Stisykling ved Bysetermosen i Østmarka

Bysetermosen er et populært utfartsted i Østmarka. Området ligger i Enebakk helt sør i Østmarka, og tar ca. 30 minutter å kjøre med bil fra Oslo Sentrum.

Det er mange parkeringsplasser, og de første gangene jeg var der og syklet var det relativt lite folk. Grunnen var at det var på en hverdag, og når jeg senere dro dit med barna på en lørdag, var parkeringen nesten full.

Fra Bysetermosen går det stier i forskjellige retninger, og her går det an å sykle så mye man orker.

Bysetermosen – Skjelbreia

Dette var den første turen jeg sjekket ut fra Bysetermosen, og jeg syklet den alene. Rett ved parkeringen starter stien som på MTBmap kalles “Ridestien”. Det er en blå flytsti (du ser det ved at den er markert med gult) og går ganske flatt bortover i terrenget. Stien er ganske bred, og har vel sannsynligvis blitt til ved at man har ridd hester her. Det var ingen tegn på hverken hest eller andre levende vesener når jeg var her, så det var bare å tråkke på til blodsmaken kommer.

20200420_083927742_iOS
Her er Scott og jeg ved nordenden av Svartoren

Stien er deilig med små røtter og enkle steiner, og det er sjelden behov for å sette foten nedi. Begrensningen er egentlig bare hvor mye du orker å tråkke på for å få flyt.

Da jeg syklet her var det tørt og fint, og jeg tror denne stien også holder seg godt når det er litt bløtere, men det får du eventuelt finne ut av selv.

Det går nedover den siste biten mot Skjelbreia, og jeg stoppet ved utedoen før jeg fortsatte videre. På vinteren er det servering her, men hytta er stengt resten av året.

https://ut.no/hytte/10610/skjelbreia

Fra Skjelbreia har du valget mellom å sykle tilbake samme veien som du kom, en tur jeg vil anbefale hvis du har med barn. Alternativt fortsetter du mot vannet Svartoren, som jeg gjorde.

Skjelbreia – Svartoren – Bysetermosen

Fra Skjelbreia mot norddelen av vannet Svartoren er det deilig blå flytsti. Den første stigningen fra Skjelbreia gjør at du fort får varmen i kroppen igjen, og nedkjøringen mot Svartoren gir høy fart og et smil om munnen.

Jeg tok den røde flytstien som går på vestsiden av Svartoren, det er litt mer teknisk enn turen så langt, men ingen utfordring for barn som er vant til stisykling. Da jeg syklet denne runden var det fantastisk vær, og jeg kom etterhvert til flåten.

https://trolltur.no/index.php/turguide/146-flaten-pa-svartoren

Flåten fikk jeg dratt mot svaberget, og både sykkelen og jeg kom oss ombord uten utfordringer, det ble en kort tur for flåten dekker kun en distanse på noen meter, men har du med deg barn på tur blir nok dette er flott opplevelse.

20200420_085324165_iOS
En kort tur sammen med Scott over Svartoren

På andre siden av Svartoren er det ikke mulig for folk flest å sykle oppover. Nedover er det rød flyt, men du skal være trygg på sykkelen for å kjøre på nedover her. For min del ble det dytting, og jeg startet å kjenne at kroppen hadde behov for næring.

Etter bakken kom jeg inn på Ridestien igjen, og fulgte denne til stien gikk inn til høyre. Nå kom jeg inn på den stien som heter “Elgtråkket” på MTBmap. Jeg tråkket på noen hundre meter og fant en plass der jeg inntok lunsjen min.

Elgtråkket er litt mer kupert enn Ridestien, men ingen store utfordringer hverken opp eller ned.

Jeg sjekket ikke hvor lenge jeg hadde vært på tur, men i et bedagelig tempo brukte jeg vel 1.5 time inkludert noen pauser og flåteturen.

Bysetermåsan - Skjelbreia
Bildet er fra MTBmap. Jeg startet ved Bysetermosen og syklet blå sti til Skjelbreia og tok stien mot Svartoren og den røde flytstien til flåten. På vei tilbake valgte jeg Elgtråkket og resultatet ble en variert og flott tur.

