Kommunetopp i Asker: Bergsåsen

Vårt nye prosjekt er å gå til alle kommunetoppene i gamle Akershus. Det er stor variasjon på disse turene, fra helt enkle spaserturer som tar 10 minutter – til leting etter topper i terreng med mye snø og vanskelig fremkommelighet. En ting er helt sikker, at vi kommer oss rundt i fylket og opplever og ser steder vi ellers ikke hadde oppsøkt.

Det er en nydelig dag i påsken 2020, corona viruset gjør at folk må holde seg hjemme og marka fylles opp. Noen klager, andre jubler.

Bergsåsen

Denne toppen virket veldig populær, ihvertfall var parkeringsplassen i Solliveien helt full, så vi parkerte bilen vår langs veien. Stien til Bergsåsen starter ved parkeringsplassen, den er godt merket, så det er umulig å ikke finne veien til toppen.

20200409_104941261_iOS
Stien opp til Bergsåsen er bratt, og det tar ikke lang tid før kroppen er varm!

Planen vår var å gå opp til Bergsåsen, deretter følge stien videre mot Store Sandungen og tilbake mot Hovdehytta. Vi har også en målsetning om å besøke så mange DNT hytter som mulig, og Hovdehytta har alltid vært booket når vi har planlagt turer i nærområdet. På grunn av viruset ville hytta være stengt, men vi kunne dra dit uten å gå inn, bare vi tar på hytteveggen telles det som en DNT hytte vi har vært på, eller ved i dette tilfellet.

20200409_105255989_iOS (2)

Veien opp

Bergsåsen ligger 459 meter over havet, og det er ca. 216 høydemeter fra parkeringen til toppen. Selve stien opp til toppen er ca. 3 kilometer, så det er temmelig bratt stigning til tider. Stien er bred og fin å gå, og det tar få minutter før kroppen er i gang. Pusten går tungt, hjertet banker og vi begynner å bli varme.

20200409_105802743_iOS (2)
Vi nærmer oss toppen og Sina (9 år) holder godt driv

På grunn av omstendighetene er vi ikke de eneste på tur denne dagen, og alle prøver å holde to meter avstand til hverandre. Det er ikke noen utfordring, og vi karrer oss opp til toppen på ca 35 minutter.

20200409_110750251_iOS
Viktig å skrive seg opp i turboka

Mot Store Sandungen

Fra toppen av Bergsåsen går stien videre mot Store Sandungen. Etter noen hundre meter kommer vi opp til et område der det står radiomaster, og det er ganske mye snø i terrenget. Vi velger derfor å ta turen videre på grusveien mot Store Sandungen. Praten går lett og vi holder et godt tempo. Det er lite snø og is på veien, det meste har smeltet.

I skogen til venstre for veien går det blåmerket sti, men det var for tidlig å gå denne på grunn av snøen.

20200409_114431244_iOS (2)
Her driver vi med “frigåing” som vi kaller det. Prøver på en snarvei igjennom spennende skog. Det er ikke alltid det verken lønner seg eller er så smart.

Etter et par kilometer går vi ut i skogen til venstre og finner stien. Det ligger litt snø i terrenget, men det går greit å komme seg frem. Jeg beslutter at vi ikke skal følge stien helt til Store Sandungen, og vi tar en snarvei igjennom skogen for å finne grusveien som går sørover fra Store Sandungen. Som vanlig hadde det nok vært enklere å følge stien og heller gå litt lengre, men vi fikk gått igjennom litt villere skog.

Hovdehytta

Vi kommer oss ned på grusveien der skiløypen går, og følger den til vi kommer til Lille Sandungen. Derfra er det fin sti mot Hovdehytta. Den er ganske kupert, og det ligger fremdeles endel snø her i visse partier.

20200409_123328750_iOS
Hovdehytta ligger veldig fint til, og det er ikke rart den nesten alltid er booket. Vår DNT hytte nummer 60!

