Barn i telt

Å sove ute er noe de fleste barn elsker. Det har ikke så mye å si om det skjer på trampolinen i hagen, ved et vann i skogen eller på en madrass på verandaen. Det handler om å skape en trygg opplevelse og få erfaringer. Trygge erfaringer gjør det mulig å utvide omfanget, og det er viktig å starte med enkle overnattinger og heller utvide med mer avanserte opplevelser etterhvert.

20190928_120010323_iOS (2)
Her setter vi opp 5-mannsteltet vårt på teltplassen ved Rondvassbu i Rondane. Her var vi på tur i høstferien 2019.

Barn er svært tilpasningsdyktige, og det er vårt ansvar som voksne å tilrettelegge for de gode opplevelsene. Ler mer om det å ha med barn på tur her.

Spedbarn

Det er mange foreldre som tar med barna sine på telttur fra de er veldig små. Med tanke på hvor mye man må ha med seg av utstyr for en vellykket tur med overnatting i telt, kan det være en ide å ta med seg barna når de har startet å gå, helst at de kan gå hele veien selv.

Vi tok ikke med oss barna på telttur mens de var avhengig av å bruke bleier, men det er ingenting som hindrer deg fra å gjøre det. Hovedgrunnen for at vi ikke gjorde dette selv,  var nok at vi fikk tvillinger, og vi startet ikke å telte før etter de var født.

Ønsker du tips om turer med spedbarn, les her:

https://www.tursostre.no/2016/09/02/10-tips-til-telttur-med-spedbarn/

Småbarn

Våre første turer i telt med de minste barna var når de var 5 år gamle, og vi startet på sommeren. Den aller første turen var i Trysil, vi kjørte opp til Skihytta og gikk opp mot heishuset ved Fjellekspressen. Jeg hadde verdens største sekk med alt av utstyr. Vi gikk 150 høydemeter og var helt kaputt når vi fant et egnet sted å slå opp teltet.

IMG_7340
Helsport teltet blir satt opp av amatører i Hemsedal. Det var svært fint vær når vi etablerte camp, og vi glemte å grave kuldegrop. Det ble en svært kald natt for min del, jeg trodde jeg skulle fryse ihjel. Mye læring i det.

I forkant hadde vi kjøpt vårt første telt, skaffet soveposer og nok utstyr til at vi kunne komme igjennom en natt på en adekvat måte. Teltet ble satt opp midt i en transportløype, et flatt og fint område. Det var blå himmel, deilig temperatur og vi lagde enkel middag på blusset for første gang. Vi sov ganske godt igjennom natten. Dagen etterpå våknet vi ganske tidlig, og vi hadde planer om å spise frokost utenfor teltet. Det skulle bli fantastisk.

I stedet var det rundt en milliard knott på plass for å gjøre livet irriterende, eller det vil si – uholdbart. Resultatet ble frokost i teltet, rask nedrigging og fokus på å komme oss til bilen. Vi var hjemme på hytta klokka 08.30.

Teltplasser med enkel adkomst

Den enkleste teltturen kan legges til hagen, men det kan være greit å komme seg så langt vekk at det ikke bare er å rusle inn i huset midt på natta.

Vi har også slått opp teltet midt i stua, det er ingen regel om at telt må slås opp ute. Fyring med primus innendørs bør unngås.

20180520_132451419_iOS
Her er vi på rundtur i Østfold og Vestfold. Vi bor på en campingplass ved Verdens Enda på Tjøme, og som dere ser har vi med oss begge Helsport teltene våre.

Hvis du ikke er kjent med teltplassen dere skal til på forhånd, finnes det mange tips på nettet til egnede steder. Det viktigste er at det er mulig å finne et flatt område som egner seg til å slå opp telt, og helst at det er tilgang på vann i nærheten. Husk at det ikke er lov å sette opp telt i nærheten av bebyggelse, det må være minst 150 meter unna nærmeste bygg. I prinsippet kan vi i Norge sette opp telt hvor som helst, bare vi følger denne regelen, men det er høflig å spørre den som eier tomta dere har tenkt å telte på. Denne regelen gjelder også DNT hytter.

