Kommunetopp i Nannestad: Marifjell

Prosjektet vårt med å gå på alle de 22 kommunetoppene i tidligere Akershus fylke fikk en pangstart da Covid-19 pandemien brøt ut. Det var behov for å finne et kortreist prosjekt, både for å holde oss i gang, ha noen felles mål og ikke minst få litt mosjon. Vi hadde vært på noen av toppene tidligere, og dro på tur til svært mange av toppene på kort tid de første ukene. Før turen til Marifjell hadde vi tatt 18 av toppene, og hovedgrunnen til at vi ventet med denne toppen var fordi vi ville kjøre inn til DNT hytta Vikkeli. Hvis ikke hadde det blitt ca. 5 kilometer anmarsj hver vei i tillegg til gå turen til Marifjell på 4,8 kilometer.

https://ut.no/hytte/101160/vikkelihytta

Barna fikk overnatte hos mormor og morfar, og vi dro avgårde mot Nannestad etter at Solvor var ferdig på jobb. Bilturen gikk unna på ca. 1 time totalt fra Lørenskog, og vi parkerte ved Vikkelihytta.

Vikkelihytta

Denne DNT hytta har vi bodd på to ganger, første gangen på vinteren som en ekspedisjon der vi endte opp med å gå til Fjellsjøkampen som er det høyeste punktet i Akershus.

Ekspedisjon med Fjellsjøkampen som mål

Fordelen med Vikkelihytta er at du kan kjøre bilen helt frem på sommeren, så det er hva vi kaller en “fredagshytte”. Ønsker du å ta flere turer i dette området, så er også turen til Klofjell et alternativ. Det er en litt kortere tur, og passer for de fleste.

Solvor og jeg kommer frem til Vikkelihytta og er klar for tur. Været er bra.

Marifjell

Toppen av Marifjell ligger 717 meter over havet, og det ligger en hytte her som det normalt er mulig å overnatte i. Hytta har ikke senger, men det går an å ligge på benker eller på gulvet. 4-6 personer er nok maks kapasitet på hytta, og den står ulåst.

I tillegg er det et utsiktstårn, her er det bare å klatre opp og nyte utsikten over Romerike og omegn.

Starten av stien fra Vikkelihytta er fin, og går i jevn stigning oppover. Etterhvert flater terrenget litt mer ut, og stien går langs et vann og igjennom vått myr terreng. Vi ble ganske snart våte på beina, og da vi kom inn i skogen og skulle ta til venstre i et stikryss mot toppen av Marifjell lå det ganske mye snø i terrenget. Heldigvis var snøen for det meste hardpakket, og vi kunne gå relativt greit over uten å synke igjennom. Denne delen av stien var ikke spesielt bra å gå, men jeg vil tro at det er bedre når all snøen er smeltet.

Det lå fremdeles snø i terrenger, og myra var veldig våt.

Det var overskyet når vi kom til toppen, og vi klatret opp i tårnet og så på utsikten. Vinden tok seg opp også, så vi trakk inn i hytta på toppen og spiste litt mat før vi var klare for turen ned igjen.

Oppsummering

Turen til Marifjell kan tas på ski om vinteren, og det vil vi tro er en fin tur. Jeg vet ikke hvor attraktivt der er å sove i denne lille hytta, men det er nok en eksotisk opplevelse. Vi kunne nok ha ventet en drøy uke til, da ville nok all snøen være borte, men det var deilig å kunne komme til topps på kommunetopp nummer 19 i Akershus.

Nå gjenstår bare Frogn (Håøya), Nesodden (Toåsen) og Bærum Kommune (Vidvangshøgda).

https://ut.no/turforslag/1112028/blasti-fra-vikkelihytta-til-hytta-pa-marifjell

Corona virus – 19 aktiviteter

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen – vår lokale kommunetopp. Ikke utsikt, ikke sti – for spesielt interesserte.

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen – denne toppen ligger litt utilgjengelig til. De fleste går til Bjønnåsen og Ramstadslottet i stedet, der begge stedene har fin utsikt. Vi kan anbefale å ta turen til Barlindåsen bare for å kunne skryte av at du har vært der!

Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor – er du ute etter å samle på kommunetopper, bør du ta Bjørnholen (høyeste punkt i gamle Sørum, og nå i Lillestrøm kommune)

Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen – dette er en tur som er omtrent like lang som å gå til Blekketjernshøgda, men ikke like bratt og toppen er tilgjengelig på en mye bedre måte. Flott utsikt i tillegg gjør at vi anbefaler denne. For de som ikke orker å gå så langt, så kan man snu ved Busterudvangen.

Kommunetopp i Fet: Minjarudkollen

Kommunetopp i Lillestrøm: Bjørnholen – har du interesse av stisykling, så anbefaler vi å ta sykkelen til høyeste punkt i Lillestrøm kommune. Akkurat passe krevende oppover og herlig flyt tilbake til bilen.

Kommunetopp i Ås: Bollerudåsen

Kommunetopp i Oppegård: Tårnåsen

Kommunetopp i Ski: Tømmerås – denne turen er en av de fineste så langt i dette prosjektet og anbefales på det sterkeste.

Kommunetopp i Nittedal: Blekketjernshøgda – en lang tur. Hvis du ikke er så interessert i å samle på kommunetopper, er turen til Rundkollen veldig fin. Har du kommet dit kan du vurdere å gå videre til Blekketjernshøgda. Det er ikke sti hele veien, men du finner nok frem.

Kommunetopp i Vestby: Høyåsen – et turmål for spesielt interesserte. 140 meter over havet. Kun 15 kommunetopper i Norge som er lavere.

Kommunetopp i Aurskog Høland: Sommerfjøstoppen – litt utenfor allfarvei, men må tas hvis alle toppene skal kunne krysses av.

Kommunetopp i Asker: Bergsåsen – bratt og fin tur, fantastisk utsikt.

Kommunetopp i Enebakk: Vardåsen – dette er en fin tur, selv om utsikten er bedre hvis du går litt unna toppunktet.

Kommunetopp i Eidsvoll: Skreikampen – dette er en veldig fin tur, bør tas når det er god sikt

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.