Sommerferie med Audi e-tron

Alt tyder på at hele Norge kommer til å ta ferien i vårt eget land. Selv om det finnes over 400.000 hytter i Norge, er det stor mulighet for at svært mange kommer til å reise rundt og besøke områder de ikke har vært i før, og gjøre aktiviteter de sjelden gjør.

Her står vi og lader på Ionitys ladepunkt i Dombås. Vi er på vei hjem fra å feire nyttår i Oppdal. Hengeren er full av alpintski, julegaver og randonne utstyr. Når vi skulle på tur, satte vi igjen hengeren og tok med det vi trengte i takboksen

Å være aktive krever utstyr, og det tar plass. Våre aktiviteter denne sommeren består av sykling, gåturer og telting. Vi hadde opprinnelig planlagt å ta sommerferien i Østerrike og Nord-Italia, og av naturlige årsaker blir den turen skjøvet på minst ett år. For vår del blir da sommerferien 2020 en rundreise i Norge, der vi kommer til å jakte etter godt vær og fine opplevelser. Hytta i Trysil blir plan B, hvis det er perioder med mye dårlig vær. For oss er dårlig vær mye nedbør og vind.

I denne artikkelen har jeg tenkt å dele vår erfaring med å kjøre rundt i en Audi e-tron, som i seg selv er en romslig familiebil – men som byr på visse utfordringer når det skal være med klær til alle mulige forhold, fem stisykler, to telt og endel annet utstyr til å bo ute i naturen.

Planlegging

God planlegging gir gode opplevelser, og det er en påstand vi står inne for. Jeg får frysninger når jeg hører om familier som drar avgårde uten mål og mening, for det konseptet fungerer dårlig for oss. Det er ikke meningen å kimse av andre som kan ta alt på sparket, men for vår del er det beste å ha en god plan, så kan vi heller endre på den etterhvert.

De siste 5 årene har jeg mer eller mindre samlet opp alle mulige ideer og artikler i et system i Microsoft OneNote. Alt er geografisk inndelt, og da har vi et veldig godt utgangspunkt for å kunne lage denne generelle planen og ha mulighet til å improvisere hvis vi trenger det. Fordelen med dette er at informasjonen synkroniseres mellom min PC og mobiltelefonene til Solvor og meg. Det er også tilgjengelig når det ikke er mobildekning, en funksjonalitet som er svært nyttig.

Planlegging av ferie og turer

Vi fikk noen erfaringer fra sommeren 2019, da skulle vi egentlig kjøre e-tron’en til Skottland, noe som ikke lot seg gjennomføre fordi det tok litt lang tid å få ettermontert hengerfeste. Når planene legges, bruker jeg også litt tid på å orientere meg om hvor man kan lade bilen. Dette noteres ned i samme OneNote og er dermed enkelt å finne når planer må endres.

Turistfeller

I år blir det ingen cruiseskip eller busslaster med japanske turister, men det blir flere millioner nordmenn som skal oppleve vårt flotte land. Hvis planleggingen din består av å besøke “de 10 mest populære turistmålene” som VG eller andre aviser har skrevet om, så er det garantert at du ikke blir alene.

Vi kommer til å ha en kombinasjon av typiske turistfeller på vår liste over muligheter, og det vil nok inkludere en og annen isbre, fjell, fosser og fjorder med fantastisk utsikt, men null mulighet for å få like bra bilder som du har sett på Instagram eller Visitnorway.no.

Heldigvis hadde vi lagt om til vinterdekk når vi skulle sove en natt i Rondane i høstferien 2019. Over natten kom det nesten 20 cm med snø

I tillegg kan det være en ide å finne noen destinasjoner og aktiviteter som ikke er like populære, men som gir minst like flotte opplevelser.

Jeg samler sammen ideer fra aviser, ukeblader, blogger, Instagram og Facebook – så bruker jeg heller mer tid på å finne ut detaljene senere. På denne måten kan du enkelt finne inspirasjon når det er behov.

På vår blogg har vi samlet informasjon om noen av de 19 fylkene og hva vi anbefaler å gjøre. Dette er ikke en komplett guide, men det kan peke i riktig retning.

Norge

I slutten av Mai dro vi til Romsdalen for å gå på randonne. Vi stanset ved Trollveggen og var vitne til to snøras som dundret nedover fjellsiden.

