Skikjøring i Trysil

Trysil skisenter er ett av Ski Star sine anlegg i Norge, og siden jeg har stått på ski i dette området siden 80-tallet, så er det et sted jeg kjenner godt og elsker å stå på ski i, samtidig som jeg til tider kan være litt lei. Men slik er det nok også for de som bor i Trysil og som har stått der enda mer enn meg. Familien vår har hytte i Trysil og ved Osensjøen, så her har vi sesongkort og står så mye vi ønsker.

SkiStar App

Den beste måten å finne informasjon om Trysil er å laste ned SkiStar app’en til mobiltelefonen din. Med de nye skikortene de bruker, så kan du opprette en profil og linke denne på en enkel måte til skikortet ditt via app’en. På den måten får du all informasjon om hvor mange turer du har tatt og antall høydemeter. Du kan linke din profil opp mot venner og se hvordan deres skidager i bakken er også. App’en fungerer på tvers av alle SkiStar sine destinasjoner.

Trysil skianlegg

Anlegget er stort og deles opp i fire områder:

  • Turistsenteret
  • Høyfjellsenteret
  • Skihytta
  • Høgegga

Turistsenteret

Dette er området som de fleste har som utgangspunkt for en dag i bakken. I 2023 innførte SkiStar parkeringsavgift for de parkeringsplassene som er nærmest heisene, og det blir veldig fort fullt. Et tips er å enten finne en parkeringsplass ved å kjøre forbi det store servicebygget og ned mot høyre. Da står du gratis og kommer rett ut i barnebakken. Her pleier vi ofte å stå, mindre trøkk på plassene og er du godt kjent som oss, finner du en løype omtrent midt på parkeringsplassen. Det står en svært figur av en heks der, men ingen skilting som tilsier at det er riktig vei å velge.

Et annet alternativ er å kjøre nederst i barnebakken. Da kjører du på nedsiden av Radisson Blu, og der er det en rekke parkeringer. Vi har ikke parkert der på en stund, men jeg tror det er gratis.

Du har to hovedheiser i Turistsenter området:

  • Fjellekspressen
  • Liekspressen

Begge disse heisene har stor kapasitet og gir tilgang til de familievennlige løypene i Turistsenteret. Her står danske turister på stive bein og ploger, ungene trives godt og har du øynene med deg – så kan du ha litt fart og kjøre deilige svinger mellom barn og dansker.

Vi pleier å trekke hitover når melkesyren blir for drøy, og det finnes gode muligheter for litt kjøring utenfor løypene.

“Frikjøring” i Turistsenteret

Dette området er det ingen skjulte steder for å kjøre utenfor løypene. De beste stedene der det ikke blir preppet er under heisen ved Liekspressen, og mellom løype 61 og 62.

Det kan være litt flatt terreng hvis det snør mye, men ofte er det fin snø når man kjører mellom trærne i dette hogstfeltet.

Bygderkanken

Rett over endestasjonen på Fjellekspressen er det en flott side. Toppen av denne siden heter Bygderkanken. Dette er min subjektive mening, men her pleide det å være bedre frikjøring enn det vi har opplevd de siste årene. “I gamle dager” var det ofte svært gode forhold ned, og jeg pleide å kjøre der hele tiden med den eldste datteren min. Men nå er det svært sjeldent gode forhold ned fra Bygderkanken. Denne siden er mellom 30-35 grader bratt, så i prinsippet skal dette være skredfarlig terreng, men jeg har aldri opplevd at det har gått skred i området fra Bygderkanken ned til toppen av skitrekket.

Ønsker du å komme deg inn til dette området er det beste å ta Skihytta Ekspress, kjøre ned løype 4 og senere ut i løype 12 og dra inn til venstre. Noe fiskebein er påkrevet, men da kommer du inn rett ved Byderkanken.

Et annet alternativ er å kjøre inn litt lengre ned og traversere rundt.

Området over Setertrekket (T9)

Dette er et av de mest rasfarlige områdene i Trysilfjellet, og her gjelder det å følge med på hva som skjer med temperaturendringer og den generelle rasfaren i fjellet.

Første gang jeg så det hadde gått ras i dette området var for 15-20 år siden (la oss si rundt 2003) og den gangen gikk raset rett over Setertrekket og dro nesten med seg heishuset på toppen. I 2023 gikk det ett nytt ras som dro med seg hele huset.

Skipatruljen har startet å sprenge ut i siden til høyre (når du ser opp mot fjellet), og selv om det ser fristende ut å sette utfor her, så bør du ha minst to tanker om rasfare og risiko.

Høyfjellsenteret

Denne delen av fjellet er der hvor hytteområdet Fageråsen ligger. Denne delen av fjellet ligger for det meste i skyggen frem til mars, da solen står høyt nok på himmelen til å varme opp snøen. Ofte er det også slik at Høyfjellsenteret ligge midt i vinden, eller eventuelt i le. Så blåser det bikkjer og katter i andre steder av fjellet, så er det greit å komme seg over til Fageråsen (ingen kaller det egentlig Høyfjellsentert annet enn SkiStar), og sjekke om forholdene er bedre der.

