Søre Sølen

Søre Sølen er en av tre topper i Rendalen. Ved klar sikt kan man med god vilje se fjellene fra toppen av Trysilfjellet. Jens hadde en tur til Søre Sølen i Påsken 2015, men kom ikke helt opp på toppen den gangen.

Det er ikke helt enkelt å finne frem, spesielt hvis man er så dårlig kjent som vi er i disse trakter. GPS’en er heller ikke til hjelp hvis man taster inn”Søre Sølen”. Mitt tips er å sette målet til “Femundsundet” og følge Riksvei 26 nordover fra Trysil, så ta av Riksvei 653 ved Engerdalssetra. GPS’en min villedet oss inn på Riksvei 581, hvor det utrolig nok er 80 km/t fartsgrense, for de som har Petter Solberg som forbilde. Ford S-Max med piggfrie dekk og forhjulstrekk ble feil oppsett og gjennomsnittsfarten var under 60 km/t.

Nelly og Jens satte avgårde første lørdag i påsken. Det var overskyet, men vi håpet det skulle klarne i løpet av dagen. Vi kjørte til Rendalen, en tur på litt over en time fra Innbygda i Trysil. Vi kjørte inn i Grøndalen hyttefelt, hvor det koster 50 kroner å passere. De tar hverken kort eller annen moderne betaling, så ta med kontanter. Kjør rett frem hele veien i hyttefeltet og parker på plassen ved starten av langrennsporene. På kartet er dette merket med Sandbu.

Toppen på Søre Stølen måler 1688 moh, og det er relativt lang anmarsj før de brattere partiene starter. Vi fulgte langsrennsstikkene, det blåste temmelig kraftig, og da vi kom over tregrensa var det svært sterk vind. På toppen var det dårlig sikt på grunn av skydekket, men i perioder hvor det var klart kunne vi se føyken stå over fjellet fra nord. Med andre ord, det var lite sannsynlig at vi kom oss opp på toppen.

Jens husket turen i fjor, og han minnes vel at han gikk tom for futt på vei opp og snudde kanskje hundre høydemeter fra toppen. Litt bittert i etterkant, men slik er det. I år derimot, ble vi enige om at dette ble en treningstur og gode forberedelser til senere eventyr.

Det var lite snø, og det lille som var igjen bar preg av at det har vært høy temperatur i en drøy uke før påsken. Snøen har smeltet på dagen og fryst til igjen på kvelden. Det var liten skredfare, og ingen folk i fjellet.

Søre Sølen Kart

Vi gikk til sammen 8,5 km tur/retur og ga oss før det ble brattere. I 2015 tok Jens retningen i overkant av toppen på 1572 moh med plan om å gå ryggen opp mot toppen, i etterkant er han ikke sikker om det er det beste valget. Det kan være mulig å gå mer eller mindre rett opp.

Videoen under er fra årets tur, og viser vel egentlig bare at det blåser endel. Videoen fra 2015 ligger nederst i denne artikkelen.

Alternative turer
Midtre Sølen på 1755 moh er den høyeste toppen i området, og i Påsken 2016 var det ikke nok snø. I 2015 var det derimot mye bedre snøforhold og da så den turen veldig fin ut. Det kan være bra og følge skiløypene forbi Skardtjønna (vann) og deretter starte turen opp.

Nordre Sølen er vel målet for de som ønsker å gå litt ekstra langt, eller har vært på de to andre toppene tidligere.

Hadde det vært bedre snøforhold i år ville vi nok forsøkt å gå innover mot Søre Sølen og telte med hele familien. Det er nok en for tøft for femåringer, men det er god trening på og komme seg opp og ut i fjellet.

Video fra 2015
Det finnes en video fra turen i 2015, da var Jens litt mer heldig med været.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.