Vi har funnet noen teltplasser som er lett tilgjengelige i nærheten av Lørenskog:

  • Myrdammen i Enebakk. Dette er et flott sted med bålplass. Bilen kan kjøres nesten helt frem, det betyr at det ikke er noen begrensninger på hvor mye utstyr dere kan ta med.
  • Mønevann ved Losby. Mønevann er et fint sted, akkurat som Myrdammen. Utfordringen her er alle Canadagjessene som bærsjer overalt. Vi har ikke sovet her på høsten, vinteren eller tidlig vår – men det er nok perfekt. 1,5 kilometer å gå fra parkeringen på Losby.
  • Øyungen i Maridalen. 2 kilometer å gå fra parkeringen på Skar. Denne turen testet vi et tips vi hadde lest om å ta med trillebår på tur. Konklusjonen ble at det ikke var så praktisk, spesielt ikke når det var 2 kilometer med oppoverbakke til dit vi skulle telte. Teltplassen er ypperlig, og kan anbefales til de som ønsker å teste ut teltlivet i Oslo.
  • Campingplasser, selvfølgelig.

Utstyr

Det er temmelig mye utstyr man kan ha bruk for, og her skal vi ta for oss det mest åpenbare.

Telt

Det er ikke nødvendig med verdens mest fancy telt hvis dere skal sove ute på sommerhalvåret i fint vær. Vår beste tips er å sjekke med familie og venner om det er mulig å låne utstyr, før dere starter å kjøpe inn alt man trenger for å dra på tur med telt. FINN.no har mye brukt, det er mange som har kjøpt telt som ikke bruker de.

img_4396
Her sover vi i telt på vinteren i Trysil. Denne skytebanen egnet seg fint, og vi var kun et par kilometer unna hytta vår.

Vi har to telt, ett for fem personer og ett for fire. Skal du kjøpe nytt eller pent brukt telt, og det skal brukes hele året er det greit å sjekke spesielt volumet (hvor mye plass det tar når det er pakket sammen) og vekta. Vi har Helsport telt og de er enten kjøpt på deres outlet på nett eller på XXL. Dra gjerne til en stor butikk som har telt slått opp, se hvordan glidelåser er og luftingen i teltet fungerer. En voksen person puster ut ca. 0,5 liter vann i løpet av natta, og er det dårlig lufting blir alt klamt.

Hvis dere er 4 personer, kan det være greit å kjøpe et telt med plass til 5. Ungene vokser, og det tar mer plass enn man tror når det kjøpes inn oppblåsbare liggeunderlag til alle sammen.

Når alle 5 i vår familie drar på tur og har mulighet, sover Solvor og jeg i 4-mannsteltet og barna ligger i 5-mannsteltet. Da har vi godt med plass alle sammen. På vinteren sover vi alle sammen i 5-mannsteltet, da er det viktigere å sove sammen og kunne teltet blir varmere.

Kuldegrop

Skal dere sove i telt på vinteren og det er snø, er det svært viktig å grave kuldegrop. Denne graves ved inngangen i teltet (hvis dere har tunneltelt), og hensikten med denne er å benytte prinsippet om at varm luft stiger opp. Kuldegropen vil da samle opp kald luft, og den varmere luften vil holde seg inne i teltet. Forskjellen på et telt med eller uten kuldegrop er svært stor, og jeg har opplevd å fryse forferdelig hvis vi har droppet å grave dette.

Bruk snøen

Skal dere sove ute på vinteren, er det viktig å ta med spade. Bruk snøen og isoler teltet ved å spa snø på teltduken rundt hele. Har du kjøpt et skikkelig telt, har de fleste helårstelt egen duk som er ment for å kaste snø på. Med litt veiledning er dette en fin oppgave for barna.

Barna våre har også fått en fast oppgave å grave toalett. Det er viktig at alle går og gjør fra seg på samme sted, av åpenbare grunner. Når dere drar, skuffer dere snø over området som er brukt, og da slipper andre som kommer etter dere å plages over dette.

Hvis dere må smelte snø til drikkevann, er det viktig å vite at ingen har tisset i det området. Bli enige om hvor snø til drikkevann skal hentes, og dette området er det heller ikke lov å leke i. Er det nysnø, ser dere lett hvor folk har gått eller ikke. Har det ikke snødd på en stund er det vanskeligere å se slikt.

Sovepose og liggeunderlag

Sjekk at soveposen funker i forhold til den temperaturen som værmeldingen melder som kaldeste i løpet av natten. Alle soveposer skal merkes med “komfort temperatur”. Blir det kaldere enn det, så kommer barnet til å fryse. Ingen god ide hvis du vil ha med poden på telttur igjen.

1-2
Her er vi på vei inn til Rondvassbu i 2017, vi skulle ikke sove i telt, men som dere kan se er det mye utstyr som skal pakkes i sekken. Sekken jeg hadde den gangen har senere blitt byttet ut i en som er litt mindre.