Les om turen vår til Romsdalen her: Vår eventyr i Romsdalen

Dårlig vær

Basert på vår erfaring med Norgesferie fra 2017, er gjennomsnittstemperaturen på ca. 12 grader, og vår definisjon av dårlig vær er at det enten er høy vind, regn, eller begge deler. På slike dager kan det være viktig å finne noen aktiviteter som kan gjøres uten at alt du har med blir vått. Det er som regel lettere sagt enn gjort, for det er begrenset med hvor mange innendørs aktiviteter som er tilgjengelig i visse geografiske områder. Å ha en viss mengde toleranse i forhold til at andre har tenkt å gjøre det samme som deg kan være smart, du kan bare tenke tilbake på hvor mange besøkere Teknisk Museum i Oslo har på en regnfull søndag.

Reisedager og lading

Er det dårlig vær en dag, og værmeldingen er mer positiv dagen etter – kan det være en god ide å benytte sjansen til å flytte på seg litt. Her kommer den gode planleggingen deg til gode. Ta frem kartet og planlegg en reiserute, legg gjerne inn en stopp eller to for å se en foss eller et flott fjell.

Vår gyldne regel er at vi alltid forsøker å ha bilen oppladet så mye som mulig før vi skal reise videre. Når vi startet å reise rundt med vår Audi e-tron 55, skal jeg innrømme at vi følte det var upraktisk å hele tiden tenke på når og hvor vi kunne lade. Sammenligner man dette med å bruke 2 minutter på å fylle en fossil bil opp med drivstoff, så virker det litt meningsløst. Men etterhvert har vi innarbeidet oss noen gode rutiner som fungerer bra for oss.

Solvor og jeg har vært et par ganger på Haukeliseter, og den ene turen ble vi nødt til å vente på at veien skulle åpne for å komme oss hjem. Audien imponerte med quattro, og vi kjørte ut av snøfonna mens de fleste ble stående igjen og dytte bilene ut

Vi bruker app’en “Ladestasjoner” fra Fjordkraft, kombinert med Google Maps for å planlegge reiseruten og lading. Der det er mulig, velger vi dessuten ruter som ikke innebærer å kjøre på motorvei. Det er ikke så mange steder dette er et reelt valg, så jeg skal komme med et eksempel. Svært ofte må vi velge mellom å kjøre E6 eller E4 nordover mot Lillehammer. I stedet for å kjøre motorveien opp til Minnesund og videre til Hamar eller Elverum, så velger vi å kjøre E4 igjennom Nittedal. Det er utrolig hvor mye mer strøm du bruker når bilen ligger i 110 km/t på motorveien enn når du cruiser i 70-, 80- og 90-soner. Det er minimalt med tid du sparer på å ta den raskeste vei, og resultatet er oftest at du må lade tidligere og lengre.

Husk også at bilen bruker litt mer strøm når det er mer vind og ikke minst når det regner.

Ladestasjoner

Frem til i vinter var det svært gunstig å bruke Ionity og Circle K sine ladestasjoner for oss med Audi e-tron. Det startet med fastpris, rask lading og god stemning – helt frem til prisene ble jekket opp. Nå koster det fort 400 kroner å lade opp bilen hvis den er nesten tom, og selv om vi sparer tid, bruker vi kun disse ladepunktene når vi ser det som hensiktsmessig (gjerne fordi vi skal kjøre langt), eller det ikke finnes andre alternativer. Det koster tross alt nesten en tusenlapp å fylle en fossil SUV med diesel, og litt utgifter må man regne med.

Vi har ikke gått for Audi sine tilbud for å kunne lade, men vet at det er en klage til Forbrukerrådet som helt klart går i forbrukernes favør.

Jeg skal innrømme at det er deilig å kunne bevege seg igjennom vårt flotte land med elbil og bruke minimalt med penger på lading, men den den økonomiske delen av bilholdet står seg ikke over tid hvis du skal fylle på kroppen med dyre hamburgere hver gang dere stopper for å lade. Smør med matpakke, ta frem primusen og kok opp noe godt – og spar noen hundrelapper ved å være fornuftig. Skal du bo i telt som vi skal denne sommeren, er dette muligheten til å eksperimentere med hva dere får til å lage med et eller to stormkjøkken tilgjengelig.

