Oslo

Hovedstaden vår og det minste fylket vi har i areal, er det stedet der flest mennesker bor i forhold til tilgjengelig plass. Vi kunne skrevet masse om kommersielle tilbud i Oslo, men holder oss til de aktivitetene vi har gjort og opplevd selv eller planlegger å utforske.

Vi har delt inn Oslo i Østmarka, Nordmarka og Lillomarka.

Denne artikkelen vil bli oppdatert etter hvert som vi gjør flere aktiviteter i Oslo. Det er svært mye å finne på både på sommeren og vinteren. Kom gjerne med tips med informasjon eller linker til andre som kan være med på å gjøre det enklere å finne på aktiviteter i Oslo.

Fylkestopp: Kjerkeberget

Høyeste punkt i Oslo ligger helt nord mot fylkesgrensen, og er en relativt utilgjengelig topp. Vi tok den på ski i April 2017, og gikk fra Stryken i Hakadal. Det er en drøy tur med omtrent 15 kilometer anmarsj hver vei. Hvis du har tenkt å ta denne på sommeren, kan det være greit å ta med sykkelen.

Kjerkeberget

20170401_120825884_iOS
Her er vi på toppen av Kjerkeberget i 2017, en lang tur for spesielt interesserte.

Østmarka

Østmarka ligger både i Akershus og Oslo, så det kan være greit å sjekke ut vår beskrivelse av aktiviteter i Akershus også. I denne artikkelen legger vi kun inn de aktivitetene og områdene som ligger i Oslo, men det er ikke alltid så lett å vite hvor fylkesgrensene går når du er midt i skogen.

Stisykling

Østmarka og Oslo har noen av det beste å by på i forhold til stisykling i Norge. Du kan bo midt i sentrum og ta med sykkelen på t-banen eller buss og komme til superbra stier på kort tid. Vi har ikke syklet en brøkdel av det som finnes, så det beste tipset vi har er å sjekke ut med MTBmap.no eller app’en og finne områder med flytstier (de som er fremhevet med gult i tillegg til fargekoden).

Rustadsaga og Skullerud

Kom deg til dette området, da har du et utgangspunkt til noen av de fineste stiene som finnes i Østmarka.

Pioneren

Vårt beste tips hvis du ikke er kjent er å sykle forbi Rustadsaga og starte ved den blå flytstien som heter “Bukkenebruse” på MTPmap.no. Dette er starten på stiprosjektet som NOTS har jobbet med i noen år, som de kaller “Pioneren”. En fin sti som går hele veien ned til Grønmo og tilbake til utgangspunktet.

https://outtt.com/no/adventures/1094/pioneren

Første del av stien har ivrige dugnadshjelpere skrellet bort mye mose, og etter min mening er traseen litt for bred noen steder, og noen av de tekniske partiene som jeg satte pris på tidligere er da borte.

Pioneren - Bukkene bruse
På dette bildet ser du Rustadsaga sportsstue. Du sykler grusveien til “Bukkene bruse” der Pioneren starter.

Selv om jeg har syklet Pioneren noen ganger nå, er det til tider vanskelig å finne ut hvor du skal sykle. Utfordringen er at det er veldig mange stier i dette området, og til tider er Pioneren dårlig skiltet. Om det er fordi skilt har blitt fjernet eller ikke, vet jeg ikke.

På den annen side, så er de fleste stiene veldig bra – og sykler du feil er det bare å dra frem MTBmap app’en og finne ut hvor flytstiene ligger.

Den sørligste delen av stien heter “Syden” og tilbyr ganske krevende nedkjøring, men det er veldig gøy. Tilbake til Skullerud pleier jeg å sikte meg inn på stien som heter “Snikforlengeren”, og her er det et parti med hopp for de som liker det. Det kan være litt utfordrende å finne ut hvor denne stien starter, for i det området er det ekstra tett med stier. Bruk bare litt tid, så finner du ut av det!

Østmarksetra

Her er det også et mylder av stier. Vi har ikke syklet spesielt mye her, men det skal sjekkes ut når vi har tid.

Haraløkka utfartsparkering

Dette området har vi ikke testet, men det er nok av stier.

Oppsal

Sjekk det ut! Det skal vi også når vi får tid.

Haugerud og Lutvann

Vi har ikke syklet mye her, men mer informasjon kommer.