Det samme gjelder i prinsippet hvis det er stiv kuling på Fageråsen, så er det andre deler av fjellet som er i le.

Området har en hovedheis, og det er Toppekspressen. Dette er en heis som ofte går mens andre heiser stenger, og den har etter hva jeg har skjønt varme i setene og en boble som kan trekkes ned foran sikkerhetsbøylen. Ofte er det mindre kø her enn andre steder, for barnefamiliene og danskene vil helst stå andre steder. ;D

Frikjøring på Fageråsen

Her er det mange muligheter for å finne god snø. Det beste tipset fra vår side er å kjøre i heistraseen under Toppekpressen eller til siden for løypene som går i området (for det meste mellom løype 53 og 58).

Det er ganske mange koppheiser og t-kroker i Fageråsen, men vi har egentlig ikke utforsket disse områdene i stor grad. Grunnen til dette er at det er ganske flatt rundt disse heisene, og når det er mye snø får man ikke nok fart til de gode svingene. Strake 11’ere kan man kjøre når som helst ellers.

Kanken

Kanken er koppheisen som går fra Fageråsen opp til Nørdre Kanken (som de fleste kaller Kanken). Denne toppen preges av et radiotårn, og det heisen Kanken går opp fra Fageråsen og Hesten går opp fra Turistsenteret/Høgegga.

På begge sider av Kanken er det svært gode muligheter for frikjøring. Her er det heller ikke noen teoretisk rasfare.

Det området som er nederst på kartet over, er det ingen utfordringer med å kjøre i. Man kommer seg alltids ned til Kanken igjen og kan kjøre til man ikke gidder mer.

Den nordlige delen (øverst) innebærer som regel at man må kjøre ned til Høgegga og ta Hesten opp igjen for å kjøre mer løssnø/pudder.

Skihytta

Området rundt Skihytta er det opprinnelige skisenteret fra gamle dager. Moren min var her på 70-tallet og sto på ski, og da var det en provisorisk ordning med en traktormotor og tau, ut fra det hun forteller. Jeg var også her og sto på ski på 80-tallet, og da var det kun en t-krok heis her ut fra det jeg kan erindre.

Her er det mulig å kjøre mellom og til siden for de vanlige traseene når man skal ha litt frikjøring. Noen steder kan det være litt bratt for de fleste, men det er bare å teste ut.

Skihytta Ekspress kan ofte være stengt, spesielt når det er mye vind og/eller dårlig sikt.

I bildet over ser dere en “secret spot” som er for spesielt interesserte. Skal du kjøre her er det best med randonne ski og feller. Du tar enten Skihytta Ekspress eller Toppekspressen (fra Fageråsen). Denne siden er for det meste brattere enn 30 grader, så her er det rasfarlig når forholdene tilsier det. Men som du ser på kartet under, så finnes det et område som er under 30 grader, og her er det ofte superdeilig pudder når det har snødd.

Når du kommer ned i skogen, fortsetter du rett nedover, så kommer du til skiløypa som går fra Skihytta til Grønskaret. Da tar du på fellene og trasker bort til Skihytta Ekspress heisen. Forvent litt rare blikk fra langrennsfolka.

Høgegga

Dette er vårt favoritt område, siden det er sorte løyper og gode forhold for litt mer krevende skikjøring. Når vi starter å stå på morgenen, så drar vi rett hit fra Fjellekspressen.

Løypene i Høgegga er perfekt når det kommer store mengder snø. Når du kommer ned som en av de første på morgenen, tar du t-kroken opp (Høgegga – T2) og kjører i løypene på høyre side av heisen (30 og 80).

Det blir ganske fort oppkjørt i Høgegga området, så bruk morgenen her, og dra heller over til Fageråsen eller de slakere løypene ved Turistsenteret når det begynner å bli hauger eller is i løypene her.

Området rundt 45 graderen

Her har det gått ras flere ganger som skikjørere har blitt tatt med i.

For å komme til dette området tar du Hesten opp (T10) og kjører mot 45 graderen. Dette er en løype som er 45 grader bratt på toppen, og det er sjelden gode forhold i denne bakken. Men gøy for de som trenger å kjenne på adrenalinet.

Til høyre for 45 graderen er det gode forhold for offpiste kjøring, og det er ikke så bratt. Til venstre for 45 graderen er det brattere, og her kan det være bra hvis du er god på ski. Vær forsiktig, og kjør aldri her alene.

Linker og annen informasjon

https://www.skistar.com/no/vare-skisteder/trysil/vinter-i-trysil/kart/

Forsidebildet er lånt av SkiStar, og skal byttes ut med et eget ved anledning.

One Reply to “Skikjøring i Trysil”

  1. Pingback: Hedmark - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.