Podcast Episode 4: DNT

Sommeren 2020 blir tiden for å teste ut Den Norske Turistforening sitt tilbud. I denne podcast episoden snakker hele familien om våre opplevelser og erfaring med å dra på DNT hytter. Det finnes over 550 hytter i hele Norge, og sannsynligvis finnes det en i nærheten av der du bor, eller dit du har tenkt å dra på ferie.

3 kategorier hytter

Det finnes tre forskjellige typer hytter:

  • Betjent. Dette er hytter med betjening, og her er det mulig å få servering, gjerne 3 retters middag med kortreiste råvarer og lokalt øl, ost og annet snadder.
  • Selvbetjent. På disse hyttene finnes det lager med proviant, og disse egner seg spesielt hvis du har tenkt å gå lengre turer og ikke har mulighet til å ta med all maten dere trenger.
  • Ubetjent. De fleste hyttene er i denne kategorien, det betyr at du må ta med det du trenger av proviant.

De selvbetjente og ubetjente hyttene finnes det ved, propan, stearinlys, fyrstikker og toalettpapir – så disse tingene trenger du ikke ta med. Vi tar alltid med noen tennbriketter og fyrstikker, for å unngå kjedelige situasjoner.

Informasjon om hyttene

All informasjon om hyttene finner du på https://ut.no/

Ta deg tid til å lese om hyttene i forkant av turen, og ha spesielt fokus på følgende:

  • Trenger du spesialnøkkel for å komme inn? Da må du finne ut hvor denne kan hentes
  • Hvor kan man hente vann?
  • Hvor kan man kjøre eller ta kollektiv transport, og finn ut hvordan du rett og slett skal komme deg til hytta
  • Når er hytta åpen? Det er mange hytter som er stengt i perioder i året. Grunnen til dette kan f.eks være at reinsdyr kalver, eller at det rett og slett ikke er en hytte som egner seg for overnatting på vinteren

Booking

https://ut.no/ står det link til booking sidene til hytten, hvis forhåndsbooking er mulig. Husk at det normalt sett (det er egne tiltak denne sommeren på grunn av corona smittefare) alltid skal være plass til folk som kommer.

Ved ankomst

Skriv deg inn i hytteboka, og legg soveposen eller lakenposen din i sengen som du har booket. Du har kun forhåndsbooket frem til klokken 19.

Hils på de som allerede er der, og få noen nye venner eller bekjente.

Husk at det ofte er mange som skal lage mat samtidig, da er det viktig å vaske opp rett etter maten er konsumert, og er du opptatt av andres velvære så kan du høste litt kudos ved å ta oppvasken til de som sitter og spiser.

Solvor lager middag på Nye Høgevarde

Norefjell: Nye Høgevarde

Hytte til hytte turer

https://ut.no/ finnes det en rekke forslag til hytte til hytte turer. Legg merke til hvor lange distansene er, og skal du ha med deg barn er det viktig å vite at små barn ikke kan bære spesielt mye. Med andre ord blir det de eldre barna og de voksne som må være pakkesler.

I tillegg finnes det svære mange blogger som er gode på å dokumentere hytte til hytte turer (her er et lite utvalg som vi anbefaler):

http://www.globetrotterelisa.com/

Husk at avisene gjerne skriver “7 hytte til hytte turer du bør ta i sommer”, og det er større sjans for at disse tas av andre enn de som kan være litt vanskeligere å finne informasjon om.

Noen hytter vi anbefaler

Vi har vært på litt over 60 hytter så langt, og det vil jo si at det nesten er 500 vi ikke har vært på. Men noen hytter utmerker seg på en eller annen måte, og her er våre tips.

Oslo området

Stallen i Østmarka er en fin liten hytte med plass til 4 personer (og et par til på gulvet hvis du tar med liggeunderlag). Er det ikke plass her, kan dere alltids prøve Røyrivannskoia som ligger rett ved siden av.

Desembertur til Stallen

Huldreheim er en nesten helt ny, og svært fin hytte som ligger i Rælingen eller Enebakk. Denne er i tillegg bygget med midler fra en privatperson, som er svært gavmildt.

Huldreheim

Huldreheim

Rondane

Her er det mange fine hytter, og skal du til området vil vi anbefale den betjente hytta Rondvassbu. Vurder samtidig en tur til Rondslottet som er det høyeste fjellet i Hedmark.

Rondvassbu i høstferien

Rondslottet

Hedmark. I dette innlegget har vi startet å beskrive de tingene man kan gjøre i Hedmark. Ingen komplett guide, men mer informasjon kommer fortløpende.

Sina, Oline og Solvor ser ned på Rondvassbu på vei opp til Rondslottet

https://ut.no/hytte/101111/rondvassbu

Romsdalen

En av våre absolutte favoritter.

Vasstindbu. Du skal lete lenge etter en hytte som har flottere utsikt enn denne (har vi hørt). Da vi var der var ikke forholdene perfekt, men for en fin tur, tross regn og rufsevær.

https://ut.no/hytte/10944/vasstindbu

Vår eventyr i Romsdalen. Skal du til Romsdalen, er et opphold på Venjesdalsbu å anbefale. Her har du utsikt til Romsdalshornet, Store Venjetind og ønsker du å se over til Trollveggen, tar du en tur opp til Blånebba. Ønsker du en luftig tur, fortsetter du videre langs Romsdalseggen og videre til Rampestreken og ned til Åndalsnes. Så kan du ta buss eller taxi tilbake.

Svært flott beliggenhet på Venjesdalsbu i Romsdalen

https://ut.no/hytte/10153515/venjesdalsbu

Andre podcast episoder

Podcast episode 1: 19topper.blog

Podcast Episode 2: På tur med barn

Podcast Episode 3: Sove i telt

One Reply to “Podcast Episode 4: DNT”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.