Kommunetopp i Stange og Nord-Odal: Søndre Fjellsjøhøgda og Årkjølen

November er en vanskelig måned å finne på aktiviteter i helgene. Er vi heldige har snøen kommet i fjellene og skisentrene åpner. På Instagram ser vi at de mest ivrige topptur entusiastene spenner på seg skiene og drar til fjells. Her hjemme på Lørenskog føles det grått og trist.

Vi overnattet på DNT hytta Gammelsaga, som ligger i området

Vi pakket bilen og dro nordover mot Espa, der elbilen fikk en lading og middagen besto av pølser og burger. Deretter dro vi til Gammelsaga, en DNT hytte som ligger ca. 20 minutter inn i skogen. På natten kom det noen centimeter med snø, og jeg var spent på om det ville være vanskelig å følge stien.

Søndre Fjellsjøhøgda (642 moh)

Disse kommunetoppene ligger rett ved hverandre, og vi brukte Google Maps linken på turbeskrivelsen til DNT til å finne frem til Rottjennet, der vi parkerte bilen. Det er ikke mobildekning når man kommer langt nok inn i skogen, så vi fulgte samtidig med på Norgeskart.no app’en som jeg hadde lastet ned lokalt på mobilen. Men så lenge Google har lastet ned området, fungerte den app’en godt. På vei tilbake til hovedveien er det viktig å huske hvor man har kjørt, eller bruke et offline kart.

https://ut.no/turforslag/11872123/sndre-fjellsjhgda-og-arkjlen

Vi satte avgårde og var på toppen etter 25 minutter. Stien er særdeles godt merket, og det var ikke så mye snø at vi mistet den på noe tidspunkt. Litt kupert i starten, men relativt flatt resten av veien. Dette er en fin tur å ta med små barn, og egentlig ingen grunn til å snu – for Årkjølen ligger ikke langt unna.

Enkel topp, men litt kronglete å komme seg til utgangspunkter for turen

Årkjølen (641 moh)

Fra Søndre Fjellsjøhøgda går stien videre mot Årkjølen. Denne delen er relativt flat, og går igjennom myrterreng i større grad. Siden det var snø i terrenget når vi gikk her, fikk vi ikke noe inntrykk av hvordan stien var, men litt vått her og der var det.

Kommunetopp nummer to denne dagen, Årkjølen.

På toppen av Årkjølen har de satt opp en liten bu med et tårn. Konstruksjonen virker kjent, og det kan være at tegningene blir gjenbrukt. En liten vedovn og noen kubber med ved ligger her, så har man god tid kan det være topp med en lengre rast her.

Oppsummering

Vi brukte akkurat 1,5 time på denne turen. Det er langt inn i skogen for å gå turen, og vi brukte mye strøm på elbilen vår med slapsete snø, sykler på taket (til en annen tur vi hadde planlagt) og henger. I området er det ikke akkurat flust med ladestasjoner, så det kan være en ide å ha nær toppladet bil før du setter avgårde.

Turen passer nok ypperlig til de som ikke er turvant, inkludert små barn. Det er umulig å gå feil grunnet god merking.

Tror ikke turen egner seg spesielt bra på ski, mest på grunn av tett skog – men alt går for den som vil!

God tur!

Linker og annen informasjon

DNT hytta Gammelsaga er et fint utgangspunkt for turer i den midtre delen av Hedmark. Husk å ta med sovepose: https://ut.no/hytte/10230

Se andre turer og aktiviteter vi har gjort i Hedmark: Hedmark

Sanking av kommunetopper på Hedmarksvidda

Podcast episode 12: Høst og aktiviteter for spesielt interesserte. Hør også podcasten vår der vi snakker om sanking av kommunetopper.

One Reply to “Kommunetopp i Stange og Nord-Odal: Søndre Fjellsjøhøgda og Årkjølen”

  1. Pingback: Hedmark - 19topper

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.