Gåturer og toppturer

Østmarka har svært mange populære turmål for de som ønsker å gå på beina. Vi anbefaler å hente inspirasjon fra linken under.

https://fantastiskemarka.no/2018/05/15/7-tips-til-turer-med-utsikt-i-ostmarka/

Flyktningeruta

Denne ruta ble brukt til å hjelpe mennesker med å rømme til Sverige under andre verdenskrig, og Elisabeth har gått denne ruten til Enebakk med en venninne. Selv har vi både syklet og gått deler av ruten, og denne turen står på listen over ting vi skal gjøre. Ruten starter ved Skullerud og ender ved Øyeren. Det er mulig å gå den videre fra Enebakkneset som ligger i Lillestrøm kommune.

http://www.globetrotterelisa.com/flyktningeruta-i-ostmarka-fra-skullerud-til-enebakk/

Når du kommer mot slutten av turen, er det mulig å gå opp til høyste topp i Enebakk.

Teltplasser

Vi anbefaler å sjekke ut linken under:

http://www.tursostre.no/2017/05/05/10-fine-teltplasser-i-oslomarka/

Fantastiske Marka har full kontroll på teltplasser i Østmarka, les artikkelen under og finn et sted dere ikke har teltet før.

10 tips til teltturer i Østmarka

DNT hytter

Østmarka har 7 ubetjente hytter, der en ligger i Oslo og resten i Akershus:

  • Dølerud
  • Øvresaga (Akershus)
  • Røyrivannskoia (Akershus)
  • Stallen (Akershus). Ligger ved siden av Røyrivannskoia
  • Bøvelstad (Akershus)
  • Huldreheim (Akershus)
  • Fiskelaushytta (Akershus)

Vi har vært på samtlige av disse hyttene, og favoritten vår er Stallen. Men vi anbefaler å sjekke ut alle sammen, og gjerne kombinere flere av de ved å gå fra hytte til hytte. Alle hyttene har forhåndsbooking, og alle bruker standard DNT nøkkel.

https://www.dntoslo.no/ubetjente-hytter-i-marka/

Akershus

Nordmarka

Nordmarka er stort, og det finnes svært mye å finne på både på sommeren og vinteren.

Stisykling

Nordmarka har svært mange flotte områder for stisykling. Vi har ikke testet alle selvfølgelig, og har mye utforskning foran oss før vi kan påstå at vi er eksperter på stisykling overalt. Her er noen tips fra oss.

Oslo Sommerpark

Oslo Sommerpark ligger ved Tryvann i Holmenkollen, og der er det et mylder av stier. Vi har selv ikke vært og syklet her, men det skal prøves og da oppdaterer vi denne artikkelen.

Tryvann
Bildet er fra MTBmap.no

Oslo Sommerpark leier også ut stisykler hvis du ikke har det selv: http://www.oslosommerpark.no/sykkel

Sognsvann og Maridalsvannet

Hvis du går inn på MTBmap.no og ser på alle stiene som finnes i dette området, så er det egentlig bare å finne et utgangspunkt og starte å teste ut stiene i disse områdene. Husk at det er nasjonalpark nordøst for Øyungen som ligger nord for Maridalsvannet, og der er det ikke lov å sykle (du ser det som gule områder på kartet under). Det samme gjelder området sør for Kobberhaughytta.

Sognsvann Maridalsvannet Øyungen
Som du kan se er det et mylder av stier i Nordmarka. Bildet er fra MTBmap.no

Stier som får spesielt mye positiv omtale i dette området er på østsiden av Maridalsvannet (se etter stien som heter “Jernbanestien” på MTBmap).

Ved Sognsvann finnes det en deilig flytsti som heter “Gummiskogen”, flere omtaler dette som den fineste flytstien i Oslo området. Opp mot Vettakollen er det også mange perler.

Vi har ikke selv syklet disse stiene, men de står på 2DO listen vår nå.

Skiturer

Nordmarka er et mekka for skiturer, og her er det egentlig bare å finne et utgangspunkt og sette avgårde.

http://www.globetrotterelisa.com/en-skiklassiker-i-oslomarka/

Gåturer og toppturer

Nordmarka har svært mange flotte turer, og det finnes mange kilder til inspirasjon.

http://www.globetrotterelisa.com/pa-topptur-i-maridalsalpene/ – faren til Jens er oppvokst i Maridalen, så vi har et spesielt forhold til dette området. I denne turbeskrivelsen kan du hente inspirasjon til en tur med flotte opplevelser.

