Ekspedisjon Trysilfjellet

Føreforholdene i Trysilfjellet skisenter har etter vår mening ikke vært spesielt bra i påsken. Det er noen uker siden sist snøfall, og svært mye snø har smeltet siden da. Vi hadde planlagt å dra på topptur med overnatting i telt med barna, og da ble nærområdet et flott utgangspunkt.

Trysil 1

Startpunktet var innerst i Fageråsen, fra en parkeringsplass hvor det går langsrennsløyper innover mot fjellet. Dette er et populært utgangspunkt for mange. Vi lastet opp bilene med pulker, ski og telt – og forberedte oss på en ekspedisjon. Det er mye bagasje som skal med når vi skal ha det komfortabelt ute, og denne gangen hadde vi selskap av tante Anne i tillegg til de 5 i familien.

På vei inn mot området vi skulle ha basecamp, gikk det fint. Vi gikk ca 2 km før vi fant en egnet plass for teltene. Sina og Oline testet feller til langrennskiene, samt staver for første gang.

Trysil 3

Vel fremme etablerte vi basecamp. Vi hadde med vårt Helsport 5-mannstelt, som vi virkelig anbefaler (helt uten å være sponset) og et 3-mannstelt i tillegg. Anne dro tilbake til bilen for å hente ved til  bålet, og i løpet av en drøy time hadde vi det meste i orden. Kuldegrop var gravd i begge teltene og grop til bålplass var også på plass.

Før vi la ut på første topptur fikk vi varmet opp gryteretten vi hadde med oss. Etter det la vi ut mot toppen av fjellet.

Det er enkel stigning opp, men krevende for 5-åringene som aldri har gått oppover på denne måten. På deler av ruten er det mellom 20-25 grader stigning, og selv om de voksne med randonne utstyr kunne gå rett opp, måtte vi traversere for at barna ikke skulle skli ut med skiene. Oline ble veldig sliten på vei opp, det var i tillegg skyet og blåste noe. Hun og Solvor snudde og dro tilbake til basecamp.

Trysil 4 toppen

Anne, Nelly, Sina og Jens kom seg opp til toppen. Været var guffent, så litt klemmer og noen “high fives” var vi klar til nedstigningen. Nedturen var litt kjip. Det var hardt føre og veldig mye synlig stein.

Trysil 5

Tilbake i basecamp fyrte vi opp bål og fikk laget pølser surret i pizzadeig og bacon. Det var skikkelige godsaker. Mørket falt på og etterhvert ble det rolig i leiren.

Trysil 7 Anne

Dag 2

Det blåste kraftig i løpet av natten, og de fire eldste sov skikkelig dårlig på grunn av blafring i teltet. Jens hadde en kald tur på “toalettet” midt på natta, og kunne konstantere at det var svært vakkert ute med fullmån, og skikkelig kaldt.

Dagen i 5-mannsteltet startet med vri åtter, brødskiver og  varm drikke til frokost. Det ble besluttet å gjøre et nytt forsøk mot toppen av Trysilfjellet, og Anne bestemte seg for å ta en langrennstur .

Vinden var sterk, utover det var det flotte forhold med sol. Denne gangen hadde vi med litt niste, og det hjalp i forhold til å få alle opp. Etterhvert fikk Sina og Oline lov til å ta av seg skiene og gikk på beina på det harde underlaget. Det var god stemning når vi kom opp, selv om det var litt snørr og noen tårer på veien.

Nedturen var ikke noe bedre denne dagen, men vi kom oss til basecamp alle sammen. Fikk pakket sammen teltene og alt utstyret og kommet oss tilbake til bilen.

Videoer

Første video viser turen til der vi slo opp telt og etableringen av basecamp.

Andre video er fra toppturen til Trysilfjellet første dagen.

Tredje videoen er fra toppturen dag 2.

2 Replies to “Ekspedisjon Trysilfjellet”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.