Hedmark

Vi tilbringer svært mye tid i Hedmark, og grunnen til dette er at Jens har røtter til Trysil og vi er så heldige å ha hytte der. Det finnes svært mange aktiviteter å gjøre i dette fylket og her samler vi den informasjonen vi er opptatt av og linker til artikler som kan inspirere andre til å gjøre ting i Hedmark.

Denne artikkelen vil oppdateres etterhvert som vi gjør nye ting i Hedmark, med andre ord – det er ikke en komplett oversikt. Kom gjerne med tips til ting vi kan gjøre og blogginnlegg fra andre som kan være med å inspirere flere til å bruke den flotte naturen i Hedmark.

Følgende tema er beskrevet:

  • Topptur til Rondslottet som er fylkestoppen i Hedmark
  • Rondane
  • Hedmarksvidda
  • Trysil
  • Toppturer på ski
  • Kommunetopper – vi har et prosjekt for å gå alle kommunetoppene i Hedmark

Rondslottet (2.178 moh)

Rondslottet er høyeste topp i Hedmark, og vi gikk på denne fylkestoppen i høstferien 2019 med Sina og Oline som den gang var 8 år. Det er en seriøs topp, og turen bør tas under gode forhold. Vi bodde i telt ved Rondvassbu.

Rondane

DNT hytter

Ukjent med DNT sitt tilbud? Les denne artikkelen: https://www.dnt.no/om-hyttene/

Følgende betjente hytter finnes i Rondane:

  • Bjørnhollia
  • Grimsdalshytta
  • Rondvassbu (les om vårt opphold her)

Det finnes også en rekke ubetjente og selvbetjente hytter i dette flotte området:

20190929_065816764_iOS
Sina, Oline og Solvor ser ned på Rondvassbu

Rondvassbu

Det finnes en rekke hytter i Rondane, og vi har vært på Rondvassbu to ganger i høstferien, og kan absolutt anbefale det.

Rondvassbu i høstferien

Hytte til hytte turer i Rondane

Det finnes flere klassikere der man kan gå fra hytte til hytte i Rondane. Vi har enda til gode å gjøre dette, men kan anbefale å ta en titt på disse linkene:

https://ut.no/turforslag/1110517/hytte-til-hyttetur-i-rondane

https://ut.no/turforslag/115765/klassisk-rundtur-i-rondane-trekanten

https://monairene.com/2018/08/05/fra-hytte-til-hytte-i-rondane/

Planen vår var å ta en hytte til hytte tur i Rondane sommeren 2020. Dette ble dessverre ikke gjennomført, men vi kommer til å gjøre dette så snart vi har mulighet.

Hedmarksvidda

Hedmarksvidda ligger i kommunene Løten, Hamar, Åmot og Ringsaker. Dette er et fantastisk terreng å gå på ski eller beina.

Jens har vokst opp med hytte på Skvaldra i Åstadalen, og her kan du lese om vår tur i gamle trakter på ski: Åstadalen

Vi dro også opp høsten 2020 for å sanke kommunetopper i Hedmark fylke, og med utgangspunkt i DNT hytter i Åstadalen, fikk vi tatt toppene i Åmot, Ringsaker og Hamar kommune på en helg. En perfekt tur for de som ønsker å utforske turer på fjellet og besøk på fine DNT hytter: Sanking av kommunetopper på Hedmarksvidda

På vei opp til Øyungshytta i Åstadalen

Trysil

Trysil er en stor kommune og kanskje mest kjent for Trysilfjellet skianlegg. De siste årene har skianlegget satset stort på sykkelturisme, spesielt stisykling. Det finnes en rekke tilbud for store og små, og mesteparten er gratis så lenge du har det nødvendige utstyret.

Les om alt du kan gjøre på Trysil.com

Vi har spilt inn en podcast episode i samarbeid med Destinasjon Trysil. Hør om nesten alt man kan gjøre i Trysil. Episoden er også tilgjengelig på Apple Podcast.

Stisykling

Det er ikke uten grunn at Trysil på nåværende tidspunkt er sykkeldestinasjon nummer 1 i Norge. Dette er en uformell tittel som svært mange andre destinasjoner ønsker å utfordre, noe som kommer oss som elsker å sykle til gode.

