Oppdal: Nonshøa i Skaret

Vi hadde feiret jul i Hemsedal, dratt videre til Sjusjøen og deretter til Oppdal. Da vi leide hytta i nærheten av Oppdal, var værmeldingen svært interessant. På daværende tidspunkt så det ut til at det ville være minusgrader og svært store nedbørmengder.  Med andre ord; veldig mye snø! Dagene gikk og minusgradene gikk over til plussgrader, og nedbøren ville komme som regn i stedet.

Vi var ikke så klare for en topptur til i varmegrader og delvis snø og regn. Men været slo om i løpet av natten, og gradestokken gikk over til kuldegrader. Snøen lavet ned i løpet av natten, og det blåste friskt mellom hyttene. Varsom.no meldte om skredfare 3, og vi ønsket å finne en enkel topp som det er svært lav risiko for skred. Dermed falt valget på Nonshøa i Skaret.

Nonshøa i Skaret

Det finnes to Nonshøa i Oppdal, den som vi gikk i Skaret, og en annen i Storlidalen. Turen vi gikk er kun 290 høydemeter og tar ikke lang tid, den andre er mye mer krevende.

20191231_110642011_iOS
Vi graver plass til bilen. Nonshøa er toppen som ligger rett bak.

Vi kjørte inn i Skardalen, og målet var parkeringsplassen i Skaret. Den var ikke måkt, så vi måtte parkere noen hundre meter lengre ned. Solvor og jeg tok ut spadene og måkte plass til bilen. Fem minutter senere var det gjort, snøen var fluffy og lett. Det lovet bra.

Vi gikk oppover og terrenget er relativt slakt i de fleste områdene, men litt lengre opp var det noen litt brattere partier. Snøen hadde fokket opp i skavler og det var svært varierende snødybde.

20191231_114549471_iOS
Solvor leder an opp mot toppen.

Solvor og jeg byttet på å gå foran og ploge spor, og vi fikk fort opp varmen.

Toppen

Vi nærmet oss toppen etter en times tid, akkurat som vi hadde beregnet. Det var flere områder som var helt bare, og vi besluttet å ta av oss skiene 20-30 høydemeter under toppen. Tok av feller og gjorde oss klare til nedkjøringen, så tok vi beina fatt og gikk videre opp mot toppen. Vinden ulte rundt ørene og rev i klærne, vi bøyde oss fremover og gikk sikksakk mellom de bare partiene opp mot toppen.

20191231_124340632_iOS
Kraftig vind på toppen.

På toppen tok vi noen bilder og hutret mens vi så utover Trollheimen. Solen glimtet frem i horisonten og det føltes godt å komme seg opp på nok en topp.

Nedkjøringen

Det var flatt lys, varierende snødybde, og vi besluttet å ta samme ruten ned som vi hadde gått opp. Jeg skulle gjerne skrevet at det var deilige puddersvinger nedover, men det var for lite snø og dårlig sikt.

20191231_130008648_iOS
Oline på vei ned.

Vi kom oss ned uten større vanskeligheter, og det føltes godt å ha kommet oss ut i været og tatt nok en topp denne ferien.

Oppsummering

Nonshøa er en flott topp på en dårlig dag, eller når skredvarselet er på nivå 3 eller 4. Toppen er også utmerket for nybegynnere eller de som ønsker å ta med barn på en enkel tur.

Toppen er beskrevet i boka “Trygge toppturer” på side 192.

Linker

Beskrivelse av turen på www.outtt.com

Varsom.no – Trollheimen

Oppdal: Storbekkhøa

Oppdal: Storhornet

På denne siden finner du andre tips til toppturer i Oppdal området: https://www.visitnorway.no/reisemal/trondelag/oppdal/vinter-i-oppdal/topptur-i-oppdal/

Sunndalen: Fløtatind

One Reply to “Oppdal: Nonshøa i Skaret”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.