Buskerud

Buskerud er nå en del av Viken fylke, men vi tar ikke hensyn til fylkesreformen på denne bloggen. Høyeste toppen i Buskerud er Folarskardnuten som ligger 1933 meter over havet. Denne fylkestoppen har vi kun tatt på beina på sommeren, men den står høyt på listen over topper som skal tas på ski.

Folarskardnuten i strålende vær

Podcast episode 8: Folarskardnuten

Turen til Folarskardnuten ble lang og hard. Men for en følelse å komme til topps!

Følgende områder er en del av Buskerud: Drammen og området som nå kalles Vest-Viken (blant annet Lier), Ringerike, Midt-Buskerud, Kongsberg og Hallingdal.

Dette er ikke en fullstendig guide til aktiviteter å gjøre i Buskerud, og vi vil legge inn mer informasjon etterhvert som vi tester ut ting selv eller får tips av andre.

Ski

Det finnes mange skisenter i Buskerud. Siden vi er glade i både å kjøre i skianlegg og toppturer, har vi for det meste dratt til Hemsedal. Skisentrene i Drammen, Kongsberg, Nesbyen og Geilo er svært populære. Det finnes en rekke mindre skisentre også, som helt klart er verdt et besøk.

Stisykling

Buskerud er et mekka for stisykling og downhill. Vi er bortskjemt med hytte i Trysil, og derfor har vi ikke vært på noen nevneverdige turer i Buskerud enda, men sommerferien 2020 blir Hallingdal første stopp for oss.

Drammen

Jens har syklet noen stier rundt Konnerud i Drammen, og det er et område vi definitivt skal sjekke ut bedre i årene som kommer. Dette området er også beskrevet i boken “Stisykling i Norge”, som vi anbefaler å kjøpe.

Nesbyen

Nesbyen satser på sykling, og dette er et svært spennende område. Blant annet har de startet utbyggingen av en 15 kilometer lang flytsti som skal kunne sykles av hele familien, der nederste delen av denne åpnet i 2020.

Vår første stopp på sommerferien 2020 er lagt til Nesbyen, der vi har bestilt oss en hel dag med shuttling for hele familien. Det vil si at vi vil bli fraktet opp i dalsiden ved Nesbyen med bil, og kan sykle nedover hele dagen.  En av stiene som heter “Den Ravinde” har blitt omtalt som Norges beste sti av Terrengsykkel. Vi gleder oss!

Vi kommer også til å sjekke ut sykling på høyfjellet i Nesbyen, og kommer til å oppdatere med blogginnlegg om våre opplevelser.

Stisykling

Gol

Vi planlegger også en stopp i Gol i sommerferien 2020. Her er det en rekke stier som ser interessante ut. En plan vi har er å sykle Gol Autobahn, og selv stå for shuttling – så får vi se hvordan ideen fungerer i praksis.

Bruk https://trailguide.net/ for den beste oversikten over stiene her. Mange av stiene er ikke markert på MTBmap.no

Hemsedal

Hemsedal er en SkiStar destinasjon, og suksessen med utbyggingen av tilbudet til syklister i Trysil gjør at de satser mye på stisykling i årene som kommer. De første bygde stiene startet å bli markedsført i 2019, og vi gleder oss til å dra hit for å sjekke ut hva de har fått til.

https://www.hemsedal.com/no/A/Sykling/

Ål i Hallingdal

Her er det også svært mye bra stisykling, og noen av disse stiene er ikke så enkle å finne informasjon om hvis du ikke har fått lett. Vi har gjort litt research, og satser på en stopp her i sommerferien 2020. Mer informasjon kommer når vi har fått erfare dette området selv.

Bruk forøvrig https://trailguide.net/ for å finne mer informasjon.

https://www.visital.no/se-og-gjore/sommeraktiviteter/sykling

Geilo

Geilo bygger også ut sitt tilbud for syklister, og her er det mulig med heisbasert sykling. De bygger om stinettet sitt, og tilbudet er redusert i 2020. Vi gleder oss til å sjekke ut dette i 2021.

https://www.geilo.no/nb/stisykling

Kongsberg

Kongsberg regionen har også kommet på banen med gode initiativ for å bygge ut tilbudet til lokale syklister og turister som oss. Her finnes det et profesjonelt initiativ, samtidig som de lokale syklistene engasjerer seg. Vi har til gode å dra hit, men det står på listen over ting vi skal gjøre.

Gåtur og topptur til fots

Verden blir begrenset i forhold til gåturer og toppturer til fots når prioriteten er å enten sitte på en sykkel eller å ha ski på beina. Vi kommer nok til kort når det gjelder tips i denne kategorien i Buskerud, men det er mulig det endrer seg etterhvert.

Hemsedal

Vi har hytte i Trysil, og sesongkort i Skistar. For oss er det da enkelt å prioritere å dra til Hemsedal og stå på ski, siden sesongkortene våre fungerer her også. Da kan vi kombinere å stå i skisenteret og gå toppturer. Skisenteret finner dere frem til selv, og liker dere å stå offpiste, bør dere teste ut Gummiskogen.

