Podcast Episode 6: Planlegging og gjennomføring av turer og aktiviteter

Denne podcast episoden er den siste i vår første serie. Vi hadde opprinnelig tenkt å snakke om toppturer på ski, men ble enige om at det temaet ikke er så aktuelt i slutten av Juni. Derfor valgte vi et tema som er mer aktuelt i forhold til sommerferien som står foran oss, og sannsynligvis er det mange som har noen utfordringer med å planlegge hvordan de skal gjennomføre sommerferien 2020.

I mangel på strøm og internett, kan barna lese en bok i lyset fra en lampe på en DNT hytte

Vi har sett på dette som en prosess, det vil si at du ofte starter med inspirasjon, deretter kommer planleggingen som er mer detaljert, og til slutt har vi gjennomføringen – som i stor grad handler om å bygge opp egne erfaringer og rutiner.

Motivasjon og inspirasjon

Inspirasjon er ikke noe som kommer automatisk. Vi mennesker har evnen til å styre våre egne tanker, og det betyr at inspirasjonen kan komme både innenfra (indre motivasjon) og fra kilder som påvirker oss (ytre motivasjon). Et eksempel på dette er at vi godt kan se fantastiske bilder fra Lofoten, men vakre fjell og lettkledde mennesker som smiler med hele kroppen. Det ser så flott ut at du ønsker å ta neste fly til Svolvær.

Men så synker realiteten inn, du føler at familien ikke er så vant til turer, knærne dine knirker litt og du har 15 kg mer å drasse på enn for 20 år siden.

Solvor med full oppakning
Solvor med typisk oppakning for telttur. Soveposer på toppen og teltet henger i stropper under. Blir fort tungt å gå med dette over tid i ulendt terreng

Det er derfor viktig å ha en realisme i hva du tenker at din flokk klarer å gjennomføre, eller hva du som ensom ulv virkelig ønsker å bruke tiden din på.

Start med å samle på informasjon om de tingene du ønsker å gjøre, for min del handler det ofte om å skrive ned stikkord og lister, som jeg senere går igjennom og bruker til å finne mer informasjon. Les mer om vår metodikk for å planlegge turer og aktiviteter i innlegget under:

Planlegging av ferie og turer

Når jeg kommer over informasjon, så kopierer jeg linker og tekst, eller tar bilder av artikler som jeg limer inn i Microsoft OneNote.

Her kan du se vår grove plan for årets sommerferie.

Vi tok en beslutning om å holde oss i Sør-Norge, det vil si sør for Trondheim. Kursen vår ble satt av at vi ønsker å gå på topptur til Folarskardnuten som er det høyeste punktet i Buskerud. Dette er en topptur vi hadde planlagt å ta på ski denne sesongen, men det ble noen endringer i planene. På vei til Haugastøl (som er der vi skal gå til Folarskardnuten) ligger Hallingdalen, der vi kommer til å sjekke ut stisykling, toppturer og forhåpentligvis badeplasser.

Deretter fortsetter vi turen over Hardangervidda og ned til Hardangerfjorden. Etter det har vi mulighet til å dra i en rekke retninger og gjøre det vi har mest lyst på.

I fanen “Norge”, har jeg samlet informasjon om ulike geografiske områder. Jeg har forsøkt å bruke de samme kategoriene som DNT har på sine hjemmesider, så det blir enklere å finne frem informasjon senere. Da vet jeg også hva jeg skal søke på for å finne DNT hytter og tur anbefalinger på ut.no.

Her er vi inne på en litt mer detaljert del av OneNote. Jeg har for det meste limt inn linker til informasjonen, og markert noen av de tingene som er spesielt interessant med fargekoder.

Siden jeg nå har en grov plan, blir det også enklere å følge med på spesifikke innlegg på Instagram, grupper på Facebook og lignende. Ser jeg en topp som vi kunne tenke oss å gå, så lager jeg et kort notat om dette slik at jeg kan sjekke det nærmere senere. Det samme gjør jeg med topper som jeg ser er for luftige, slik at jeg slipper å bruke tid på dette senere.

Kilder vi bruker

http://www.ut.no

http://www.globetrotterelisa.com/

https://turjenter.no/

http://www.fjellivettet.com/

Hvor skal vi?