Bysetermosen – Kjerringhøgda – Høyspent

Noen dager etter jeg hadde tatt turen til Skjelbreia og tilbake, fikk jeg med kompisen min Sondre på tur. Vi parkerte på samme sted og satte kursen mot Byseter og de røde bakkene opp mot Kjerringhøgda.

20200422_090109897_iOS (2)
Sondre tar en pause på vei opp mot Kjerringhøgda

Det er en brutal start på syklingen, og kroppen kommer fort i gang. Hverken Sondre eller jeg var i olympisk form, men vi syklet så langt vi kunne i hvert parti. Det ble endel trilling, men mesteparten ble syklet. Senere hadde jeg med meg døtrene mine på denne turen også. Nelly (16 år) syklet like mye som meg, men Sina og Oline (9 år) måtte trille mer.

Vi holdt til venstre opp der stien skiller seg for å få litt mindre bratt stigning. Her er det lange partier som ikke er noe problem å sykle, heller ikke for de minste.

Kjerringhøgda

Denne toppen er 349 meter over havet, og det står et tårn som gir deg utsikt over omtrent hele Østmarka. Trappene er ganske bratte, så det gjelder å ta det med ro både opp og ned.

20200422_090753995_iOS
Sondre viser vei til toppen av tårnet på Kjerringhøgda

Fra Kjerringhøgda kjørte vi på nedover, og her er det bare å tråkke på. Det er ikke bratt, så skal du ha skikkelig flyt er det en ide å fylle på med litt næring på toppen og tråkke utfor etter beste evne. Stien bultrer seg nedover i terrenget, det er et par steder de minste valgte å gå av sykkelen, men da Sondre og jeg syklet her første gangen prøvde vi å holde så høy fart som var forsvarlig.

Høyspent

Etter et kort stykke på grusvei, tok vi av til venstre opp mot der starten av “Høyspent” går.

Bysetermosen - Kjerringhøgda - Høyspenten
Denne runden starter ved Byseter opp mot Kjerringhøgda og videre ned til grusveien. Deretter er det bare å ta Høyspent tilbake til Bysetermosen.

Vi sykler da denne stien fra sør mot nord på vei tilbake til bilen. Den starter med litt stigning, og deretter er det svak nedoverbakke hele veien tilbake til parkeringen ved Bysetermosen.

Terrenget rundt Bysetermosen egner seg veldig godt til stisykling, og det er et fint sted å ta med seg barna. Det er mye barnålsti, snille hindringer i form av røtter og steiner, og dermed mulighet til å sykle på så mye man vil. Har du elektrisk stisykkel kan du sykle rundt her i timesvis uten å gå lei.

Natorunden

Da vi kom tilbake til Bysetermosen ble det en kort lunsjpause, før vi startet på Natorunden. Dette er en blå flytsti som går parallelt med Høyspent, og det er svak stigning mer eller mindre hele veien til toppen av stien der man sykler tilbake igjen.

Sondre og jeg syklet til høyre (vestsiden) av stien på vei oppover, og fulgte motsatt side tilbake mot bilen. Etter denne turen tok jeg med barna på samme runden, og da syklet vi tilbake samme vei som vi syklet opp. Det synes jeg ga bedre flyt.

20200509_124959911_iOS
På vei nedover i Natorunden ved Bysetermosen.

Nok en gang er det bare å tråkke på det du klarer både oppover og nedover.

Telt

Den helgen jeg syklet i dette området med jentene mine, hadde vi opprinnelig tenkt å sove i telt i sørenden av Svartoren. Der ligger det en rekke teltplasser, og den første er lett tilgjengelig. Vi får heller ha det til gode.

Se også andre tips til teltplasser i Østmarka her: https://fantastiskemarka.no/2019/07/21/7-tips-til-teltturer-i-ostmarka/

Øvresaga

Ønsker du å bo på en DNT hytte mens du er i området og sykler, kan vi anbefale Øvresaga.

Linker

https://fantastiskemarka.no/2017/06/24/5-nye-steder-du-ma-oppleve-i-oslomarka/

https://fantastiskemarka.no/2019/07/21/7-tips-til-teltturer-i-ostmarka/

Akershus – store deler av Østmarka ligger i Akershus, i denne artikkelen samler vi tips til aktiviteter i vårt nærmiljø.

2 Replies to “Stisykling ved Bysetermosen i Østmarka”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.