Hovdehytta er ikke uten grunn en av de mest populære DNT hyttene i Oslo området. Den ligger praktfullt til med utsikt mot Oslofjorden og Nesodden. Hytta er ubetjent og kan låses opp med DNT sin normale nøkkel, det er 8 sengeplasser og du bør booke på forhånd, hvis ikke tror jeg det blir dårlig stemning.

Tilbake til bilen

På dette tidspunktet hadde vi vært på tur i 2 timer. Det hadde blitt noen kilometer, og vi fikk i oss litt mat før vi gikk videre. Fulgte merkingen til Solli P-plass, og det var basert på at jeg ikke hadde sjekket ut mulighetene før vi satte avgårde. Det er 2,4 kilometer fra Hovdehytta til Solli P-plass, og jeg trodde det var her bilen vår var parkert. Der tok jeg feil, og det gjorde at vi måtte gå langs asfaltveien i 2,5 til 3 kilometer. Barna tok det med fatning, men vi var alle svært slitne i beina når vi endelig kom frem til bilen. Da hadde vi vært på tur i godt over 3 timer.

20200409_130920496_iOS
På vei ned mot Solli gård.

På veien tilbake fra Solli P-plass gikk vi forbi stien som går bratt ned fra Hovdehytta. Jeg ville nok ikke tatt denne på vei opp til denne DNT hytta med tung sekk, men vi burde tatt denne ned. Det er kun 800 meter fra Hovdehytta ned til veien, og derfra er det kanskje 1,5 kilometer tilbake til parkeringsplassen i Solliveien.

Oppsummering

Turen til Bergsåsen er ganske bratt, men går på fin sti. Det enkleste er å snu og gå tilbake til parkeringen samme vei som du kom, men runden vi tok kan vi virkelig anbefale. Som beskrevet over vil jeg foreslå å ta stien som går rett ned til veien.

Dette ble kommunetopp nummer 15 av 22 i Akershus.

Vi dro videre til Østernvann i Bærumsmarka og sov i telt der. Det ble en times tur med svært tunge sekker i et svært populært område.

Linker

https://ut.no/turforslag/115455/topptur-til-bergsasen-459-moh

https://ut.no/hytte/10776/hovdehytta – vil du sove her, kan du booke plass fra denne siden.

Corona virus – 19 aktiviteter

Kommunetopp i Lørenskog: Svartåsen

Kommunetopp i Rælingen: Barlindåsen – denne toppen ligger litt utilgjengelig til. De fleste går til Bjønnåsen og Ramstadslottet i stedet, der begge stedene har fin utsikt. Vi kan anbefale å ta turen til Barlindåsen bare for å kunne skryte av at du har vært der!

Kommunetopp i Skedsmo: Kohinor

Kommunetopp i Gjerdrum: Prekestolen – dette er en tur som er omtrent like lang som å gå til Blekketjernshøgda, men ikke like bratt og toppen er tilgjengelig på en mye bedre måte. Flott utsikt i tillegg gjør at vi anbefaler denne. For de som ikke orker å gå så langt, så kan man snu ved Busterudvangen.

Kommunetopp i Fet: Minjarudkollen

Kommunetopp i Lillestrøm: Bjørnholen – har du interesse av stisykling, så anbefaler vi å ta sykkelen til høyeste punkt i Lillestrøm kommune. Akkurat passe krevende oppover og herlig flyt tilbake til bilen.

Kommunetopp i Ås: Bollerudåsen

Kommunetopp i Oppegård: Tårnåsen

Kommunetopp i Ski: Tømmerås – denne turen er en av de fineste så langt i dette prosjektet og anbefales på det sterkeste.

Kommunetopp i Nittedal: Blekketjernshøgda – en lang tur. Hvis du ikke er så interessert i å samle på kommunetopper, er turen til Rundkollen veldig fin. Har du kommet dit kan du vurdere å gå videre til Blekketjernshøgda. Det er ikke sti hele veien, men du finner nok frem.

Kommunetopp i Vestby: Høyåsen – et turmål for spesielt interesserte. 140 meter over havet.

Ekspedisjon med Fjellsjøkampen som mål

 

One Reply to “Kommunetopp i Asker: Bergsåsen”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.