Stisykling i Fredrikstad

Vi våknet opp på campingplassen i Utne utenfor Sarpsborg og var superklare for en ny dag med supert vært og flotte forhold. Planen var å dra til Kjerringåsen skianlegg og dundre på med heisbasert sykling hele dagen. Da vi kom ut dit, fant vi ut at det var koppheis (selvsagt) – og Sina (7 år) ble utpekt til første prøvekanin og skulle ta heisen opp. Det gikk ikke helt som planlagt, hun trynet opp første bakken og fikk noen flotte skrubbsår. Oline nektet plent å være neste test syklist, og vi foreldrene hadde få argumenter å komme med. De som driver anlegget skrøt av at de yngste som hadde prøvd seg her tidligere var 10 år, så Sina kan skryte på seg å være den første til å prøve. Vi fikk også tips om å teste stisykling i Fredrikstad, og vi dro avgårde.

Fredrikstad

Her har vi vært to ganger tidligere (se link nederst i artikkelen), og det var veldig moro å komme tilbake. Vi kjørte til Rekustad Skole og parkerte bilen der. Dette var utgangspunktet for forrige tur vi hadde hit, for ganske nøyaktig 1 år siden. Den gangen var Sina og Oline 6 år gamle, og de syklet på “vanlige” sykler. Dette var den turen vi bestemte at vi skulle bestille Rocky Mountain Vertex 20 sykler til de begge to, en beslutning vi ikke har angret på.

IMG_2706
Nelly (14) prøver seg på et litt teknisk parti mellom svabergene.

Veldig gøy å komme tilbake til et område vi har vært i før. En ting er å orientere seg på kart, en annen er å kunne kjenne igjen terrenget og vite hvor de beste stiene er. Vi startet med flytstier på østsiden av Borredalsdammen, og brukte MTBmap til å navigere. Utviklingen til Sina og Oline har vært utrolig på det året siden vi var her sist, nå klarer de å sykle igjennom de fleste partiene i de grønne og blå stiene. De skvetter over mindre steiner og røtter, og kjører ned bakker de tidligere ikke turte og måtte trille ned.

IMG_2717
Sina (7) takler de fleste steiner og røtter superbra med sin 20″ sykkel fra Rocky Mountain

I dette området er det mye barnålsti og svaberg, og det gode været gjorde denne delen av turen til en fantastisk opplevelse. Vi tok oss god tid og hadde ikke hastverk, og motivasjonen til samtlige var veldig bra hele veien.

IMG_2753
Sina (7) i et mer teknisk parti, fint å ha sykkel som takler det meste!

Da vi rundet sørsiden av Borredalsdammen, tok vi noen av stiene opp til “Tommystien”.

Tommystien

Dette er virkelig en perle av en sti, den starter igjennom et hogstfelt, der det sikkert er mulig å ha mye mer flyt enn det vi klarte med to 7-åringer. Det er deilig å sykle på denne type sti, siden det er mulig å se så langt foran deg på grunn av tømmerhogsten.

IMG_2782
Solvor hjelper Sina over et “lite tre” som ligger over stien

Det ligger et tre over stien, og noen partier kan sikkert være litt trange og spennende når du har god fart, så her er det bra med utfordringer uansett hvilket nivå du er på.

Vi byttet på å ligge foran sammen med Sina og Oline. De trenger mye skryt for å holde motivasjonen oppe, i tillegg er det viktig med drikkepauser og påfyll av energi. Vi stopper gjerne på krevende steder og spør om de vil prøve igjen, så velger de om dette er noe de ønsker selv. Barna ser på hverandre og lærer av både sine egne og andres rutevalg. Dette tror jeg er en veldig fin måte å lære seg linjevalg og teknikk uten at det blir påtvunget.

IMG_2793
Nelly (14) bommer litt på idealsporet over denne kloppen

Etterhvert går stien inn i skogen, og jeg må si at denne stien hadde jeg syklet så ofte jeg kunne hvis jeg bodde i området. Den er så bra at jeg tror vi starter med denne neste gang, og gjerne sykler den frem og tilbake til vi ikke gidder mer.

De minste startet å bli slitne lenge før vi kom til slutten av Tommystien, men de klarte å holde motivasjonen oppe. Vi rundet av med verdighet og syklet rolig tilbake til bilen ved Rekustad Skole.

Kort oppsummert, en herlig tur i usedvanlig flott vær. Alle stiene var tørre og fine, og det virker som det blir lagt ut klopper og gjort mindre forbedringer av stiene her og der. Det tyder på en engasjert gjeng som bidrar med det de kan når de kan. Slikt liker vi!

Les om vår tidligere tur til Fredrikstad her:

Ekspedisjon: Sørover mot Sverige

Denne turen i Fredrikstad var på andre dag i Pinse Ekspedisjonen 2018, første dagen tilbragte vi i Sarpsborg:

Sykling i Sarpsborg – Kalnesskogen

One Reply to “Stisykling i Fredrikstad”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.