Buskerud

Buskerud er nå en del av Viken fylke, men vi tar ikke hensyn til fylkesreformen på denne bloggen. Høyeste toppen i Buskerud er Folarskardnuten som ligger 1933 meter over havet. Denne toppen har vi ikke forsøkt oss på enda, men den står nå på listen over de mest sannsynlige ekspedisjonene Solvor og Jens tar alene.

Følgende områder er en del av Buskerud: Drammen og området som nå kalles Vest-Viken (blant annet Lier), Ringerike, Midt-Buskerud, Kongsberg og Hallingdal.

Dette er ikke en fullstendig guide til aktiviteter å gjøre i Buskerud, og vi vil legge inn mer informasjon etterhvert som vi tester ut ting selv eller får tips av andre.

Ski

Det finnes mange skisenter i Buskerud. Siden vi er glade i både å kjøre i skianlegg og toppturer, har vi for det meste dratt til Hemsedal. Skisentrene i Drammen, Kongsberg, Nesbyen og Geilo er svært populære. Det finnes en rekke mindre skisentre også, som helt klart er verdt et besøk.

Stisykling

Buskerud er et mekka for stisykling og downhill. Vi er bortskjemt med hytte i Trysil, og derfor har vi ikke vært på noen nevneverdige turer i Buskerud enda. Jens har sjekket ut noen stier rundt Konnerud i Drammen, og det er et område vi definitivt skal sjekke ut bedre i årene som kommer.

Nesbyen satser på sykling, og Kongsberg regionen har også kommet på banen med gode initiativ for å bygge ut tilbudet til lokale syklister og turister som oss. Hemsedal har også startet, og de første merkede stiene ble markedsført sesongen 2019. Det er klart at Trysil har et forsprang på disse destinasjonene, men stisykling er en voksende sport og fritidsaktivitet i Norge og vi er sikre på at både det lokale næringslivet og turistnæringen vil satse enda mer. Vi har tross alt noen av de beste stiene i verden.

Det er mulig vi må ta en lang week-end i området og sjekke ut noe av det som kan oppleves.

Gåtur og topptur til fots

Verden blir begrenset i forhold til gåturer og toppturer til fots når prioriteten er å enten sitte på en sykkel eller å ha ski på beina. Vi kommer nok til kort når det gjelder tips i denne kategorien i Buskerud, men det er mulig det endrer seg etterhvert.

Hemsedal

Vi har hytte i Trysil, og sesongkort i Skistar. For oss er det da enkelt å prioritere å dra til Hemsedal og stå på ski, siden sesongkortene våre fungerer her også. Da kan vi kombinere å stå i skisenteret og gå toppturer. Skisenteret finner dere frem til selv, og liker dere å stå offpiste, bør dere teste ut Gummiskogen.

20191222_124002078_iOS 16 9
På vei opp til Nibbi i Hemsedal

Toppturer på ski i Hemsedal

Skal dere gå på topptur i Hemsedal, bør dere sjekke ut følgende nettside for skredvarsel:

https://varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Hallingdal/

Det finnes også en bok som beskriver de aller fleste toppturene i området som heter “Toppturer i Hemsedal”. I tillegg er de mest populære turene beskrevet i “Toppturer i Norge” og “Trygge Toppturer” som gis ut av Fri Flyt. Bestill bøkene her.

IMG_7420
Her er vi på toppen av Slettind i Hemsedal. En flott tur for de som ikke har så mye tid, eller som ønsker å teste ut topptur på ski

Vi har ikke gått så mange turer i Hemsedal, men noen har det blitt de siste årene. En av de mest populære toppene er Nibbi. Nibbi har ikke veldig bratt terreng, men det kan være temmelig forblåst på toppen, og snøforholdene endrer seg igjennom hele sesongen. Sjekk gjerne med Facebook gruppene for området, men husk at det er du selv som må vurdere hva som er trygt, bra snøforhold og lignende:

Topptur og frikjøyring i Hemsedal og omegn

Topptur i Hemsedal og Hallingdal

Blant annet har vi gått til 1609Harahorn og andre topper som er beskrevet i innleggene under:

Topptursesongen starter på Nibbi

Påske week-end i Hemsedal

Postkort fra Hemsedal

Romjulsekspedisjon

Via Ferrata

Det er over 20 Via Ferrata tilbud i Norge, og ett av disse ligger i Hemsedal. Vi har ikke testet det selv, men det vurderes sterkt. Denne aktiviteten er ganske dyr å gjøre som familie, og det virker som Hemsedal har lagt seg på en litt mer fornuftig pris enn mange av de andre alternativene.

https://www.hemsedal.com/no/A/Hemsedal-Fjellsport1/Via-Ferrata/

Blefjell

Topptur i Blefjell

På vei hjem fra topptur og overnatting i telt på Gaustadtoppen, dro vi til Blefjell. Det var ganske sent på sesongen, og vi pekte oss ut toppen Sigridsfjell. Denne turen ble fin, men vi kom ikke helt opp til toppen. Senere tok vi turen til Sigridsbu.

Sigridsbu

Denne turen tok vi i overgangen mellom høst og vinter, og vi opplevde at snøen kom mens vi var på tur opp fjellet. Hytta er veldig koselig og ligger flott til oppe på snaufjellet, og når vi var der var hytta helt full. God stemning og mulighet til å bli kjent med andre entusiaster.

Sigridsbu på Blefjell

IMG_4830
Solvor på vei til Sigridsbu

Hytte til hytte på Blefjell

Vi kommer til å legge opp til en hytte til hytte tur på Blefjell med fjellski. Her ligger hyttene som perler på en snor, og det gjelder bare å få prioritert denne turen og løse de logistikk utfordringene som finnes. Dette kommer vi helt klart tilbake til.

Høgevarde

Dette området ved Norefjell er fantastisk fint til skiturer. Vi dro med fjellski og overnattet på DNT hytta Nye Høgevarde. Det var skikkelig ruskevær, men for en opplevelse!

Norefjell: Nye Høgevarde

20200119_090401286_iOS
Her er vi klare for avgang fra DNT hytta Nye Høgevarde

Stisykling

Dette er også en destinasjon som satser tungt på stisykling. Vi har ikke vært der enda, men det står helt klart på listen over ting å gjøre.

Skrimfjellene

Dette er også et område med flere DNT hytter og flotte turer som vi ikke har utforsket i så stor grad. Vinteren 2020 startet vi med skitur til Sørmyrseter, det var skikkelig ruskete vær, men da føler vi oss i live.

Buskerud: Sørmyrseter

20200208_140330790_iOS
Sina (9 år) er endelig fremme på Sørmyrseter.

Linker

https://varsom.no/snoskredvarsling/varsel/Hallingdal/

https://www.friflytbestill.no/boker

https://www.facebook.com/groups/1412607662137206/ – Topptur og Frikøyring i Hemsedal og Omegn

https://www.facebook.com/groups/800937153255892/ – Topptur i Hemsedal og Hallingdal

 

 

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.