Lading på 220 volt

Det tar votter og vinter å lade på vanlig stikkontakt, og for vår del har ikke vi brukt dette alternativet i det hele tatt. Noen anlegg tåler belastningen dårlig i tillegg, og jeg ville tenkt meg om tre ganger før jeg strakk kabelen ut av en campinghytte fra 70-tallet.

Men denne sommeren blir fin for å teste ut hyttene til dine bekjentskaper. Stikk innom noen du kjenner, det kan være de har vegglader som passer til e-tron på sin hytte.

Pakking av bil

Start ferien med å lage en pakkeliste for det dere skal ha med på turen. For vår del har vi omtrent perfeksjonert disse pakkelistene. Vi har nummererte bag’er der tingene har sin faste plass, og vi passer på at bag’ene ikke er fullstappet. Da er det lettere å finne det du leter etter, og det er enklere å få stappet bilen full.

Skal du bo på hytter og hoteller, og ikke trenger å ha med så mye – så fungerer nok Audi e-tron godt uten innkjøp av ytterligere utstyr. Men skal du dra med deg sykler, kajakker, ski, telt, soveposer og mye annet, må du rett og slett planlegge hvor mye ekstrautstyr du trenger.

Takboks

Svært mange har allerede en takboks, og den kan være fin å ha med seg på Norgesferien. Den egner seg spesielt til å få med seg ski hvis du har tenkt deg til Folgefonna eller Juvass på sommerski. Til andre formål er ofte takboksen for lav, og det kan være en utfordring å pakke endel utstyr som tar litt mer plass. Men den egner seg ypperlig til å pakke alle de tingene du håper du ikke trenger i løpet av sommerferien, nemlig alle klærne og skoene du trenger til å takle det dårlige norske sommerværet. Hvis alt av Gore-tex sko og klær lagres i boksen, så vet du også hvor det er når du trenger det. Blir tingene våte mens du går en tur, slenger du det tilbake i takboksen og sørger for å tørke det når du kommer frem til et sted der solen skinner. Husk å ta med klesklyper og tau eller noe annet som kan bindes opp for å tørke ting. Det er svært mange steder på bilen det er mulig å feste tråden til bilen. Rull ned vinduene og bind de rundt nakkestøttene for eksempel. Du trenger ikke en sliten Volkswagen Combi fra 80-tallet for å se operativ ut. Audien funker perfekt.

Når Solvor og jeg drar alene på våre ekspedisjoner, legger vi bare ned baksetene og stapper 2 pulker og alt vi trenger å ta med oss inn i bilen. For bedre rekkevidde tar vi noen ganger av takboksen også

Takbag

Dette var et nytt produkt for oss, og vi gikk til innkjøp av en takbag sommeren 2019. Vi skulle på bilferie til Skottland, og hadde full oppakning. Den ferien skulle vi opprinnelig tatt vår helt nye Audi e-tron, men vi fikk ikke montert hengerfeste i tide, så vi fikk lånt en Audi Q5 i stedet. Den er ganske lik e-tron’en i størrelse, og det viste seg at takbagen ville gjøre ferien gjennomførbar.

Her er vi i Comrie Croft sommeren 2019 med vår lånte Audi Q5. To sykler på taket med takbag i mellom, og tre sykler på stativ på hengerfestet. Bilen var helt stappet, og da var det greit å ha med 175 liter ekstra på taket. Litt vindstøy ble det, men alt holdt seg tørt, selv om det regnet kraftig til tider.

Skal du kjøre med takbag, kan det være en ide å planlegge hva du skal ha i den. Vi pakket noen ting i plastikkbokser som gjorde det enklere å få takbagen full. Bagen har plass til 175 liter med bagasje, og vår erfaring var å la den være fast på taket når vi ikke brukte den. Vi pakket også takbagen med de samme tingene hver gang, for det meste utstyr som vi ikke trenger så ofte men allikevel må ha med oss.

En ting må nevnes med takbagen, og det er at den er svært upraktisk å pakke i når det regner mye. Vi hadde et slikt øyeblikk i Fort William i Skottland, der himmelen åpnet seg og vi måtte få alle tingene våre inn i bilen og komme oss avgårde til neste destinasjon. Da var det fullt regntøy på, og vi fikk pakket bilen med litt plunder og heft. I etterkant fikk vi også syklene på taket og dratt avgårde. Da var det greit med setevarmere og full guffe på varmeapparatet etterpå.