Trysil tilbyr noe for alle aldre, og for alle ferdighetsnivåer. I denne artikkelen skal vi etter beste evne beskrive hva du kan gjøre på sykkel.

Turistsenteret i Trysil er ett av hovedområdene i destinasjonen, her ligger velkomstsenteret der de som leier leiligheter og hytter av Skistar kan hente nøkler, og svært mye av syklingen tar sitt utgangspunkt her. Er du usikker på hvor du skal leie et sted å bo, så er det ikke feil å finne noe her.

Gullia

Dette området ligger rett ved Turistsenteret i Trysil, og det er her utbyggingen av sykkeldestinasjonen har vært høyest prioritert de første årene.

Her finnes det en pumptrack som barn og voksne kan trene teknikk, og det er viktig å poengtere at dette tilbudet først og fremst er til barna. Hvis du ønsker å herje rundt i pumptracken uforstyrret, vil vi anbefale å troppe opp tidlig på morgene eller på ettermiddagen når barnefamiliene har gått tom for futt.

Tidligere proffsyklist og nå klossmajor Lauritzen har vært og syklet i Gullia, og videoen ovenfor gir et godt bilde av tilbudet.

Gullia har også et stort nettverk av maskinbygde stier. Alle stiene har doseringer, hopp og ulike hindre, og er merket med vanskelighetsgrad fra grønn til sort. Hvis du ikke har testet en fulldempet stisykkel før, kan vi anbefale å leie dette på Sport Lodgen på Radisson SAS hotellet og sykle rundt i Gullia til du ser mannen med ljåen.

https://www.trysil.com/no/Gjore/Sommer/sykkel/sykkelkart/

Magic Moose

Denne flytstien gjør det mulig å sykle veldig mye på en dag. Grunnen til dette er at Magic Moose går nedover helt fra toppen av stolheisen, det vil si at det er over 7 kilometer med sykling. Hver tur tar ca. 15 minutter hvis du sykler som om du har døden i hælene, men familier bruker nok i gjennomsnitt en halvtime på vei ned.

Her er det bare å sykle til heisen stenger, og har du ikke fått nok – kan du avslutte dagen i Gullia.

Trysilfjellet

Dette er selve fjellet der skisenteret ligger, og det finnes en rekke stier. Vi har ikke syklet noe særlig her, for det er mye steiner og de fleste stiene er enten røde eller sorte.

Bekkedalen

Det er ikke så mange som sykler denne stien, og i 2019 trengte den litt kjærlighet for å oppstå i sin prakt. Vi pleier å ta en siste tur i Bekkedalen da heisen er i ferd med å stenge på ettermiddagen. Da tar en av oss bilen og kjører ned til REMA 1000 og handler, mens den andre tar med de barna som orker.

Vi sykler da det første partiet av den sykkelveien som kalles Fjellrunden, før vi settes avgårde ned Bekkedalen.

Noen partier er litt våte hvis det har vært mye nedbør, men det er fullt mulig å få deilig flyt nedover Bekkedalen. Når du kommer i bunnen er det bare å sykle grusveien tilbake mot bygda og møte de andre på butikken.

Bekkedalen
Bekkedalen er den stien som er uthevet i rødt.

Grimsåsen

Dette er et veldig populært område å sykle. Vi har faktisk ikke syklet her enda, men det skal gjøres innen kort tid.

Bildet er fra MTBmap.no

Støpen – Nupen

Vi har hytte i Bjønnåsen, og i dette området er noen av de flotteste stiene som Trysil har å by på. Her finnes det flere muligheter for turer, og den runden vi pleier å ta er på ca 14-15 kilometer og tar som regel ca. 2 timer.

Lille Nupen med nye sykler

Dette området kan du sykle som en runde, der mesteparten er flytstier. Bildet er fra MTBmap.no

Vi pleier å starte fra vår egen hytte og sykler helt opp i hyttefeltet til den første flytstien (Sponbergvegen på MTBmap), deretter tar vi runden fra Østbyvegen, Brattåsstien, Nupvegen, Støpavegen, Støpa Flytsti og til slutt Ljørdalsvegen.

