Buskerud

Buskerud er nå en del av Viken fylke, men vi tar ikke hensyn til fylkesreformen på denne bloggen. Høyeste toppen i Buskerud er Folarskardnuten som ligger 1933 meter over havet. Denne fylkestoppen har vi kun tatt på beina på sommeren, men den står høyt på listen over topper som skal tas på ski.

Dette er ikke en fullstendig guide til aktiviteter å gjøre i Buskerud, og vi vil legge inn mer informasjon etterhvert som vi tester ut ting selv eller får tips av andre.

Podcast episode 8: Folarskardnuten – hør om turen vår med barna til høyeste toppen i Buskerud. En veldig slitsom tur, men helt klart en av de tøffeste og fineste vi har tatt sammen.

Følgende områder er en del av Buskerud: Drammen og området som nå kalles Vest-Viken (blant annet Lier), Ringerike, Midt-Buskerud, Kongsberg og Hallingdal.

Ski

Det finnes mange skisenter i Buskerud. Siden vi er glade i både å kjøre i skianlegg og toppturer, har vi for det meste dratt til Hemsedal. Skisentrene i Drammen, Kongsberg, Nesbyen og Geilo er svært populære. Det finnes en rekke mindre skisentre også, som helt klart er verdt et besøk.

Toppturer på ski

Vi har som målsetning å gå til topps på så mange kommunetopper i Norge som mulig, og har fått tatt endel topper i Buskerud på ski. Ikke alle er like spennende, men det finnes noen skjulte perler.

Drammen kommune – Trettekollen (607 moh)

Topptur på ski i Drammen, det er kanskje ikke noe som faller deg inn – men vinteren 2022 gikk vi til Trettekollen på ski. Føret var elendig, men det ble en fin tur for det.

Bomlekollene i Lier (632 moh)

Kanskje en tur for spesielt interesserte? Men for de som liker å samle på kommunetopper er denne topp å gå på ski, men jeg vil anbefale å ta den på fjellski, siden det siste stykket til toppen kan være litt drøyt på langrenn. Sannsynligvis veldig fin å ta med sykkel og gå den siste biten på sommeren.

Myrehogget i Øvre Eiker

Skal du ta en lett tilgjengelig tur med fantastisk utsikt, så kan vi anbefale å gå til topps i Øvre Eiker kommune, spesielt hvis været er fint. Denne turen kan tas hele året, men du skal ikke regne med å kunne gå helt til topps med ski på vinteren.

Jonsknuten i Kongsberg

På toppen av Jonsknuten står et gammelt tårn fra Telenor (les: Televerket), og dette er synlig i lang avstand. Denne turen er “obligatorisk for alle som bor i nærheten, og vi hadde gleden av å ta denne kommunetoppen på en perfekt dag.

Stisykling

Buskerud er et mekka for stisykling og downhill. Vi er bortskjemt med hytte i Trysil, og derfor hadde vi ikke vært i Buskerud før vi i sommerferien 2020 dro til Hallingdal og syklet for første gang.

Drammen

Jens har tidligere syklet noen stier rundt Konnerud i Drammen, og det er et område vi definitivt skal sjekke ut mer i årene som kommer. Dette området er også beskrevet i boken “Stisykling i Norge”, som vi anbefaler å kjøpe.

Solvor og Jens dro på kjærestetur uten barn i Mai 2022, og det ga virkelig mersmak. Se hvordan stiene på Konnerud ser ut på Instagram innlegget under.

Høgevard

Den nyeste destinasjonen for stisykling i Hallingdal er Høgevard. Dette er et relativt nytt hyttefelt, og utbyggingen er godt i gang. Vi startet vår sommerferie i 2022 i Høgevard, og syklet stien Forkbeard som ikke var ferdig, men som kommer til å bli sykt bra når den er klar. Vi syklet også Tryggs rute, og dette var en fin sti på toppen av fjellet.

Nesbyen

Nesbyen satser stort på sykling, og dette er et svært spennende område. Blant annet har de startet utbyggingen av en 15 kilometer lang flytsti som skal kunne sykles av hele familien, der nederste delen av denne åpnet i 2020 og mer av stien var tilgjengelig sommeren 2021.

Vår første stopp på sommerferien 2020 ble lagt til Nesbyen, der vi hadde bestilt oss en hel dag med shuttling for hele familien. Det vil si at vi ble fraktet opp i dalsiden ved Nesbyen med bil, og kan sykle nedover hele dagen.  En av stiene som heter “Den Ravinde” har blitt omtalt som Norges beste sti av Terrengsykkel. Vi gledet oss og Nesbyen leverte!

I 2022 åpnet også den nye storsatningen HallingSpranget i Nesbyen. Dette er en flott 17 kilometer lang maskinbygget sti som passer for de litt større barna (etter vår mening), og som fungerer bra for erfarne syklister. Det er svært enkelt å bruke shuttle bussen opp til toppen av stien. (Artikkel om denne turen ligger lengre nede)

Vi kommer også til å sjekke ut sykling på høyfjellet i Nesbyen, og kommer til å oppdatere med blogginnlegg om våre opplevelser.

