Sanking av kommunetopper på Hedmarksvidda

Høsten er en herlig tid, spesielt den perioden der sommeren er over, temperaturen faller og dagene blir kortere dag for dag. Bladene starter å gulne og gradvis gå over til rødt. Jeg tar meg selv i å glede meg til disse ukene der naturen går fra grønt og fullt av liv, til vinterens bladløse trær og dødt gress. Som oftest går denne tiden så fort at jeg ikke får den med meg, men i år har vi vært mer fokusert.

Hedmarksvidda

Et undervurdert område for de fleste, som dekker kommunene Løten, Hamar, Ringsaker og Åmot. Jeg har vokst opp med hytte på Skvaldra i Ringsaker kommune, og vi har tidligere vært på tur i området og jeg fikk muligheten til å vise frem mine barndomstrakter.

Våren og sommeren 2020 tok vi alle de gamle kommunetoppene i Akershus, og nå har vi startet å plukke kommunetopper i Hedmark. Vi kombinerte sanking av DNT hytter og toppturer på en helg, og fikk tre nye hytter og tre kommunetopper som kunne krysses av på listen.

Halgutusveen (DNT hytte)

Solvor hadde senvakt på jobben, og vi dro hjemmefra i 17-tiden. Turen til Brumunddal gikk ganske radig, selv om det var litt kø på vei nordover på E6. Vi kjørte oppover mot Brumundssag, og innover i Åstadalen. Etter litt navigering på ukjente fjellveier, kom vi frem til en helt ny vei, som vi mistenker leder opp til et nytt hyttefelt eller lignende.

Sina åpner døra til Halgutusveen (DNT hytte)

Hytta ligger opprinnelig 1,7 kilometer fra veien, men det er mulig å kjøre bil en kilometer lengre, selv om det kan være vanskelig å finne parkering. Vi gikk med hodelykter, og selv om det var bekmørkt var det fremdeles ganske varmt når vi kom inn til den fine hytta. Halgutusveen er oppusset i 2020, og fremstod som hytteverten beskrev til oss som ganske shabby før dette ble gjort.

En perfekt “fredagshytte”, der det ikke er langt å komme seg den siste biten til hytta fra der man parkerer. Denne hytta er nok perfekt å gå til på ski eller truger en fredagskveld på vinteren også.

Dagen etter våknet vi tidlig, ryddet oss ut av hytta og spiste frokost ute i det fine været.

Frokost ute!

https://ut.no/hytte/10349/halgutusveen

Øyunghytta (DNT hytte)

Vi kjørte videre opp i dalen til Kvarstadsetra, dette er omtrent halvveis hvis du har syklet eller gått Birkerbeineren på ski. Opp til høyre og man kommer inn i hyttefeltet ved Øyungen. Vi kjørte helt opp i hyttefeltet og parkerte der, da er det ca. 1,5 kilometer å gå inn til Øyunghytta.

Nybygget og luksuriøs, er du skeptisk til DNT hytter – så har du ingenting å frykte på Øyungshytta!

https://ut.no/hytte/101295

Øyungshytta ble tatt over av DNT i 2018, som en erstatning for Godlidalshytta (kjent som Gjeterhytta) som ligger ved Skvaldra hyttefelt. I 2020 ble den gamle hytta revet, og en helt ny hytte ble bygget på dugnad. Materialene ble trukket opp med beltevogn, og et kobbel med håndtverkere satte opp hytta på kort tid. Dette er en typisk norsk moderne hytte, “nesten for fin” til å være en del av DNT nettverket.

Hemmelkampen (1061 moh)

Vi hadde vært på Tua (eller Tuva som den også kalles), som er den høyeste toppen i Ringsaker kommune tidligere, så lørdagens mål var å komme seg til høyeste punkt i Åmot kommune.

Mesteparten av innholdet i sekkene ble lagt igjen på Øyungshytta, og vi tok en avgjørelse å følge stien langs vestsiden av Øyungen og så trekke over myrpartiet mot Hemmelkampen. Mest sannsynlig hadde det vært smartere å gått sørover og rundt vannet, men det er liksom ikke vår stil.