Geografi er vanskelig, for selv om Norge ikke er så stort er det lett å forveksle de geografiske områdene. Jeg fant ut i vår planlegging at en av turene jeg trodde lå i nærheten av Hardangerfjorden i virkeligheten var en 2,5 times kjøretur nordover. Da lærte jeg litt mer om hvor ting ligger i forhold til hverandre, men samtidig måtte jeg flytte på dette i grovplanen vår.

Bruk gjerne Google Maps for å sjekke ut kjøreruter, og finn ut hvor det er ladestasjoner hvis du skal bruke elbil. Skriv alt ned i notatene, så slipper du å finne informasjonen på nytt når det haster. Eller la kartleseren ta det ansvaret.

Legg inn de destinasjonene dere har tenkt å besøke i Google Maps, så får du en ide om reiseruta. Eksperimenter med å legge inn stopp underveis, eller sjekk hvor lang det er å dra til de neste destinasjonene.

Sommerferie med Audi e-tron

Linken over gir deg informasjon om hva du trenger å finne ut av for å få en fin ferie med elbil. I tillegg har vi endel tips til hvordan du kan pakke bilen for en lang sommerferie med mye utstyr.

Hvor skal vi bo?

Når du har funnet ut hvor dere skal, så er det på tide å sjekke ut muligheter rundt overnatting. Vi kommer til å ha med oss telt, men vi vet samtidig at det kan være en utfordring å finne teltplasser i områder vi aldri har vært tidligere. En annen ting er at det er hyggeligere å sove i telt når været er bra, men du blir fort nødt til å trekke inn i teltet hvis det blåser mye eller regner.

Podcast Episode 3: Sove i telt

Barn i telt

Det blir kanskje ikke så mye snø i sommer, men å sove i telt når himmelen er blå er noe av det fineste vi vet.

DNT hytter

Vi elsker også å bo på DNT hytter. Denne sommeren er man nødt til å forhåndsbestille, så det gjelder å planlegge litt. Jeg har gjort en sjekk på de hyttene vi har som opsjoner nå, og det er for det meste ledige rom som kan bookes. Siden vår strategi i år er å ikke forhåndsbooke, så får vi se hvor bra det vil være i praksis. I verste fall må vi kjøre videre.

Forenklet huskeliste for å finne og booke DNT hytter:

 • Finn informasjonen om hyttene på www.ut.no, se spesielt etter;
  • Er hytten ubetjent, selvbetjent eller betjent?
  • Hvordan kommer man seg dit (les om sommerruten), sjekk samtidig på kart så du har en formening om hvor krevende turen er
  • Må man ha spesialnøkkel, og hvor må man eventuelt hente den?
 • Book plass og betal

Podcast Episode 4: DNT

Vil du oppleve en annerledes DNT hytte, så kan vi anbefale å ta turen til Runde Fyr. Vi så ikke en eneste Lundefugl på grunn av været, men kunne høre dem

Runde Fyr

Andre overnattingsmuligheter

Er det noen du kjenner som har hytte i et av områdene dere skal? Har du hytte selv, kan det være en ide å spørre om dere skal byttelåne. Husk at det ikke alltid er en god ide å overnatte på en familiehytte der flere generasjoner møtes denne sommeren, det kan fort bli litt trangt for alle.

Hoteller og campingplasser finner du informasjon om ved å søke på nettet.

Hva kan vi gjøre der vi bor?

Har du gjort et godt forarbeid, så vet du allerede endel om nærområdet du skal til. Skal du finne badeplasser og litt mer “hemmelige” turer som ikke de kommersielle nettsidene driver reklame for, så kan det være en ide å bruke blogger som vår, spørre folk du kjenner som bor i nærheten, eller rett og slett slenge ut et spørsmål om hva lokalbefolkningen gjør på fritiden på en av de mange gruppene som finnes på Facebook. Vær oppmerksom på lokale troll! ;D

Hva trenger vi å ha med oss?

Pakkelister er viktig, for du ønsker ikke å glemme noe.