En annen fordel med takbagen er at det er plass til en sykkel på hver side hvis du monterer den midt på taket. Veldig praktisk.

https://takboks.no/produkt/handirack-universalsystem/nyhet-handi-holdall-175-l-lastebag-smal-type

Liten stige

Pakking av takbag, takboks eller lasting av sykler på takstativ kan være litt utfordrende. Har du plass, kan det derfor være en god ide å ta med en liten stige. Vi kjøpte en med to trinn, som man bruker til å male innendørs.

Dette bildet er fra Mai 2020, vi er sør i Jotunheimen på toppturer og drar innom DNT hytta Gjendesheim. I bakgrunnen kan du se Besseggen.

Taktelt

Dette har ikke vært aktuelt for oss, men skal du ha den mest operative e-tron’en i landet, fester du et taktelt på bilen og får respekt av den mest iherdige elbil skeptiker. Da kan du parkere i et hjørne av campingsplassen sammen med familien med Mercedes G-Wagen fra 1982 og samme oppsett. For ytterligere respekt kjører du på med utekjøkken på hengerfeste, gjerne med kullgrill.

Sjekk ut den norske produsenten Profftelt: https://profftelt.no/produkter/#taktelt

Sykkelstativer

Vi sverger til Thule sine løsninger for takstativer og sykkel, og har etterhvert fått et helt kobbel av løsninger. Her skal vi gå igjennom de mest vanlige.

Takstativ

Du får plass til 3 sykler (muligens 4) på taket på en Audi e-tron, men det kan være en utfordring å få på plass den som du skal ha på midten. Bilen er som regel også ganske høy, så skal du få tilgang kan det være smart å bruke innstillingene for banekjøring så bilen senker seg helt ned. Jeg har selv stått og forsøkt å få ned sykler fra taket når bilen står i Offroad modus. Svært upraktisk.

Takstativ til alle andre ting finnes også selvfølgelig, og det er jo mulig å klemme mye rart opp på taket.

Takstativ og de tingene du oppbevarer på taket, reduserer rekkevidden til bilen betraktelig, fordi aerodynamikken blir helt ødelagt.

Her er vi på tur til Nissedal for en langhelg med stisykling. Vi kjører fullt oppsett med sykler på hengeren og på taket. Utrolig hvor mye man kan få med seg

Stativ til hengerfeste

Har du 2 til 4 sykler som skal være med, er beste alternativ å bruke et stativ til hengerfestet. Fordelen med dette er at du knapt merker forskjeller i rekkevidden på bilen fordi luftmotstanden ikke øker noe særlig. Det er også enkelt å få av og på syklene.

Vi har et Thule stativ som kan vippes bakover, slik at vi kan komme til bagasjerommet, samtidig som vi har bremselys og blinklys som en del av stativet. Skilt med registreringsnummeret til bilen er også på.

Sommeren 2019 kjørte vi til Skottland med en Audi Q5, den gangen hadde vi takbak og 5 sykler. Her er vi i Fairy Glen på Isle of Skye

I fjor kjørte vi ca 6.000 kilometer igjennom et antall land, før vi ble stoppet av politiet i Belgia med spørsmål om hvorfor vi ikke hadde skilt på sykkelstativet. Sannheten var at vi hadde en Audi Q5 leiebil, og at vi ikke hadde fått mulighet til å få tak i noe skilt. Vi stripset da fast bilens skilt på stativet, med politiet som tilskuere og fikk kjøre videre med en advarsel.

Det finnes enkle stativer, men skal du kjøre langt og mye, anbefaler vi å investere i et av bedre kvalitet. De som er enda litt dyrere er det også mulig å folde sammen, veldig greit hvis du ikke har verdens største bod eller garasje.

Stativ for bakluke

Dette er ikke et alternativ for Audi e-tron, men vi nevner det for det. Tidligere hadde vi en e-Golf, og den fant vi et Thule stativ som hadde plass til 2 sykler. Det eneste som var upraktisk var at du må pakke ferdig bilen før du setter på syklene, det er umulig å få opp bakluka igjen hvis du har glemt å legge inn den siste baggen. Med tre sykler på taket og 2 på bakluka så e-Golfen vår svært operativ ut.

