til ca 5.500,-

Hvis du ser på den 17 minutter lange videoen av Alex Chamberlin som pakker sin Evoc Pro Bag, så er vesken i seg selv et fantastisk produkt, men det er også noen tips og tricks som kan være smart å følge.

 • Sjekk at du har alt det nødvendige verktøyet for å skru fra hverandre sykkelen og sette den sammen, det er smart å gjøre dette i god tid før du skal reise slik at du i det minste har mulighet til å skaffe det som mangler
  • Verktøy til lufting av bremser, pluss en beholder med bremsevæske er veldig smart. Er dumt å sykle med dårlig bremse effekt.
 • Kjøp inn zip bags så du kan ha stæsjet ditt organisert når du kommer dit du skal
 • Vurder å ta av bremseskivene under reisen, sjekk spesielt hvordan dette kan gjøres på en smidig måte og tren på dette
  • Legg disse mellom noen papplater så de ikke blir bøyd
 • Fiks en løsning for å sette inn “noe” der bremseskivene skal være. Dette kalles en “Bleed Lock” og er av en eller annen grunn nesten umulig å få tak i. Det finnes endel smarte tips på Youtube.
 • Husk å ta med ekstra dekk og slanger, det er ikke sikkert det er enkelt å finne dette dit du drar. Ikke alle land har en sykkelbutikk på hvert gatehjørne

I dette tilfellet drar vi med en turoperatør, og guiden har ansvaret for å finne ut hvor vi kan sykle. Hvis du drar på tur som planlegges, kjøp kart og bruk tid på å finne ut så mye som mulig før du drar.

Vi har startet å planlegge turen vår til Østerrike i sommer, men det er så mange steder å sykle at det er umulig å finne ut hva som er bedre for ditt reisefølge. Dessverre er det også svært få som blogger om destinasjonene, og de fleste skriver på morsmålet sitt. Det er ikke alltid enkelt å se om du må ha helhjelm og kunne sykle i steinur før du har kommet frem, men prøv uansett å unngå kjipe situasjoner.

Vær og klær

Vi har vært på ferie i Portugal på sommeren, og det er et svært værutsatt land. Atlanterhavet kommer inn langs kysten, og noen av de største bølgene i verden oppstår under høststormene nede ved byen Sagres (vi har bodd der en sommer).

Under skrivende stund er det 12-14 grader på dagen i området rundt Lisboa, og temperaturen går ned til 5-6 grader om natten. Pakk derfor klær som om du skal på sykkeltur i Norge, og husk både regntøy og fleece.

Hvis du ønsker å dra på et annet tidspunkt eller booke deg egen guide, sjekk ut denne siden: https://www.weride.pt/

God tur!

Kom gjerne med innspill hvis det er noe informasjon du synes mangler i dette innlegget, vi har ikke tenkt på alt – og ønsker å gjøre planleggingen så enkel som mulig for likesinnede.

(Bildet som er fremhevet i denne artikkelen er hentet fra Leserturer.no og opphavsretten tilhører dem eller en av deres partnere)

6 Replies to “Lesertur til Portugal med Fri Flyt”

 1. Høres så kult ut! Håper dere får en fantastisk tur!

 2. Så kult med tur til Portugal! Dette så helt fantastisk ut! Nå fikk ihvertfall jeg kjempelyst til å ta frem sykkelen igjen! God tur!!!

  1. Takk! Vi gleder oss som unger, blir veldig gøy å dra ned i noen dager nå midt på vinteren. Akkurat nå er det fokus på toppturer og bakkekjøring på ski i helgene.

   Heldigvis har vi spinning sykkel hjemme, så vi får trent litt på sykling.

   Blir dessverre ikke så mye stisykling i terrenget, er redd for å juling av skigåere på de få hundre meterne jeg må trille/sykle ved skiløypa. ;D

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.