Podcast Episode 5: Stisykling

Stisykling er en av de aktivitetene vi helt klart elsker å drive med. Solvor og jeg hadde vår første ordentlige stisyklingstur rett etter vi hadde blitt sammen for 12 år siden. Da dro vi til Skeikampen, som har noe av den beste stisyklingen i Norge. Vi fikk nok ikke full uttelling for den turen, men det dannet grunnlaget for at vi skulle bli helt hekta senere.

https://www.fftv.no/stipatruljen-s1e3-skeikampen (sjekk ut videoen på denne siden)

Etter det har vi syklet ganske mye, og denne episoden kommer med vi med tips til deg som ønsker å sjekke ut stisykling, eller som allerede har kommet litt i gang.

Her er Nelly (16 år) på stisykling i Nissedal. Et av de beste stedene å sykle i landet vårt. Legg inn et besøk på Canvas Telemark når du er i nærheten.

Utstyr

Alle må ha en sykkel, men det koster mye hvis hele familien skal få de mest fancy syklene, og det er ikke sikkert det blir noen suksess. Du kan sannsynligvis sykle med den sykkelen du har, og det er en fordel å ha demper på gaffelen foran, sykkelbukse med padding i rumpa og du ha hjelm.

20″ stisykkel til barn

Rocky Mountain Reaper 24

Punktering og røket kjede

Mye kan skje mens du sykler ute i naturen, og vi kan garantere deg at det blir punkteringer. Da må du ha med lappesaker eller helst en slange som du kan bytte til. Pass på å ha med slanger til alle familiemedlemmene, litt dumt hvis minstemann punkterer og gleden over å stisykle blir myrdet fordi du ikke har en 20″ slange i sekken.

Skal du skifte slange, må du i det minste ha dekkspaker (spesielle plastpinner) og pumpe. Husk også at det er forskjell på ventilene, det finnes bilventil og racingventil. Kjøp gjerne en pumpe som funger på begge alternativene.

Kjede som ryker

Sykler du frem og tilbake til jobben eller ned på butikken, er det lite sannsynlig at kjedet ditt ryker. Tråkker du rundt i marka med myr opp til leggene, så kan vi nesten garantere at det skjer når det passer minst.

Tell opp hvor mange gir (tannhjul) du har på bakhjulet, løp til nærmeste sykkelbutikk og kjøp kjedekutter (dette er et verktøy) og deler til å kunne skjøte når uhellet er ute. Se på denne videoen før du drar på tur.

Snorre viser i denne videoen hvordan man fikser et røket kjede

Husk at det samme gjelder alle familiemedlemmer når det kommer til kjedelås, husk å ha med alle alternativene dere trenger ut i skogen.

Første turen

Vi anbefaler ikke å ta med familien på avansert stisykling første gangen. Ta gjerne en prøvetur før dere drar avgårde til Trysil eller en lignende destinasjon, bare for å sjekke at utstyret holder mål, og at alle skjønner tegningen.

Vi bruker som regel MTBmap.no, der kan du sjekke om det finnes noen enkle turer dere kan teste i nærmiljøet rundt der du bor. Prøv en grønn sti (selv om denne kan være veldig enkel), eller gjerne en blå med gul fremheving.

Ser det slik ut rundt der du bor, er du så heldig å bo i et området med svært god stisykling. Legg merke til alle stiene som har gul markering, det betyr at de gir god flyt. God flyt er som å skli igjennom skogen med null bekymringer og alt er perfekt. Bildet er tatt fra Nissedal i Telemark, som er ett av de beste stedene å sykle i Norge.

Stisykling i Nissedal

Plukk ut en ganske kort tur, alle blir mye mer slitne av å sykle på sti, til og med menn i 45-årsalderen som har syklet mye på landevei.

Ta det gradvis, og vær smart – det vil si at du må gi deg i tide.

Podcast Episode 2: På tur med barn

Stisykkel

Finner du ut at dette er noe av det morsomste du har opplevd, så kan det være greit å starte prosessen med å finne stisykler til alle i familien. Hvis du da starter med å kjøpe brukt, så vil økonomien også kunne klare seg greit.

Sjekk hvilken størrelse sykkel du trenger. Er du mann og veier 90 kilo og er 187 centimeter lang, trenger du sannsynligvis en L eller XL ramme. Produsentene har tabeller så du finner den sykkelen som passer til deg. Ikke kjøp en sykkel som er for stor eller liten, da får du mindre ut av investeringen.

Nå er det populært med både 29″ og 27,5″ dekk – og jeg vil påstå at det ikke har så mye å si hva du velger. Hvis du liker en utfordring kan du stille et åpent spørsmål på “Sykkelprat” på Facebook om at du vurderer å kjøpe brukt stisykkel, og ende opp mer forvirret enn noen gang, og med tilbud om å kjøpe sykler av minst 20 stykker som er ute etter å selge sin. Mye info finner du ved litt enkel Googling, lag noen egne notater og du vil etterhvert skjønne mer og mer.

Husk at det finnes sykler for menn og kvinner, og er du smart kjøper du en sykkel som passer kjæresten som passer på første forsøk. Velg helst en damemodell, da den er tilpasset hvordan kroppen til kvinner er satt sammen.