Sykkelstativ til e-Golf

Her er e-Golfen med montert stativ på bakluken

Tilhenger

Uansett hvor mange takstativ, skibokser og annet du stapper på bilen, kommer et punkt der det kun finnes en utvei, nemlig å kjøre med tilhenger.

Fordelen er selvfølgelig at du kan få med deg helt ville mengder med utstyr, ulempen er at du får en begrensning til hvor du kan dra. For de fleste er dette kanskje ikke en utfordring, men er hensikten å dra langt opp på en fjellvei der det sannsynligvis ikke er mulig å snu med henger, så må man enten finne en løsning eller ende opp med å rygge 3 kilometer når man skal tilbake.

Lastehenger med rails

Vi har gått til innkjøp av en lastehenger med rails, et perfekt utgangspunkt for turer der vi kan ta med oss masse bagasje og fem sykler.

Siden jeg kun har vanlig førerkort i klasse B, så har vi kjøpt en henger som har totalvekt på 750 kg. Det er plass til ca. 1000 liter, så her er det nesten ingen vits å tenke på hva man skal ta med på tur. Det eneste er selvfølgelig å holde seg innenfor maksgrensen på vekten.

Det har vært oppe at fartsgrensen på henger skal økes fra 80 km/t til 100 km/t, men den endringen vil ikke skje i 2020. Da er det bare å sette på litt musikk og cruise rundt innenfor fartsgrensen. Men du blir ikke alene, for de samme reglene gjelder campingvogner og en rekke andre kjøretøy.

Combi Camp

Solvor og jeg var på Caravan messa i Lillestrøm høsten 2019. Bakgrunnen var at vi vurderte innkjøp av bobil. Vi kom til standen til Combi Camp, og ble overrasket over hvor innovative disse tilhengerne med telt har blitt. Combi camp produktene har eksistert i over 50 år, og kombinert med rails er det fullt mulig å ta med sykler og masse annet utstyr.

Combi Camp har flere modeller, og her var det flere soverom og kjøkken. Fancy greier, som nok krever en campingsplass eller relativt flatt terreng.

https://combi-camp.com/no/

Våre turer med Audi e-tron

Vi har kjørt bilen neste 30.000 kilometer på ett år, og vært på en rekke korte og lengre turer. Bilen vår er en bruksbil, og vi har ofte behov for å ha med oss mye utstyr.

Ny ekspedisjonsbil: Audi e-tron

Jeg var usikker om bilen ville dekke våre behov, og med noen justeringer av bruksvanene, spesielt i forhold til å kjøre mer økonomisk og planlegge lading og overnattinger på en annen måte. Vi vil vel si at konklusjonen er at bilen er en drøm å kjøre, og vi savner ikke vår gamle diesel bil.

Test av e-tron til Trysil

Ett av kriteriene for oss var at vi måtte kunne kjøre til Trysil uten problemer fra Lørenskog. Er bilen fullt oppladet er det ikke noe problem, men vi stopper heller på Elverum og lader hvis det er nødvendig på veien opp og handler matvarer samtidig.

Den lengste turen vi har hatt så langt var til Åre, vi kjørte en fredag ettermiddag og tok en overnatting i Trondheim på veien. Sto opp tidlig og fikk kjørt noen timer på ski på lørdagen.

Sina (9 år) på vinterferie i Åre. Vi tok vår Audi e-tron og det fungerte bra

Sommeren 2020

Vi har en lang liste over muligheter for sommerferien 2020. En ting er helt sikkert, og det er at vi kommer til å kjøre bilen vår og utforske både kjente og ukjente områder i Norge. Det blir stisykling og mange toppturer til fots, overnattinger og hytte til hytte turer med DNT.

Blir været for ille, så trekker vi til hytta i Trysil. Her lader vi i Innbygda og bruker tiden til å gjøre oss klare til sykkeltur. Bilen fikk vi låne av Erik Arnesen AS for å sjekke om Audi e-tron var noe for oss.

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram, og hør på podcastene våre for å bli bedre forberedt til en deilig ferie i Norge denne sommeren.

Podcast Episode 3: Sove i telt

Podcast Episode 2: På tur med barn

Podcast episode 1: 19topper.blog

Hvis du har elbil og skal på sommerferie i Norge, så har Elbilforeningen fotokonkurranse. Knips bilder av bilen din og bruk #elbilferie2020, så kan du være med i trekning av 1 års gratis veihjelp fra Viking.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.