Teltturer

Nordmarka har flotte områder for telting, og vi anbefaler å sjekke ut linkene under for mer inspirasjon.

https://fantastiskemarka.no/2019/07/28/10-tips-til-teltturer-i-nordmarka/ – denne linken beskriver i detalj hvilke teltplasser som finnes rundt hvert enkelt vann som blir anbefalt. Veldig nyttig.

http://www.tursostre.no/2017/05/05/10-fine-teltplasser-i-oslomarka/

Øyungen fra Skar i Maridalen

Dette er et populært sted å sette opp telt, og kan passe seg for familier med små barn. Turen fra Skar i Maridalen går på grusvei og passer derfor for de aller minste. Vi testet ut denne turen med trillebår, etter å ha lest at det kunne være greit når man har med seg mye på tur. Vi kan si at det ikke var en suksess, og det kan du lese om i artikkelen under.

Tre små, to store og en trillebår

Firkløveret i Hakadal (Packraft)

Dette er vel strengt tatt ikke i Oslo, men vi tar det med i denne oversikten for det. Bloggeren Fantastiske marka har skrevet en artikkel om å packrafte i vannene som ligger her.

Padlerute: Firkløveret i Nordmarka med packraft

Kikut

Nok et sted som anbefales til packrafting av bloggeren “Fantastiske Marka”:

Padlerute: Kikut-runden i Nordmarka med packraft

DNT hytter

Nordmarka har en betjent hytte som heter Kobberhaughytta som er svært populær. Der er det både mulig å overnatte og gå på kafe. I tillegg finnes følgende ubejente hytter:

  • Sinnerdammen
  • Katnosdammen
  • Tømtehyttene (store og lille, se link nedenfor)
  • Smedmyrkoia
  • Fuglemyrhytta (denne er svært populær, så det lønner seg å booke i god tid)

https://19topper.blog/2019/01/06/tomtehytta-i-nordmarka/

https://kobberhaughytta.dnt.no/

https://www.dntoslo.no/ubetjente-hytter-i-marka/

Lillomarka

Lillomarka er området øst for Maridalsvannet og inn i Nittedal. Det vil si at deler av Lillomarka ligger i Akershus.

Røverkollen

Dette området ved Romsås er helt sykt bra for stisykling, men det er nok ikke det mest barnevennlige området å sykle i. Grunnen til dette er at stiene for det meste går oppover eller nedover i det relativt bratte terrenget. Hvis ikke barna er gamle nok eller har erfaring med å sykle oppover, kan fort turen bli kjedelig for alle involverte. Vår erfaring er ihvertfall at de minste barna trives bedre når det er litt flatere terreng.

Stisykling ved Røverkollen i Nordmarka

20200421_165337480_iOS (2)
Solvor i godt driv ned fra Røverkollen i Nordmarka

DNT Hytter

I Lillomarka finnes følgende ubetjente hytter:

  • Fjellvang
  • Nydalshytta (må leie hele hytta)
  • Røverhula (en flott hytte, kun plass til 2 personer)

https://www.dntoslo.no/ubetjente-hytter-i-marka/

Linker

https://fantastiskemarka.no/category/friluftsliv-i-oslo/

5 turer til åpne koier i Oslomarka

https://fantastiskemarka.no/2020/05/25/10-tips-til-kortreiste-hengekoyeturer-rundt-oslo/comment-page-1/#comment-565 – overnatting eller bare en tur der du henger mellom to trær og slapper av, her har du noen kortreiste tips.

https://www.visitoslo.com/no/aktiviteter-og-attraksjoner/aktiviteter/sport-friluftsliv/

https://www.aktivioslo.no/friluftsliv/

https://www.oslo.kommune.no/natur-kultur-og-fritid/tur-og-friluftsliv/#gref

https://no.wikipedia.org/wiki/Nordmarka

https://sekkogsandaler.wordpress.com/2017/09/26/turglede-i-marka/

https://www.dntoslo.no/omradekart/ – usikker på hva som ligger hvor? Ikke veldig rart, for det er mange områder i Oslo området

http://www.globetrotterelisa.com/dnt-hytta-langoyene-urban-hyttetur-i-oslofjorden/

4 Replies to “Oslo”

  1. God idé med en slik oversikt – og dette innlegget er nok noe du kan skrive på i all evighet! Jeg har forøvrig begynt å teste ut sykkelstier i Lillomarka! Der er det mye bra altså! Gleder meg til å følge med på deres Oslo-utflukter dette året!

    1. Ja, jeg tror denne siden er et “never ending project”, og det er jo en bra greie. Det er jo så sinnsykt mange muligheter, og de ligger ofte tett. Vi planlegger en tur i Lillomarka i morgen muligens, da med lokalkjent guide. Jeg trenger å utvide horisonten litt, og da må jeg bare komme meg ut og tråkke på! Du har jo mange innlegg som passer inn i denne artikkelen, jeg skal tråle igjennom bloggen din ved anledning og linke opp det jeg tror er relevant.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.