20191222_124002078_iOS 16 9
På vei opp til Nibbi i Hemsedal

Toppturer på ski i Hemsedal

Skal dere gå på topptur i Hemsedal, bør dere sjekke ut følgende nettside for skredvarsel:

https://varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Hallingdal/

Det finnes også en bok som beskriver de aller fleste toppturene i området som heter “Toppturer i Hemsedal”. I tillegg er de mest populære turene beskrevet i “Toppturer i Norge” og “Trygge Toppturer” som gis ut av Fri Flyt. Bestill bøkene her.

IMG_7420
Her er vi på toppen av Slettind i Hemsedal. En flott tur for de som ikke har så mye tid, eller som ønsker å teste ut topptur på ski

Vi har ikke gått så mange turer i Hemsedal, men noen har det blitt de siste årene. En av de mest populære toppene er Nibbi. Nibbi har ikke veldig bratt terreng, men det kan være temmelig forblåst på toppen, og snøforholdene endrer seg igjennom hele sesongen. Sjekk gjerne med Facebook gruppene for området, men husk at det er du selv som må vurdere hva som er trygt, bra snøforhold og lignende:

Topptur og frikjøyring i Hemsedal og omegn

Topptur i Hemsedal og Hallingdal

Blant annet har vi gått til 1609Harahorn og andre topper som er beskrevet i innleggene under:

Topptursesongen starter på Nibbi

Påske week-end i Hemsedal

Postkort fra Hemsedal

Romjulsekspedisjon

Via Ferrata

Det er over 20 Via Ferrata tilbud i Norge, og ett av disse ligger i Hemsedal. Vi har ikke testet det selv, men det vurderes sterkt. Denne aktiviteten er ganske dyr å gjøre som familie, og det virker som Hemsedal har lagt seg på en litt mer fornuftig pris enn mange av de andre alternativene.

https://www.hemsedal.com/no/A/Hemsedal-Fjellsport1/Via-Ferrata/

Blefjell

Topptur i Blefjell

På vei hjem fra topptur og overnatting i telt på Gaustadtoppen, dro vi til Blefjell. Det var ganske sent på sesongen, og vi pekte oss ut toppen Sigridsfjell. Denne turen ble fin, men vi kom ikke helt opp til toppen. Senere tok vi turen til Sigridsbu.

Sigridsbu

Denne turen tok vi i overgangen mellom høst og vinter, og vi opplevde at snøen kom mens vi var på tur opp fjellet. Hytta er veldig koselig og ligger flott til oppe på snaufjellet, og når vi var der var hytta helt full. God stemning og mulighet til å bli kjent med andre entusiaster.

Sigridsbu på Blefjell

IMG_4830
Solvor på vei til Sigridsbu

Hytte til hytte på Blefjell

Vi kommer til å legge opp til en hytte til hytte tur på Blefjell med fjellski. Her ligger hyttene som perler på en snor, og det gjelder bare å få prioritert denne turen og løse de logistikk utfordringene som finnes. Dette kommer vi helt klart tilbake til.

Norefjell

Tempelseter og Høgevarde

Dette området ved Norefjell er fantastisk fint til skiturer. Vi dro med fjellski og overnattet på DNT hytta Nye Høgevarde. Det var skikkelig ruskevær, men for en opplevelse!

Norefjell: Nye Høgevarde

20200119_090401286_iOS
Her er vi klare for avgang fra DNT hytta Nye Høgevarde

Toppturer

Fra Tempelseter er det to kommunetopper som er verdt å få med seg. Vi tok Høgevard i skikkelig rufsete vær og senere Gråfjell i perfekte forhold.

Kommunetopp i Krødsherad: Høgevard

Kommunetopp i Flå og Sigdal kommune: Gråfjell

Solvor på toppen av Gråfjell

Stisykling ved Tempelsetra og Høgevard

Dette er også en destinasjon som satser tungt på stisykling. Vi har ikke vært der enda, men det står helt klart på listen over ting å gjøre.

Skrimfjellene

Dette er også et område med flere DNT hytter og flotte turer som vi ikke har utforsket i så stor grad. Vinteren 2020 startet vi med skitur til Sørmyrseter, det var skikkelig ruskete vær, men da føler vi oss i live.

Buskerud: Sørmyrseter

20200208_140330790_iOS
Sina (9 år) er endelig fremme på Sørmyrseter.

Veggli

I Rollag kommune har vi tatt kommunetoppen Storegrønut på ski.

Kommunetopp i Rollag: Storegrønut

Linker

https://varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Hallingdal/

https://www.friflytbestill.no/boker

https://www.facebook.com/groups/1412607662137206/ – Topptur og Frikøyring i Hemsedal og Omegn

https://www.facebook.com/groups/800937153255892/ – Topptur i Hemsedal og Hallingdal

https://www.visitnorway.no/reisemal/ostlandet/hallingdal/

2 Replies to “Buskerud”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.