Podcast Episode 3: Sove i telt

Denne episoden handler om det å forberede og gjennomføre en overnatting i telt. For vår del har vi sovet endel netter i telt gjennom alle sesongene de siste årene. Hver årstid har sine utfordringer, samtidig som det er fullt mulig å sove i telt hele året.

Barn i telt

Podcast serien er tilgjengelig på Apple og Google Podcast og Spotify. Søk på “19topper.blog” så finner du oss. Vi setter veldig pris på om du deler podcasten med andre, spesielt de som ønsker å bruke denne sommeren i Norge og vurderer både overnattinger i telt og DNT hytter (neste episode handler om Den Norske Turistforeningens hytter). Gi oss gjerne en vurdering, og følg oss på Instagram og Facebook.

Oline, Nelly og Sina har nettopp våknet. Vi er på tur sør i Jotunheimen og sover i telt på Valdresflye. Lue er viktig å ha på seg, da er det lettere å holde varmen.

Pakkelister

Det er veldig trist å glemme noe viktig når man skal sove i telt, derfor bruker vi alltid pakkelister for å sjekke at vi har med oss det mest nødvendige. Disse listene brukes om igjen, og etterhvert har vi fått pakkelister for de fleste scenarioer. En fin ting med det er også at vi vet hvor mye vi får med oss i de forskjellige bagene og sekkene vi skal ha med oss.

Pakkelister

På denne turen hadde vi med oss masse utstyr. Selv om teltene ble satt opp 100 meter fra veien er det veldig greit å ha med pulkene, så slipper vi å bære og klarer å få med oss alt på et par turer

Utstyr

Det er ganske mye utstyr som behøves for å sove i telt, og det er ikke slik at du trenger masse fancy ting. Teltet kan gjerne kjøpes brukt, eller du kan låne et på Bua. De er en frivillig organisasjon, og nesten alt du trenger for en natt eller tre i telt kan lånes der. Genialt.

I tillegg til telt er det greit å ha liggeunderlag, gjerne oppblåsbare. Det gjør det mye mer komfortabelt, spesielt for oss voksne. Sovepose er også viktig, og her gjelder det å finne ut hva som er komfort temperaturen. Det står alltid på soveposen.

Velger du en varm sovepose på sommeren, kan det bli ubehagelig varmt, men heldigvis kan du åpne opp posen. På vinteren er det ikke like greit. Er det meldt kalde temperaturer, må du ha en sovepose som hjelper deg å holde varmen. Det finnes både dunposer og soveposer i kunststoff. Dunposene er lettere, men tåler ikke fuktighet spesielt bra. Vi bruker soveposer i polyester på vinteren, men de er ganske tunge. Det har ikke vært så viktig for oss, for vi bruker ofte pulk når vi er på tur på vinteren.

Teltplass

Hvis du skal sove ute i naturen, er det greit å finne en teltplass som er så flat som mulig, og det er fint om underlaget er jevnt og gjerne mykt. Har du et telt som er avhengig av teltplugger for å holde seg oppe, er det viktig å kunne få disse ned i bakken.

Oline (9 år) tar oppvasken. Her er vi på tur til Nissedal i Telemark, og fant en fantastisk fin teltplass. Det er alltid greit med tilgang på ferskvann, og her var det også fantastisk å bade.

Når vi skal til et sted vi aldri har vært før, prøver jeg å Google for å finne ut hvor det er fine teltplasser. Som oftest finner jeg nok informasjon til å vite om det er mulig å sette opp telt eller ikke. Men som all informasjon, så må man bruke dette som retningslinjer. For vår del er det ofte en utfordring å finne en teltplass med plass til to telt ved siden av hverandre. De gangene vi kjører bilen omtrent helt til teltplassen, sover Solvor og jeg i ett telt, og barna har sitt eget.

Teltplass der man kan hoppe rett i vannet, det kan nesten ikke bli bedre

Gradvis læring og erfaring

Ikke start med et prosjekt der du har tenkt å gå lange etapper med telt over flere. Ta heller en gradvis tilnærming til det å sove i telt, start gjerne i hagen eller et sted der dere kan kjøre bilen helt frem.

Det er ganske mange småting som må gjøres for å få teltturen så komfortabel og hyggelig som mulig.

Blogginnlegg om teltturer

Topptur med telt på Gaustatoppen

Kan vi sove i telt?

Ekspedisjon: Puttegga

Rondslottet

Ørsjøen i Trysil: Nyttårsfeiring

Tre små, to store og en trillebår

Ekspedisjon Trysilfjellet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.