Vi drev dermed med “frigåing” i myrterreng, jeg ble klissbløt på beina, og vi måtte tråle et stykke nordover før vi fant et sted å komme oss over bekken.

Men vi kunne se Hemmelkampen hele veien, og motivasjonen var på topp. Høyeste punkt i Åmot ligger ganske langt sør på fjellet, og var markert med flagg og en liten varde. Her ble det en kort pause og inntak av mat, før vi gikk videre til varden som ikke er høyeste punkt på Hemmelkampen, men som folk sikkert har trodd er høyest. Der tok vi et nytt bilde og fortsatte til høyeste punkt som ligger i Ringsaker kommune (1063 moh, altså 2 meter høyere enn det høyeste punktet i Åmot).

Her er vi høyest i Åmot kommune

Tua (1091 moh)

Fra Hemmelkampen er det bare to kilometer i luftlinje til høyeste punkt i Ringsaker kommune. Jeg har sikkert vært på Tua over hundre ganger i barndommen, men barna og Solvor har bare vært der en gang. Vi ble enige om å gå dit mens vi var i gang.

Turen over dalen gikk greit, det krydde av jegere rundt oss i orange klær, og nå og da kunne vi høre skuddene etter ryper.

Biten opp fra dalen til toppen er litt brattere, og alle var glade da vi kom opp. Her kunne vi skue utover dalene der jeg har gått tusenvis av kilometer på både beina og ski. Herlige minner!

Så gikk turen videre til Øyungshytta, der vi lagde middag av det vi fant i proviantskapet. Senere på kvelden gikk vi ut og så på stjernehimmelen. Magisk!

Mortenshøgda på Raudfjellet (919 moh)

Her viste det seg i etterkant at mine undersøkelser som var basert på denne artikkelen (https://ut.no/turforslag/115712/fottur-pa-raudfjellet) at det høyeste punktet i Hamar kommune er Kroksjøhøgda (931,5 moh). Toppunktet på dette fjellet ligger i Ringsaker kommune, så pass på at du tar den riktige toppen.

Vi gikk ned til bilen etter en variert frokost med pannekaker, knekkebrød, chips og kakao. Deretter kjørte vi til Nysetra for å gå til høyeste punkt i Hamar kommune.

Det var helt umulig å finne stien (den starter bak et utbygg på den nærmeste setra), så vi drev med frigåing i myrterreng igjen for å finne den. Etter 10 minutter fant vi den, og jeg var bløt på beina som vanlig.

Første del av stien går i skogen, helt til vi nærmet oss tregrensa. Der flatet det ut, og ungene holdt på å gå fra oss. Tempoet var forrykende, og vi gikk delvis på sti, og delvis i åpent terreng. Etter kort tid navigerte jeg oss frem til det høyeste punktet på 919 moh, og der var det skiltet med Mortenshøgda.

Da hadde vi tatt kommunetopp nummer tre denne helgen, trodde vi…

Vel, som du har lest over, så er ikke dette høyeste punkt i Hamar. Da har vi minst en god grunn til å komme tilbake til dette området.

Vi mistet stien på vei tilbake mot bilen, men med litt navigasjon fant vi snart riktig vei og var nede ved bilen etter relativt kort tid.

Morskogen Vokterbolig (DNT hytte)

På vei hjem, stoppet vi ved Morskogen Vokterbolig, som ligger ved gamle Morskogen stasjon. En perfekt “fredagshytte” hvis du bor litt sør for Oslo og skal nordover. Denne hytta er ikke åpen på vinteren.

https://ut.no/hytte/10795

DNT hytte nummer 85 for vår del. Noen ganger er det enklere å komme seg til hyttene enn andre ganger

Linker og annen informasjon

Sjekk ut andre ting å gjøre i Hedmark fylke: Hedmark. Denne siden oppdateres kontinuerlig. Kom gjerne med tips til ting som kan gjøres.

Åstadalen

3 Replies to “Sanking av kommunetopper på Hedmarksvidda”

  1. Så flott tur dere hadde denne helgen. Moro å være med på litt barndomsminner.

    1. Det viste seg at den toppen vi trodde var høyeste punkt i Hamar kommune ikke stemte… Så da har vi en god grunn til å komme tilbake til dette området. ;D

  2. Pingback: Hedmark - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.