Pakkelister

Vi pakker svært lett når det gjelder klær til hver enkelt. Normalt sett får alle med seg:

 • Truser eller underbukser
 • BH / Sports BH
 • Topper eller t-skjorter
 • Bukser
 • Gensere (hettegensere er vår favoritt)
 • Shorts
 • Sokker (korte / lange)
 • Kjoler (noen få)
 • Sykkelklær
  • Sykkelbukse med padding (det antallet hver enkelt trenger eller har tilgjengelig)
  • Overdeler (kort/lang)
  • Sykkelshorts (vi driver med stisykling)
  • Regntøy til sykling
 • Fleecegenser
 • Turbukse
 • 3/4 bukse i boblestoff eller fleecebukse
 • Badetøy
 • Vindtett og vanntett jakke
 • Regnbukse
 • Badetøy
 • Superundertøy i ull (over- og underdel)
 • Ullsokker
 • Lue
 • Buff
 • Hansker og votter
 • Pysj bukse
 • Joggesko
 • “Vanlige sko”
 • Sandaler
 • Turstøvler (høy og lav)

Med denne listen er du klar for det meste av vær. Vi har alltid med vaskemiddel for å skylle opp klær, samt tørkesnor og klesklyper.

Vi har også med oss en eller flere plastbokser med:

 • Kjøkkenting, som f.eks krydder, vin opptrekker, kniv og knivsliper, olje, skjæreplate og andre basisvarer
 • Sykkelutstyr. Ekstra bremseklosser, smøremidler, sammenleggbar bøtte, vaskesaker, ekstra kassetter, bremseskiver, ekstra kjeder og en rekke verktøy

I egne bager pakker vi følgende:

 • Sengetøy
 • Sykkelutstyr (hjelmer, albue- og knebeskyttere)

Vi har alltid med oss kjølebag, som vi har kjøleelementer i. Det er viktig å legge disse i fryseren med en gang du kommer inn i en campinghytte eller et annet sted som har fryser.

Ønsker du kald drikke, kjøper du en pose med isbiter, fyller kjølebagen med bokser og flasker sammen med isen og heller opp vann til det meste dekkes. Da vil drikken kjøles ned på under 10 minutter og holde seg kaldt lenge (så sant du har kjøpt nok is, eller ikke bruker for varmt vann). Dette forutsetter at du kan lagre annen mat som må være kald et annet sted. Det kan være en ide å se om dere skal kjøpe en kjølebag som går på 12v. Mange biler har uttak til dette i bagasjerommet.

Sover dere i nærheten av vann, kan det være en ide å legge ting som er vanntett ned der for at det skal holde seg kaldt. Norske fjellvann holder sjelden over 10 grader temperatur ved “normalt norsk sommervær” (les: 12 grader i lufta og overskyet).

Pakking av bil

Det er vanskelig å skrive om det å pakke bil, men på generelt grunnlag er det utrolig hvor mye du får plass til ved å pakke riktig. Vi stapper aldri bagger helt fulle, det gjør at de er litt mer “medgjørlige” for justeringer når det blir trangt. Personlig har jeg allergi mot stoff- og plastposer, men vi tar alltid med en eller flere blå IKEA bagger til å ha møkkete klær og sko i etter vi er ferdig med en aktivitet. På den måten slipper vi å søle til bilen enda mer enn nødvendig.

Trillekofferter og vanlige kofferter er som regel ikke så praktisk, ihvertfall ikke hvis bilen er helt full.

Husk at bilen din sannsynligvis har både hjulbrønn, rom i gulvet ved baksetet, “frunk” foran (i elbiler) og mye plass i dørene. Vi har alltid med oss vannflasker som legges i dørene, og vi prøver å starte dagen med kjølig vann. Ta gjerne med termoflasker som holder på temperaturen.

Når bilen er helt full, vil det også være vanskelig å få plass til matvarer som må kjøpes underveis.

Her er vi på tur med Ford S-Max’en vi hadde tidligere. Det er ganske mye som skal være med, og vi har pakket med oss alt vi trenger. I prinsippet må vi ha med like mye for en helgetur som for 4 ukers sommerferie.

One Reply to “Podcast Episode 6: Planlegging og gjennomføring av turer og aktiviteter”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.