Dette blogginnlegget er fra vår 4 uker lange sommerferie i Norge og Sverige.
Vi dro fra Åre til Trondheim, med en overnatting på DNT hytta Ferslia. Ferslia var en flott hytte i skogene nord for Meråker i Nord-Trøndelag. Været var grått, og hytta var omringet av mygg og knott. Den ligger rett ved veien, og er et rimelig og bra alternativ til overnatting.

Vi sjekket ikke ut turmuligheter i området, da planen var å komme oss til Trondheim for å feire Nelly sin 14 års dag. I Trondheim så vi Nidarosdomen fra utsiden og vandret i Trondheims gater. Vi spiste lunsj på Super Hero Burger, som er Trondheims beste burgere. Til slutt dro vi på Vitensenteret, som var like spennende for voksne som barn og ungdom. Et deilig avbrekk etter 3 dager med sykling i Åre.

Etter noen timer i Trondheim dro vi til min onkels hytte på Kongensvoll i Sør-Trøndelag (i nærheten av Hitra) og var der i noen dager, og satte deretter kursen videre mot Molde.
Bud
En kollega hadde gitt oss tips om stedet Bud, som ligger idyllisk til i havgapet fire mil fra Molde. Campingplassen Pluscamp Bud var stedet vi valgte å bo, og det var med spenning vi satte opp begge teltene våre for første gang.

Fra tidligere har vi et Helsport Svalbard 5 Camp, men det blir ganske trangt med fem personer. Erfaringen er at det er deilig å ligge tett på vinteren, men Solvor og jeg har snakket om at det kunne være en ide å ha et lettere telt som er mindre. Vi hadde sjekket resten av teltene til Helsport og var på utkikk etter et Helsport Fjellheimen Superlight 4 Camp. Gleden var stor da XXL hadde 25% rabatt på alt, og vi kunne få teltet rimeligere enn vanlig. Det veier litt over 2 kg inkludert stenger og plugger, og teltduken er tynn og superlett.

Da vi kom til Bud var det meldt lett regnvær i løpet av natten, fristelsen var stor til å leie en campinghytte, men vi bestemte oss for å holde oss til den opprinnelige planen. Alle la seg til å sove i den lyse sommernatten, og etter hvert kom regndryppene mot teltduken. Vi hadde funnet en flat gressplen å sette opp teltet på, og vi sov relativt godt igjennom natten.

Pluscamp Bud har gode fasiliteter, og de ønsker at faste gjester har plasser lengre vekk fra sjøen, slik at de som er tilreisende får de beste plassene. Dette er et godt prinsipp som vi forstår avviker fra en del andre campingsplasser. Det er fine gressplener å sette opp telt også.
Stisykling i Molde
Jeg hadde overfanatiske forventninger til stisykling i Moldemarka, og vi dro avgårde fra Bud. MTBmap ga ingen klare anbefalinger rundt hvor vi burde sykle, og jeg hadde lest en gammel artikkel om at stier var bygget som skulle starte ved Varden. Dro dermed opp til Varden, men fant ingen stier som startet der. Mulig de finnes, men vi fant de ikke. De lignet ikke på det som vi forbinder med stisyklingsstier.

Derfor starter vi på en knotete fjellsti, og stemningen var temmelig dårlig. Etter hvert fant vi en bedre sti som gikk nedover mot Storli, men det var bløtt i terrenget. Nelly (14) og jeg fortsatte ned Storli stien mot sentrum mens Solvor, Sina og Oline syklet opp til bilen igjen.

Storli stien er trang, og vi sammenlignet selvfølgelig de med stiene som er bygget i Åre. Mulig det er sterkt urettferdig, men det har blitt vår nye referanse på stisykling. Stien starter med klopper, og etter noen hundre meter kommer et “kloppe hopp” som vi hverken hadde fart eller lyst til å hoppe på i det våte og sleipe været. Jeg synes det er merkelig å bygge et hopp uten en alternativ rute, noe som jeg tolker dit at denne stien er bygget av lokale ressurser som kanskje ikke ønsker å tilrettelegge for alle.
Jeg vil gi stien terningkast 3, den er sikkert bedre når det ikke har regnet – og vi kommer til å gjøre mer undersøkelser før vi stisykler i Molde marka igjen.
Sjurvarden
Sjurvarden ligger et par mil unna Bud, og er et fjell som det både går an å stisykle og vandre. Etter den negative opplevelsen av Molde marka var strategien at vi kunne gå opp fjellet og at Nelly og jeg kunne sykle den hvis vi følte for det dagen etter.

Fjellet er tilgjengelig fra to sider, og skal du stisykle må du velge den andre ruten enn det vi gjorde.
Vi startet ved Rødalen ved Farstad, og det er temmelig bratt stigning igjennom krattskog, og deretter på en sjarmerende fjellsti. Med den mengden regn som dette området kan få, er det veldig frodig. Himmelen var blå, og stien var temmelig tørr selv om det hadde regnet dagen før.

Etter det bratte terrenget, flater det litt mer ut, og så blir det litt brattere igjen før man kommer til toppen. Fra toppen er det utsikt til området opp mot Kristiansund og store deler av Molde, Møre og Romsdal. Helt fantastisk!

Dette er en flott tur, og jeg anbefaler den for småbarnsfamilier.
Kyststien rundt Bud
Etter turen vår til Sjurvarden, testet vi ut kyststien rundt Bud. Dette er en godt tilrettelagt sti av grus, og hele runden er 4 km. Vi tok syklene, og dette var en fin måte å se det flotte tettstedet Bud og området rundt. Møtte på folk som vandret og løp, og du burde ta hele eller deler av denne runden hvis du er i Bud. Grønn vanskelighetsgrad, og mange steder man kan stoppe og se seg rundt.

Som en del av denne kyststien, eller som en egen aktivitet, er det også mulighet for å gå opp på Gulberget ved Bud, som er en kort topptur med grønn vanskelighetsgrad. Vi testet ikke ut det, men kan se for oss at det er god utsikt derfra, selv om det ikke er så høyt.
Bud har også gode fiskemuligheter, og det er mulig å leie båt på campingsplassen.
One Reply to “Bud og Molde”