Les også om HallingSpranget her.

Gol

Vi planla også en stopp i Gol i sommerferien 2020, men fikk dessverre ikke syklet her på grunn av styrtregn. Det ble dessverre ikke noe sykling på Golsfjellet sommeren 2022 av samme grunn, men nå er virkelig Gol på vår radar – og vi kommer tilbake for å utforske senere.

Her er det en rekke stier som ser interessante ut. En plan vi har er å sykle Gol Autobahn, og selv stå for shuttling – så får vi se hvordan ideen fungerer i praksis.

Bruk https://trailguide.net/ for den beste oversikten over stiene her. Mange av stiene er ikke markert på MTBmap.no

Hemsedal

Hemsedal er en SkiStar destinasjon, og suksessen med utbyggingen av tilbudet til syklister i Trysil gjør at de satser mye på stisykling i årene som kommer. De første bygde stiene startet å bli markedsført i 2019, og vi gleder oss til å dra hit for å sjekke ut hva de har fått til.

https://www.hemsedal.com/no/A/Sykling/

Ål i Hallingdal

Her er det også svært mye bra stisykling, og noen av disse stiene er ikke så enkle å finne informasjon om. Vi har gjort litt research, og satset på en stopp her i sommerferien 2020, som dessverre ikke ble noe av på grunn av dårlig vær. Mer informasjon kommer når vi har fått erfare dette området selv.

Bruk forøvrig https://trailguide.net/ for å finne mer informasjon.

https://www.visital.no/se-og-gjore/sommeraktiviteter/sykling

Geilo

Geilo bygger også ut sitt tilbud for syklister, og her er det mulig med heisbasert sykling. Vi dro hit i sommerferien 2022, og det var veldig lovende å sykle her, selv om vi tror at det foreligger planer om ytterligere forbedringer på det som allerede finnes.

I tillegg er det mange muligheter for tradisjonell stisykling i området rundt Geilo, noe vi dessverre ikke har fått utforsket i detalj enda.

https://www.geilo.no/nb/stisykling

Kongsberg

Kongsberg regionen har også kommet på banen med gode initiativ for å bygge ut tilbudet til lokale syklister og turister som oss. Her finnes det et profesjonelt initiativ, samtidig som de lokale syklistene engasjerer seg. Vi har til gode å dra hit, men det står på listen over ting vi skal gjøre.

Gol

Gol kommune er et veldig fint utgangspunkt for turer hele året. Her bor det litt over 3.000, og kommunen har eget skisenter, veldig fin campingplass og mange turer både på beina, med ski eller sykkel.

Sommerferien 2022 tok vi turen til topps i Gol.

Hemsedal

Vi har hytte i Trysil, og sesongkort i Skistar. For oss er det da enkelt å prioritere å dra til Hemsedal og stå på ski, siden sesongkortene våre fungerer her også. Da kan vi kombinere å stå i skisenteret og gå toppturer. Skisenteret finner dere frem til selv, og liker dere å stå offpiste, bør dere teste ut Gummiskogen. Vær forsiktig, det har gått ras der flere ganger, og man får gjerne en falsk trygghetsfølelse siden Gummiskogen er så lett tilgjengelig fra heisen.

Toppturer på ski i Hemsedal

Skal dere gå på topptur i Hemsedal, bør dere sjekke ut følgende nettside for skredvarsel:

https://varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Hallingdal/

Det finnes også en bok som beskriver de aller fleste toppturene i området som heter “Toppturer i Hemsedal”. I tillegg er de mest populære turene beskrevet i “Toppturer i Norge” og “Trygge Toppturer” som gis ut av Fri Flyt. Bestill bøkene her.

IMG_7420
Her er vi på toppen av Slettind i Hemsedal. En flott tur for de som ikke har så mye tid, eller som ønsker å teste ut topptur på ski

Vi har ikke gått så mange turer i Hemsedal, men noen har det blitt de siste årene. En av de mest populære toppene er Nibbi. Nibbi har ikke veldig bratt terreng, men det kan være temmelig forblåst på toppen, og snøforholdene endrer seg igjennom hele sesongen. Sjekk gjerne med Facebook gruppene for området, men husk at det er du selv som må vurdere hva som er trygt, bra snøforhold og lignende:

Topptur og frikjøyring i Hemsedal og omegn

Topptur i Hemsedal og Hallingdal

Høgeloft (Kommunetopp)

Denne toppen er nok ikke så vanlig å ta som topptur på ski, siden det finnes mange andre topper i Hemsedal som har mye bedre skiterreng. Men toppen er høyeste punkt i Hemsedal og i nabokommunen Lærdal som ligger i tidligere Sogn og Fjordane. Vi kom dessverre ikke helt opp på denne toppen ved første forsøk, grunnet skydekket og svært dårlig sikt. Dette er en tur som anbefales å tas i godt vær.

