20″ stisykkel til barn

Vi har tvillinger på 6 år, og startet i fjor med sykling i Gullia i Trysil. I år har vi kommet i gang med stisykling, og jeg har gjort endel undersøkelser for å finne noen sykler de kan bruke i et par år. Resten av familien har fulldempede sykler, og det var viktig å sjekke om motivasjonen var til stede hos de minste før vi gjorde en større investering.

Første sesong for de minste var i fjor, da de startet å sykle på sine 16″ sykler i Trysil. Vi kjørte først noen runder i grønne løyper og deretter de blå. Jeg tror at det viktigste er å tenke at det er barna som skal sykle, og at du som voksen bare en med for å motivere og korrigere. Derfor var det viktig å ikke pushe barna for langt, og gi seg i tide.

I år har vi fortsatt å sykle i Gullia, vært to ganger i Fredrikstad og på Marstrand i Sverige. Vi har også vært en tur i Rörbäcknäs, som er et fortreffelig sted å stisykle. Vi hadde kjøpt brukte sykler med 20″ dekk, og selv om syklene fungerer helt fint, var det et par ting jeg la merke til under disse turene.

Når barna er 6 år, er det viktig å føle seg trygg på sykkelen. Derfor er bremsene på sykkelen en av de viktigste komponentene. Begge syklene har felgbrems, som fungerer veldig bra for de fleste. En fordel er at de veier lite, og er relativt enkle å vedlikeholde. De brukte syklene var nok ikke i tipp topp stand, så jeg har forsøkt å justere bremsene så godt jeg kunne. Resultatet var at bremsene var litt harde å klemme inn, samt at det ikke skulle så mye til før jeg måtte justere de igjen. Det kunne nok være en god ide å få en som har mer peiling på å mekke sykkel til å gå over de.

En annen ting er at vi har vært ute å syklet i terreng med endel gjørme, og felgbremsene blir fulle av skitt, noe som gjør at bremsene fungerer dårlig. Felgbremser fungerer best under tørre forhold.

Syklene hadde også frontdempere, noe som ikke er nødvendig for de fleste barn. Demperne på disse syklene er sannsynligvis bare en fjær, og det vil ikke si at de gjør spesielt nytte. Mange barnesykler kommer med demper, men det er nok mer for at de skal se tøffere ut. Jeg tenker at det er greit å ha dempere, spesielt når de kjører nedover, selv om ikke farten er stor. Demperen tar av for endel støt, og det skaper trygghet er min hypotese.

Søking etter stisykkel

Etter mye Googling frem og tilbake, samt en haug med notater i OneNote, ble det klart for meg at det er mulig å bruke store summer på sykler til barn.

Når vi skal ha 2 sykler, er det drøyt å velge fra øverste hylle. Men det er lov å drømme, samt det finnes de som ønsker å bruke mer penger enn oss på barnesykler.

Heldempede sykler

Jeg hopper over de syklene du må bestille fra USA, Canada eller andre steder. Det koster litt i frakt, pluss at du må betale momsen for å ta de inn.

Vertikal Playground fører merket Norco, som har en modell som heter Fluid FS 2.2. Hvis du ikke har tvillinger, må dette være en av de feteste syklene en kid kan få. Heldempet med 95mm vandring på frontdemperen.

Norco Fluid FS 2.2
Norco Fluid FS 2.2

Hydrauliske skivebremser og bakdemper med 60mm vandring gjør vel at denne sykkelen veier litt mer enn de fleste andre. Prisen er rett under 12.000,-  per stykk, og vi trenger to.

Med andre ord, litt i drøyeste laget for oss.

Sykler med frontdemper og skivebremser

Det finnes endel sykler med skivebremser, men de fleste av disse har ikke frontdemper. Hypotesen min er at det er fint med dempere, spesielt nedover.

Vertical Playground har et alternativ, og det er en sykkel fra Rocky Mountain som heter Vertex 20.

VERTEX20
Rocky Mountain Vertex 20

Denne sykkelen har hydrauliske skivebremser og luftdemper med 50mm vandring på frontdemperen. Prisen er 7.999,- per stykk, og jeg startet prosessen med å overbevise meg selv at dette var innenfor “rimelighetens grenser”. Jeg tenker at ungene vil ha denne sykkelen i 2 sesonger, og da de er 8-9 år gamle vil de være store nok til å gå over på en sykkel med 24″ dekk. Mulig jeg får 4.000-5.000,- per sykkel når jeg selger de – og da kan jeg forsvare kostnaden. Det viktige er å holde de i stand, samt å vaske de etter bruk for å holde slitasjen nede.

Solvor (les: kona) gikk med på dette, så nå er det 2 stk sykler på vei fra Vertical Playground på Oppdal.

Sykler med skivebremser

Hvis du ønsker sykkel med 20″ dekk og skivebremser er Scott Scale 20 Plus en flott sykkel med mekaniske skivebremser. Vertical Playground har også denne modellen i sitt sortiment, og der koster den 4.490,-. Dette er nok en mer forsvarlig pris for de fleste, da de fleste barnesykler ligger på 3.000,- og oppover.

scott-scale-junior-20-plus-2017
Scott Scale Junior 20 Plus

Vertical Playground er tydeligvis stedet å lete etter litt mer fancy sykler enn det du finner på de fleste andre nettbutikkene. Det er sannsynligvis ikke så mange som er ute etter denne type sykler enda, men jeg tror at etterspørselen kommer til å øke fremover. Det bygges ut pumptracks og stier over hele Norge, og det er jo ikke bare de voksne som skal ha skikkelig leketøy.

Andre opsjoner

En annen opsjon er å være på utkikk etter komponenter til junior sykler, og sette sammen noe kult. Det krever at man har litt mer kunnskap enn gjennomsnittet, og gjerne endel søk etter gode tilbud på nettet.

Tilbakemeldinger

Jeg har sikkert ikke fått med meg alt, og setter pris på tilbakemeldinger hvis du finner noe spennende fra norske aktører.

4 Replies to “20″ stisykkel til barn”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.