Tjøme og Nøtterøy

Vi hadde allerede vært på ekspedisjon to dager, der vi startet med flotte stier i Kalnesskogen i Sarpsborg og et deilig gjensyn med stier i Fredrikstad. Vårt mantra er å holde oss i bevegelse, og på den måten få undersøkt flere steder. Nå var det på tide å komme oss fra Østfold til Vestfold, og vi tok fergen fra Moss til Horten.

20180520_132451419_iOS
Det grønne teltet er et Helsport Svalbard 5 Camp, som vi bruker når alle skal på tur på vinteren. Det blå teltet er et Helsport Fjellheimen Superlight 4 Camp telt, som er som navnet tilsier svært lett og kan tas i sekken hvis man skal på tur.

Deretter kjørte vi til en campingplass på Verdens Ende og satte opp teltene våre. For maksimal komfort kjører vi to Helsport telt, da får alle god plass.

Tjøme

Været var fantastisk, og det ville vise seg i etterkant at dette var starten på en mange uker lang periode med fantastiske værforhold.

Vi kjørte til sentrum i Tjøme og startet turen vår derfra. På MTPmap.no så vi en rekke flytstier, og jeg planla en rute som gikk ut mot nordenden av Tjøme som heter Vindåsen. Der ligger det en restaurant som vi planla å ta lunsj på.

IMG_2851
Nelly (14) i full fres opp et litt teknisk parti på Tjøme

Det var for det meste blå flytstier, og helt fantastiske forhold. Stiene var tørre og passet veldig godt til Sina og Oline (7 år) på sine Rocky Mountain Vertex 20 sykler. I dette området finnes det en svært entusiastisk sykkelbutikk som heter Flytsti, som også selger de samme syklene som vi kjøpte på vpg.no. Flytsti tilbyr også guiding, noe vi ikke benyttet oss av denne gangen – men vi kommer til å teste ut dette neste gang vi kommer nedover.

IMG_2866
Sina (7) øker farten i nedkjøringene på Tjøme og får skikkelig flyt. Det er viktig med gode dempere og bremser, noe hennes Rocky Mountain sykkel har.

Hvis du gransker MTPmap sitt kart over Tjøme finner du en rød flytsti (rød med gul farge rundt). Denne testet Solvor og Nelly ut, og de hadde en herlig opplevelse. Vi kom etterhvert til Vindåsen og fant ut at restauranten ikke var åpen, så da ble det pølser og is på marinaen i stedet.

Vi hadde planer om å sykle sti hele veien tilbake også, men både voksne og barn startet å bli slitne etter mange timer på tur. Det var fremdeles en dag til igjen med stisykling, så vi syklet på veien og sykkelstier store deler av turen tilbake til bilen.

Tjøme er et turiststed, så her er butikkene åpne hver dag. Vi handlet til middag og kjøpte thaimat hos et hyggelig par som selger ut av en campingvogn med topp utstyrt kjøkken.

Nøtterøy

Etter en temmelig varm natt i teltet, var det på tide å få ned teltene og pakke seg inn i bilene. Vi hadde planlagt å sykle på Nøtterøy, som er et sted det vrimler med stier.

IMG_2901
Det er nesten like mye utstyr som er med på denne 4 dagers turen som når vi skal på 3 ukers ferie til alpene i sommer. Vi har bra rutiner på pakking og vet hvor ting skal være, bare vi husker å legge det tilbake på riktig sted.

Her er ikke MTBmap til hjelp i det hele tatt, så vi brukte Trailguide.net som var full av gode forslag. Vi hadde syklet 3 dager allerede, og kjente at kroppene og ikke minst hodene startet å bli slitne. Planen ble derfor å sykle en grønn rute som heter “Introsti for stisykling”, noe som viste seg å være et klokt valg denne dagen.

IMG_2909
Her er vi egentlig skikkelig på bærtur, for det går ingen sti her – så vi måtte snu. Men det ble jo et fint bilde. Været var herlig og vi hadde god tid, så det var ikke noe problem med litt feil navigering.

Det er alltid en utfordring med sykling på stier i ukjent terreng, men heldigvis var det ikke noe problem med en og annen feil navigering. Været var fantastisk, så ingen klaget de få gangene dette skjedde. På en måte er bidrar også disse feilene til at vi blir bedre kjent i området. Vi er ikke like optimistiske hvis det regner.

IMG_2938
Oline (7) leder an igjennom eventyrlig skog på slutten av turen

Vi kom oss tilbake til bilen, og alle var enige om at Nøtterøy og Tjøme er et sted vi skal komme tilbake til. Stiene er veldig bra, terrenget er kupert og tilbyr både fine klatringer med tekniske utfordringer og flyt nedover for alle aldre. Det er ikke så mange steder det er mulig for oss at alle har en svært god opplevelse. De minste sykler først og utfordres på sitt nivå, mens vi som er eldre og har større sykler holder igjen og sykler på til vi tar de minste igjen.

One Reply to “Tjøme og Nøtterøy”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.