Et veldig bra tips vi leste for noen år siden er å bruke dobbelt sovepose til barna. Bruk en barnesovepose innerst, den trenger ikke være veldig varm. Så legger du barna i en voksen sovepose utenpå. Blir den ytterste posen for lang, kan du knyte et tau eller en stropp nedenfor enden av barnesoveposen. Da trenger ikke barnet å skli ned i den lange posen, og det er mindre luft som skal varmes opp. Dette er også et bra sted å oppbevare klær som dere ikke bruker mens dere sover. Vi gjør det på denne måten fremdeles, de minste barna våre er 9 år.

Barnet skal ikke ha på seg mye klær i soveposen. Poenget med en sovepose er at den selvfølgelig fungerer som isolasjon mot den kalde luften i teltet, og det er luften i soveposen som skal varmes av kroppsvarmen. Våre barn sover kun i ullundertøy, alt av fleecegensere og -bukser brukes som pute. En lue på hodet funker bra, og sover barna urolig kan det være en ide med en balaklava.

Hvis dere har våte klær, spesielt sokker – så stappes disse inn under armhulene når dere sover. Det virker litt rart kanskje, men det gjør at sokkene tørker i løpet av natten. Det anbefales alltid å ha med et ekstra sett med ullsokker på tur.

Ha alltid med tynne liggeunderlag. De koster ca 100,- på alle sportsbutikker og alle må ha en slik. Vi anbefaler også å ta med oppblåsbare liggeunderlag. Her er det stort spenn i pris og komfort. Start med den rimelige sorten og finn ut om det holder til deres bruk. Denne type utstyr er det sjelden salg på, jeg fulgte med på Outnorth og Fjellsport.no i flere måneder frem til det plutselig var en kampanje.

Annet utstyr

Skal dere bære med alt utstyret som behøves for å sove i telt, så er det viktig at alle har sekker som fungerer godt. Barna våre har måttet gå med sekk siden de startet på skolen, og vi pleier å la de bære sine egne klær, samt at vi fester et tynt liggeunderlag på deres sekker. Det veier ingenting, men tar mye plass.

20190929_165047215_iOS
Solvor koker opp vann til å lage turmat. Kanskje ikke verdens mest spennende middag, men det fungerer bra på tur. Mange kalorier og liten vekt.

Primus, gass, kjeler, plasttallerkener, bestikk og stekeutstyr må dere ha hvis det skal lages mat. Vi pleier å lage maten hjemme hvis det går, og så varmer vi den opp når vi har fått slått opp teltet. Vi har et sett med med 2 kjeler og en stekepanne som kan pakkes enkelt sammen. De veier ikke så mye, noe som er viktig med større ting som dette. Vi har prøvd litt forskjellige bestikk, og ting som kan legges sammen har vi erfart at funker dårlig. Nå har vi med oss en blanding av vanlig bestikk og ting som er ment spesielt for tur.

Klær og vanntette poser å ha disse i er veldig viktig. Husk at værmeldingen ikke er til å stole på, så det er nødvendig å ha med seg klær i tilfelle været endrer seg.

Mat

Det er svært mye som kan lages på primus, ofte er det enkle det beste. Vi har laget mye “avansert” mat ute i naturen. Det viktigste å tenke på når du planlegger hva dere skal spise ute, er at de fleste har kun med seg en (1) primus. Da kan det være greit å ha laget deler av maten hjemme, og heller varme opp dette i etapper.

Bloggen utepaaturmedprimus.com kan gi deg gode tips til mat som kan lages ute.

Pakkelister

Vi bruker pakkelister i OneNote, og dette tipset er svært relevant. Det er de samme tingene dere skal ha med på tur, og selv om det oppleves som dere har kontroll når dere pakker, er det svært lett å glemme noe. Å stå ute i skogen uten øks hvis du trenger det, kan bli traumatisk for alle som er på tur.

Linker

Barn på tur

Pakkelister

Les om turen vår til Rondvassbu i Rondane i høstferien 2019: Rondslottet

https://utepaaturmedprimus.com/

https://www.tursostre.no/2016/09/02/10-tips-til-telttur-med-spedbarn/

Tjøme og Nøtterøy

Topptur med telt på Gaustatoppen

Bud og Molde

Påske week-end i Hemsedal

Ørsjøen i Trysil: Nyttårsfeiring

Kan vi sove i telt?

Ekspedisjon: Puttegga

Ekspedisjon Trysilfjellet

Romjulsekspedisjon

Tre små, to store og en trillebår

 

One Reply to “Barn i telt”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.