Et alternativ er å sette igjen bilen på Ås (der hvor det står en “P” på kartet over.

Bittermarka

Bittermarka er et fantastisk område å sykle. Det tar ca 40 minutter å kjøre bil hit fra Innbygda (les: Trysil sentrum) og her finnes det flere mil med stier.

Sykling i Bittermarka

Utflukt 2019: Bittermarka var høydepunktet

Spesielle steder å overnatte

I tillegg til hoteller og campingplasser, er det et par alternativer for overnatting i Trysil som vi vil trekke frem.

Globetrotterelise.com har overnattet i Tretopphytte i Trysil, les om oppholdet her: http://www.globetrotterelisa.com/tretopphyttekos-pa-nasjonaldagen/

Glamping er for de som liker en spesiell opplevelse i telt, og som skal ha det komfortabelt og luksuriøst: https://www.trysil.com/A/nygard-trysil-/dome-hotel/

Ski

De fleste som kommer til Trysil ønsker å stå på ski i alpintsenteret. Dette er et av de største anleggene i Norge og passer svært godt til familier. Løypene varierer og det er muligheter for å kjøre god offpiste hvis du vet hvor du skal ferdes. Vet du ikke det kan vi anbefale å leie inn en guide.

Det er også gode muligheter for langrett og turer på fjellski i Trysil.

Toppturer på ski

Det er muligheter for toppturer på randonne ski i nærheten av Trysil, men vi har selv vært på utkikk etter fine turer og kan ikke anbefale noe spesifikt. Da er det bedre å dra et annet sted.

Vi har ikke testet det selv, men sjekk ut områdene rundt Eltdalen og Sensjøen, vi har fått tips av noen av de lokale i Trysil at det er fint skiterreng med feller.

Under corona krisen i 2020, gikk vi til toppen av Trysilfjellet på randonne

Kommunetopper

Vi har startet et prosjekt for å sanke kommunetopper, og siden vi har hytte i Trysil er det naturlig å ta toppene i Hedmark med den som utgangspunkt.

Engerdal kommune: Elgåhogna (1.460 moh)

Dette er en veldig fin tur som vi virkelig anbefaler! Grei avstand fra Innbygda i Trysil gjør dette til en tur som du kan ta med hele familien på.

Nord-Odal og Stange kommune: Søndre Fjellsjøhøgda (642 moh) og Årkjølen (641 moh)

Disse toppene ligger langt inne i skogen ved Nord-Odal og Stange kommune. Kort tur som passer godt for barn.

Eidskog kommune: Granberget (528,5 moh)

Granberget er lett tilgjengelig, en halvtimes kjøretur fra Skarnes. Vi tok denne toppen samme dag som Rafjellet i Kongsvinger kommune og Hornkjølberget i Eidskog kommune.

Rafjellet (576 moh)

Innlegg kommer

Hornkjølberget (434 moh)

Innlegg kommer

Alvdal kommune

Alvdal er en kommune i Østerdalen, som for mange assosieres med Kjell Aukrust. Det bor litt i underkant av 2.500 personer i denne kommunen, og området byr på masse fint turterreng.

Storsølnkletten (1827 moh) – kommunetopp

Dette er en topp som passer best på sommeren i godt vær. Vi har ikke tatt den enda, men satser på å gjøre det sommeren 2023.

https://ut.no/turforslag/115844/slnkletten-1827-moh-alvdals-hyeste-topp

Tron (1653,43 moh)

Vi trodde at Tron var høyeste topp i Tynset kommune, men det viste seg å være feil. Tron er ett av de få skikkelige fjellene i Norge som man faktisk kan kjøre bil helt til toppen. Her er det også rullestol rampe, så alle kan komme seg til topps. Utsikten er fantastisk.

Linker og annen informasjon

Artikkelen er ufullstendig og vil oppdateres fortløpende

http://www.globetrotterelisa.com/pa-ski-fra-hytte-til-hytte-pa-ringebufjellet/ – dette er en tur vi har tenkt å ta, les Elisabeth sin artikkel som er veldig inspirerende.

4 Replies to “Hedmark”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.