1609 (1609 moh)

Dette er en populær topptur på ski, og vi tok den mens barna var temmelig ferske innen toppturer i 2018 (de var 7 år). Jens ødela skiene sine på vei ned, så dette ble en litt kronglete tur for hans del.

Harahorn (1.575 moh)

En enkel topp, kanskje ikke så bra skikjøring som man skulle ønske, men verdt en tur.

Nibbi (1.741 moh)

Nibbi er en av de mest populære turene i Hemsedal, og det med god grunn. Den kan anses som å være “trygg” og det er ofte gode forhold selv om det kan være krevende andre steder i området. Dette er nok den turen vi har tatt flest ganger på randonne.

Påske week-end i Hemsedal – Les om turen vår til Nibbi og Slettind i påsken 2019. Vi sover i telt og Jens holder på å fryse i hjel (muligens litt overdrevet).

Romjulsekspedisjon – dette var litt av en tur, og vi endte opp med å sove i telt i Hemsedal. Barna var bare 5 år gamle, men det gikk overraskende bra.

Topptur på beina i Hemsedal

Hemsedal har selvfølgelig mange fine turer på våren, sommeren og høsten også. Vi har ikke vært her så mye på sommeren, men en av høydepunktene var turen vår til Skogshorn.

Høgeloft (1.920 moh)

Høgeloft er høyeste punkt i Hemsedal og Lærdal kommune. De fleste tar denne turen fra Eldrevatnet på Hemsedalsfjellet, men vi valgte en alternativ rute innerst i Grøndalen. Startet med en overnatting på DNT hytta Kljåen og en litt lengre tur enn nødvendig på grunn av dårlige veivalg.

Skogshorn (1.728 moh)

Dette er en topp som vi virkelig anbefaler å ta på sommeren. Den kan også gås på ski på vinteren, og det har vi ikke fått gjort enda.

Via Ferrata

Det er over 20 Via Ferrata tilbud i Norge, og ett av disse ligger i Hemsedal. Vi har ikke testet det selv, men det vurderes sterkt. Denne aktiviteten er ganske dyr å gjøre som familie, og det virker som Hemsedal har lagt seg på en litt mer fornuftig pris enn mange av de andre alternativene.

https://www.hemsedal.com/no/A/Hemsedal-Fjellsport1/Via-Ferrata/

Blefjell

Topptur i Blefjell

På vei hjem fra topptur og overnatting i telt på Gaustadtoppen, dro vi til Blefjell. Det var ganske sent på sesongen, og vi pekte oss ut toppen Sigridsfjell. Denne turen ble fin, men vi kom ikke helt opp til toppen. Senere tok vi turen til Sigridsbu som du kan lese om nedenfor.

Kommunetopp i Flesberg kommune

Fra Sigridsbu på Blefjell er det relativt enkelt å ta kommunetoppen i Flesberg (Flesebekk-ble) og toppen i Notodden (som ligger i Telemark). Les om den fine turen vi hadde hit i høstferien 2023.

Sigridsbu

Denne turen tok vi i overgangen mellom høst og vinter, og vi opplevde at snøen kom mens vi var på tur opp fjellet. Hytta er veldig koselig og ligger flott til oppe på snaufjellet, og når vi var der var hytta helt full. God stemning og mulighet til å bli kjent med andre entusiaster.

Hytte til hytte på Blefjell

Vi kommer til å legge opp til en hytte til hytte tur på Blefjell med fjellski. Her ligger hyttene som perler på en snor, og det gjelder bare å få prioritert denne turen og løse de logistikk utfordringene som finnes. Dette kommer vi helt klart tilbake til.

Norefjell

Tempelseter og Høgevarde

Dette området ved Norefjell er fantastisk fint til skiturer. Vi dro med fjellski og overnattet på DNT hytta Nye Høgevarde. Det var skikkelig ruskevær, men for en opplevelse!

Toppturer

Fra Tempelseter er det to kommunetopper som er verdt å få med seg. Vi tok Høgevard i skikkelig rufsete vær og senere Gråfjell i perfekte forhold.

Stisykling ved Tempelsetra og Høgevard

Dette er også en destinasjon som satser tungt på stisykling. Vi har ikke vært der enda, men det står helt klart på listen over ting å gjøre.

Skrimfjellene

Dette er også et område med flere DNT hytter og flotte turer som vi ikke har utforsket i så stor grad. Vinteren 2020 startet vi med skitur til Sørmyrseter, det var skikkelig ruskete vær, men da føler vi oss i live.

Veggli

I Rollag kommune har vi tatt kommunetoppen Storegrønut på ski.

Linker

https://varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Hallingdal/

https://www.friflytbestill.no/boker

https://www.facebook.com/groups/1412607662137206/ – Topptur og Frikøyring i Hemsedal og Omegn

https://www.facebook.com/groups/800937153255892/ – Topptur i Hemsedal og Hallingdal

https://www.visitnorway.no/reisemal/ostlandet/hallingdal/

2 Replies to “Buskerud”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.