Sina (9 år) sykler på Bysetermåsen utenfor Oslo, et fantastisk område å ta med hele familen

De fleste velger en stisykkel som er heldempet, det vil si dempere på gaffelen foran, og på rammen. Det er forskjell på en downhill sykkel og en som er egnet til stisykling. Førstnevnte er veldig grov i oppbyggingen og veier mye mer. Litt kjipt i oppoverbakkene. Les tester til du blir våt i øyet, og gjør som meg – følg magefølelsen. Funker det ikke, så legger du sykkelen ut til salg igjen på FINN.no, og så har du blitt litt klokere og sannsynligvis finner du noe som passer bedre på andre forsøk.

Det er syke prisforskjeller på bremser, dempere, gir og alt det andre som finnes på sykkelen. Du trenger ikke det dyreste stæsjet, men står valget mellom en sykkel som har litt dyrere deler, så velger du gjerne den.

På nyere stisykler vil du se girsystemer som f.eks heter 1/12 – hvis du ser nøye på disse så er tannhjulet mindre foran. Det er bra så du slipper å dunke giret foran ned i steiner når du er ute og sykler. 12-tallet betyr at det er tolv tannhjul bak, og et større spenn i de forskjellige girene du kan bruke. Dette koster litt mer enn et eldre girsystem som vi har (2 gir foran og 10 bak), og jeg vil anbefale å velge en sykkel med 1/12 gir hvis budsjettet har rom for det. Ingen krise å kjøpe et eldre system, de er som regel rimeligere å bytte ut slitedeler på. Uansett så kan du oppgradere til mer fancy greier senere, eller velge dette på din neste sykkel.

Solvor har god fart nedover Røverkollen i Oslo

En annen ting som kan være greit, er å velge en sykkel med heve/senke pinne. Det betyr at du kan senke setet når du skal sykle bratt nedover.

https://www.terrengsykkel.no/stisykling/terrengskolen/utforsykling-for-nybegynnere. Terrengskolen til Terrengsykken gir deg en haug med gode tips så du kommer igang som stisyklist. Lag popcorn og tving familien til å se det sammen, så legger du et godt utgangspunkt for flotte turer i fremtiden.

Hvor er det bra å sykle?

Sannsynligvis er det best å sykle et sted i nærheten av der du bor. Grunnlaget bak denne påstanden er rett og slett at det blir ikke mye sykling på deg hvis du ikke kan komme deg til stiene uten alt for mye pes. Det blir som å finne et treningssenter fire mil unna.

Men når du har funnet både velkjente og skjulte perler der du bor, så er det alltid moro å teste nye ting.

Denne sommeren er ihvertfall disse stedene på vår radar:

Oslo området

Oslo er omringet av svært gode sykkelmuligheter, vi har startet på en oppsummering som kan gi inspirasjon både i Akershus og Oslo

Oslo

Akershus

Nelly har røket kjedet og må skjøte det igjen. I dette tilfellet var det pent vær, men endel insekter gjorde at hun plutselig fikk opp farten.

Østfold

Vi har vært på tur til Sarpsborg og Fredrikstad området med svært godt hell tidligere. Her finnes det entusiaster som bygger stier, og det kan være en ide å hente inspirasjon fra deres lokale Facebook sider.

Stisykling i Fredrikstad

Sykling i Sarpsborg Kalnesskogen

Vestfold

Vestfold er bare en tur med ferge fra Østfold, og her finnes det mange flotte steder. Vi har testet ut Nøtterøy, og det er et område vi vil komme tilbake til.

Tjøme og Nøtterøy

Buskerud

Svært mange steder i Buskerud har fine stier og entusiaster som jobber for at tilstanden skal bli enda bedre.

Drammen er første stopp, og her finnes det mye forskjellig å velge mellom.

I sommerferien 2020 vil vi teste ut shuttle basert sykling i Nesbyen, det kommer vi til å skrive blogginnlegg om senere.

Kongsberg og Hemsedal satser også på utvikling av sine stier.

Buskerud

Hedmark

For familier som ikke har testet stisykling før, vil vi anbefale en tur til Trysil. Dette er det beste stedet for stisykling for hele familien på nåværende tidspunkt og har noe for alle.

Hedmark

Solvor koser seg i Red Mist i Gullia på en Haibike elsykkel. Vi sykler i Trysil

Oppland

Skeikampen har også svært bra stisykling, og siden det er 12 år siden vi var her sist, har det skjedd noe både med destinasjonen og med oss som syklister.

Det finnes sikkert andre steder å sykle i dette fylket, men her har ingen annen erfaring.

Sør-Trøndelag

Oppdal har mye sykling å tilby. Her kan det være veldig kupert, så sjekk ut beskrivelser før du setter avgårde.

Beste tips er å kjøpe boken “Stisykkelfører i Oppdal og Omegn”: https://www.vpg.no/dvd-b%C3%B8ker/187428/stisykkelf%C3%B8rer-for-oppdal-and-omegn. Da har du nok å finne på i noen uker.

Andre podcast episoder

Podcast episode 1: 19topper.blog

Podcast Episode 2: På tur med barn

Podcast Episode 3: Sove i telt

Podcast Episode 4: DNT

Følg oss gjerne på Instagram: https://www.instagram.com/19topper.blog/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.